Bank of Russia beperkt ongekwalificeerde beleggers tot USD 8000 aan cryptovaluta aankopen

De Centrale Bank van Rusland stelde voor om limieten vast te stellen voor jaarlijkse cryptovaluta investeringen door niet-professionele investeerders. Het voorstel van de Bank of Russia is dat ongekwalificeerde beleggers in Rusland niet meer dan 600000 Russische roebel (USD 7800) per jaar zouden mogen investeren in digitale activa.

Hierbij heeft de autoriteit het nieuw voorstel uiteengezet in een toelichting. Daarin wordt verwezen naar Ruslands pas aangenomen cryptowet met als titel ‘On Digital Financial Assets’ of kortgezegd DFA. De officiële verklaring bepaalt dat de nieuwe wettelijke beperking niet alleen betrekking heeft op digitale financiële activa, maar ook op andere digitale rechten.

Personen die ongekwalificeerde beleggers vertegenwoordigen zijn jaarlijks gelimiteerd tot een bepaald bedrag aan digitale financiële activa aankopen. Dit bedrag is vastgesteld op 600000 roebels. De limiet voor het verwerven van digitale rechten voor ongekwalificeerde investeerders die zowel digitale financiële activa als andere digitale rechten bezitten, is vastgesteld op 600000 roebels voor digitale financiële activa. En 600000 roebels voor andere digitale rechten.

De nieuwe beperking wordt in combinatie met Ruslands DFA wet op 1 januari 2021 van kracht. In de verklaring staat verder dat de Centrale Bank openbare voorstellen en terugkoppelingen over gepubliceerde beperkingen accepteert van 13 oktober tot 27 oktober 2020. In de toelichting heeft de Bank of Russia de regelgevende bevoegdheden van de bank over de DFA-wet uiteengezet.

Op grond van de DFA-wet heeft de bank het recht om de kenmerken van digitale financiële activa te bepalen waarvan de verwerving alleen kan worden gedaan door een persoon die een gekwalificeerde belegger is. De DFA-wet is officieel in juli 2020 aangenomen. Echter, de wet bevat geen informatie over limieten voor het aantal crypto-aankopen door gekwalificeerde of niet-gekwalificeerde investeerders in Rusland.

Doordat de Russische roebel de afgelopen jaren verzwakt is, zou het bedrag van de potentiële crypto-investeringslimiet in de toekomst blijkbaar kunnen devalueren. Toen in 2019 de Bank of Russia voor het eerst het voorstel deed voor de limiet van 600000 roebel voor crypto-aankopen, had dit een waarde van ongeveer USD 9100.

Op 13 oktober publiceerde de Bank of Russia, in combinatie met de nieuwe regelgevingsvoorstellen, ook een consultatiedocument over de uitgifte van de digitale roebel.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.