Search
Close this search box.

Bear market en bull market – betekenis

Een berenmarkt is een tijd waarin de prijzen van effecten dalen en de vooruitzichten voor de economie slecht zijn. Een bull markt, daarentegen, is wanneer de prijzen stijgen en de economische vooruitzichten goed zijn. Wat is het verschil tussen deze twee termen, en wat betekenen ze voor jou als belegger? Blijf lezen om het te weten te komen!

Wat is een bearmarkt en wat zijn de oorzaken

De meeste beleggers hebben wel eens van de term “bearmarkt” gehoord, maar weten misschien niet precies wat het betekent. Eenvoudig gezegd is een berenmarkt een langdurige periode van dalende aandelenkoersen. Hoewel er geen vaste definitie is van hoe lang een bearmarkt moet duren, zijn de meeste deskundigen het erover eens dat hij minstens twee maanden moet duren om als een bearmarkt beschouwd te worden.

Berenmarkten worden meestal veroorzaakt door een economische recessie, hoge inflatie, of rentetarieven. Wanneer een van deze factoren zich voordoet, leidt dat tot een daling van de consumentenbestedingen en de investeringen, wat op zijn beurt tot lagere aandelenkoersen leidt. Hoewel bearmarkten moeilijk kunnen zijn voor beleggers, zijn ze ook een onvermijdelijk deel van de financiële cyclus. Door te begrijpen wat ze veroorzaakt, kunnen beleggers beter voorbereid zijn om de storm te doorstaan wanneer een bearmarkt toeslaat. Je kunt cryptokalender lezen voor meer advies!

Wat is een bullmarkt en wat is de oorzaak ervan

Een bull markt wordt gekenmerkt door stijgende prijzen en een toegenomen beleggersvertrouwen. Gewoonlijk ontstaat een bull markt na een periode van economische onzekerheid, omdat beleggers meer vertrouwen hebben in de toekomst en bereid zijn meer risico te nemen. Deze toename van de vraag kan de prijzen doen stijgen, wat leidt tot verdere winsten voor beleggers.

Hoewel haussemarkten langere tijd kunnen aanhouden, worden ze uiteindelijk gevolgd door bearmarkten, wanneer de prijzen beginnen te dalen. Hoewel er geen zekere manier is om te voorspellen wanneer een bull markt zal beginnen of eindigen, kan inzicht in de krachten die ze aandrijven beleggers helpen beter geïnformeerde beslissingen te nemen over wanneer te kopen en te verkopen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.