Search
Close this search box.

Beginnen met Crypto handelen in 2023? 6 dingen die je moet weten! 

Na het jaren op kringverjaardagen, bedrijfsborrels en in de sportkantine te hebben gehoord is 2023 ein-de-lijk het jaar waarin je het goed uit gaat zoeken: cryptomunten. Waarom heeft iedereen het toch daarover en hoe ga je er mee aan de slag? Dit zijn de belangrijkste tips. 

Even kort: cryptomunten uitgelegd

Voordat je aan de slag kan met handelen is het goed om nog heel even kort te bespreken wat een cryptomunt nu ook al weer precies is. Cryptomunten zijn digitale of virtuele valuta. Ze zijn gedecentraliseerd en werken op een blockchain-netwerk. Bitcoin is de eerste en meest gebruikte cryptomunt, maar er zijn inmiddels vele anderen, zoals Ethereum, Ripple en Litecoin.

Free Cryptocurrency Concept photo and picture

Is 2023 een goed instapjaar?

Het zal je niet zijn ontgaan dat 2022 een matig jaar was voor crypto, iets wat veel media aandacht heeft gekregen. Toch is er reden voor optimisme. Analisten denken dat doordat de markt in 2022 juist het veld gezuiverd heeft en hierdoor sterker in haar schoenen staat. De stof lijkt neergedaald en de weg omhoog lijkt zichtbaar te worden. 

Mocht je het spannend vinden om volledig zelfstandig in de wereld van cryptomunten in te stappen zonder begeleiding, is er geen reden tot paniek. Bedrijven als Biticodes-app.com kunnen hierbij helpen. Zij helpen nieuwe instappers om de plek in de markt te vinden die het best bij hen past. Deze helpende hand maakt de wereld van crypto-eenheden overzichtelijk en geeft je het steuntje dat je nodig hebt.

Free Bitcoin Crypto photo and picture
  1. Begrijp de manieren waarop je kan handelen in de cryptowereld

Er zijn twee manieren waarop je kan handelen: korte en lange termijn handelen. Beide hebben voordelen en nadelen. De lange termijn is het makkelijkst. Hier besluit je een cryptomunt te kopen en deze voor langere tijd vast te houden, in de verwachting dat de waarde dan zal toenemen. Dit bespaart stress en kost veel minder tijd. De dagelijkse ups en downs in de markt kan je aan je voorbij laten gaan en zo lang je zo nu en dan een oogje in het zeil houdt gaat het prima. Het nadeel is dat je hierdoor wel minder winst maakt – als je dat al doet! Winst is niet gegarandeerd en door munten langere tijd vast te houden wordt het aantal kansen om winst te pakken wel kleiner. 

De korte termijn is het tegenoverstelde: je handelt hier meerdere keren per dag om de hoop de pieken en dalen van de markt optimaal te benutten. Dit brengt meer risico’s met zich mee (over een jaar gemeten is de kans dat een munt meer waard wordt veel groter dan de kans dat dat over een dag ook geldt) maar óók meer winst. Wie dus voor het grote geld wilt gaan is eerder thuis in deze groep.

  1. Maak gebruik van stop-loss mechanieken

Het kan soms hard gaan in de wereld van crypto. Een stop-loss techniek kan je instellen en dit zorgt ervoor dat een cryptomunt in je portofolio wordt verkocht als die nog maar X waard is. Je zou bijvoorbeeld in kunnen stellen dat als een munt 10% minder waard is dan toen je hem kocht, je hem automatisch verkoopt. Hiermee minimaliseer je verliezen en voorkom je dat momenten van onoplettendheid je duur komen te staan. 

Free Man Business photo and picture
  1. Leer van je fouten 

Dit klinkt misschien logisch, maar dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Wie de markt goed bekijkt kan bepaalde patronen ontdekken en hier gebruik van maken. Om na een slechte trade tegen jezelf te zeggen: ‘Oh nou ja, de markt is nu eenmaal volatiel en soms pakt dat slecht uit,’ is vaak te makkelijk en doe je jezelf te kort mee. Door verliezende (en winnende) trades te analyseren en te bekijken waar het goed of fout ging weet je waardevolle informatie te verzamelen voor het vervolg en kan je op basis daarvan bekijken welk gedrag in de toekomst wel of niet zal lonen. 

  1. Let op oplichters!

In de wereld van crypto is, voor wie het goed doet, veel geld te verdienen. Jammer genoeg betekent dit ook dat er kapers op de kust liggen. Personen die zich voordoen als ‘aardige’ adviseurs maar er vervolgens met je portofolio vandoor gaan bestaan helaas. Wees hierom altijd waakzaam op wie je toegang geeft tot je account en denk altijd goed na of het verstandig is om bepaalde gegevens weg te geven. Criminelen gaan namelijk steeds creatiever te werk, waardoor het lastiger en lastiger wordt onszelf te beschermen. 

  1. Nieuws en cryptomarkt gaan hand in hand

De cryptomarkt is, net zoals reguliere markten, gevoelig voor wat er in de echte wereld gebeurt. In het bijzonder is het gevoelig voor eventuele restricties die het door overheden wordt opgelegd. Als je de markt dus maximaal wilt voorspellen, is het nuttig om een scherp oog op het nieuws te houden om te zien wat zich daar ontwikkeld. Als je bijvoorbeeld ziet dat er in een groot land of in Nederland een onderzoek naar cryptomunten wordt aangekondigd, kan je er vanuit gaan dat de waarde van grote munten als Bitcoins een daling zullen meemaken. Door die ‘dip’ voor te zijn en er gebruik van te maken kan je van slechte nieuws goede winst maken.

  1. Houd je portofolio divers

Of je nu op de korte of lange termijn handelt, je portofolio breed houden is absoluut van essentie. Door al je eieren in één mandje te stoppen is de kans dat je je flink brandt aan een slechte markt veel en veel groter. Als bijvoorbeeld Ethereum een duik neemt en al je geld in die munt zit, kan dat je veel kosten. Als je daarentegen ook nog geld hebt in vier andere munten, dan krijg je als nog een tik maar niet de mokerslag die je anders had moeten verwerken. Je zou kunnen denken dat je hierdoor winst misloopt als Ethereum in plaats daarvan als een raket de lucht in schiet, maar het feit dat je je risico dekt loont in vergelijking met de winst die je zou kunnen halen. 

Gratis foto's van Bitcoin

Succes met het handelen in crypto! De wereld lijkt heel moeilijk, maar wie zich er een beetje in verdiept komt er gauw genoeg achter dat het simpeler is dan het in eerste instantie lijkt. 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.