Misschien heb je wel eens met een familielid gesproken over crypto handelen. Of denk je er zelfs aan om er mee gaan te beginnen. Misschien doe je het zelfs al een tijdje en begin je er zo langzaam maar zeker ook wat aan te verdienen. In al deze gevallen heb je ongetwijfeld nooit het gesprek gehad over de belasting die je hierover moet betalen.
Maar hoe zit het nu met belasting over crypto? Moet je dit betalen? En zo ja, hoe? Hoe geef je het aan? Hoe wordt dit gecontroleerd? En ga zo maar verder. Al deze vragen en meer beantwoorden we in dit artikel voor je.
Om maar met de deur in huis te vallen. Ja, over je crypto moet je belasting betalen. Voor de wet is crypto gewoon een manier van handelen en investeren. En dus gelden hier dezelfde regels voor. Zoiets als een speciale crypto belasting bestaat dus nog niet. Wie weet of dit ooit in de toekomst nog gaat komen.
Je belasting op crypto moet je ieder jaar netjes aangeven in box 3 bij je belastingaangifte. Je moet op dat moment de waarde van je crypto bij elkaar optellen en dit aangeven. Dit maakt crypto en belasting op dat gebied niet moeilijker dan het nu is voor investeren. En indien je een grote hoeveelheid hebt geïnvesteerd doe je er misschien handig aan om een specialist je belastingaangifte te laten doen.
Zoals wel vaker het geval is bij nieuwe innovaties loopt de overheid vaak een beetje achter de feiten aan. Zo ook met crypto. Hoewel het verplicht is om belasting over crypto te betalen is het voor de overheid en daarmee voor de belastingdienst erg lastig om te controleren.
Dit heeft te maken met het feit dat de meeste crypto volledig anoniem zijn. Het is voor vrijwel iedereen onmogelijk om erachter te komen wie hoeveel crypto in bezit heeft. Doordat hier momenteel nog geen goede toezicht op zit, is de kans groot dat hiermee grootschalig fraude wordt gepleegd op dit moment.
Fraude plegen is iets dat wij zeker afraden, ook met het oog op de toekomst. De belastingdienst mag namelijk nog tot 12 jaar na dato met terugwerkende kracht straffen opleggen. Dit houdt in dat als er in de toekomst een manier komt waarmee de belastingdienst dit wel kan controleren, dat je dan in de problemen zou komen.
Dit is voor de overheid een doorn in het oog en het is dan ook moeilijk om een inschatting te maken hoeveel de overheid op deze manier misloopt. Wel is het waarschijnlijk dat dit elk jaar groeit, aangezien er steeds meer mensen zijn die in crypto investeren. Veruit het meeste van deze mensen zullen niet de intentie hebben om belastingfraude te plegen, maar zullen de regels simpelweg niet goed weten. Of zullen fouten maken bij de waardering van hun crypto op het moment van aangifte doen.
Zoals we al een aantal keer hebben aangegeven nu, betaal je je belasting over crypto in box 3. In 2022 is dit 31% over het belastbare inkomen van je investeringen. Dit betekent dus dat je je aangifte normaal doet, net zoals je gewend bent. Alleen geef je nu ook de waarde van crypto aan in box 3.
Zodra je alles ingevuld hebt zul je zien of je extra belasting moet betalen en zo ja hoeveel dit dan is. We raden je aan om dit altijd zo snel mogelijk te betalen, zodat je dit niet kunt vergeten. Ook betekent dit dat je dan geen boetes kunt krijgen voor te laat betalen.
Het betalen van je belasting kan nog niet met crypto en het ziet er ook niet naar uit dat dit in de nabije toekomst het geval zal zijn. Dit voornamelijk vanwege het feit dat het nog geeneens een thema op de politieke agenda is in Den Haag. Dit houdt dus in dat je eventueel een deel van je crypto weer om moet zetten in euro’s zodat je je belasting kan betalen in euro’s.
Ik hoor het je al vragen, moet je belasting betalen over Bitcoin? Ook hierop is het antwoord een duidelijke ja. Bitcoin is een crypto en daarmee moet je het dus behandelen als elke andere crypto. Ondanks de grote bekendheid die Bitcoin geniet ten opzichte van andere crypto’s bestaat er niet zoiets als een speciale Bitcoin belasting. De waarde van een bepaalde investering is voor de belastingdienst geen reden voor een andere regeling.
Nee, het is niet mogelijk om je belasting met crypto te betalen. Dit is momenteel alleen mogelijk in euro’s. Het is dan ook nodig dat als je niet genoeg geld in euro’s hebt om je belasting te betalen, dat je je crypto eerst weer omzet in euro’s alvorens je je belasting betaald.
Voor de belastingdienst is crypto een investering. Dit betekent dat je het aangeeft onder box 3 en dat alle wetgeving die van kracht is voor investeringen, ook van kracht zijn voor crypto.
Dit is misschien wel de lastigste vraag die je op dit moment kunt stellen. Doordat het nagenoeg onmogelijk is om te controleren hoeveel crypto je bezit. Is het ook nagenoeg onmogelijk voor de belastingdienst om hier boetes voor op te leggen.
Houdt er echter rekening mee dat geen aangifte doen fraude is, en de straffen op fraude kunnen oplopen van simpele boetes tot celstraffen. Welke de belastingdienst mag opleggen tot 12 jaar na dato.
Ja, over alle Bitcoin die je bezit en alle andere crypto moet je belasting betalen. Dit doe je op dezelfde manier als met alle andere investeringen door het aan te geven in box 3.
Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Investeer altijd via een betrouwbare crypto exchange zoals Bitvavo in Nederland.