Klanten Nederlandse Bitcoin mixer aangehouden

Nederland is vaak koploper bij digitale ontwikkelingen. Ook de ontwikkelingen rondom cryptomunten als de Bitcoin bieden creatieve ondernemers veel kansen. Vaak pakt dat goed uit, maar soms blijkt dat men deze creativiteit benut voor illegale activiteiten. Bestmixer.io is daarvan een treffend voorbeeld. Inmiddels is deze site opgerold en zijn de eerste aanhoudingen verricht op basis van vervolgonderzoek. In deze bijdrage zetten we op een rij wat Bestmixer was, waarom het illegaal is en wat men nu kan verwachten.

[affcoups id=”2229″]

Bitcoins mixen met Bestmixer.io; hoe ging dat?

Men dacht lang dat cryptotransacties anoniem waren, maar dat is niet het geval. De transacties in Bitcoin en andere cryptovaluta worden vastgelegd op Blockchains en daarmee is het adres van de wallet waarvan of waarnaar een munt betaald wordt bekend. Vervolgens kun je op die manier de anonimiteit van de (ver)koper opheffen door zijn identiteit te achterhalen.

Nu zijn er 1001 redenen te bedenken waarom gebruikers van cryptovaluta liever anoniem blijven. Dat is op zich niet illegaal en er worden regelmatig nieuwe initiatieven verzonnen om anonimiteit te waarborgen. Overheden willen natuurlijk wel overzicht houden op het financieel verkeer. Dit enerzijds om de belastingplicht in de gaten te houden en anderzijds omdat ze zicht willen hebben op witwassen en het financiëren van terroristische activiteiten.

Bitcoinmixer voerde illegale activiteiten uit

Precies op dit punt ging Bitcoinmixer.io (de site bestaat inmiddels niet meer) over de schreef. Zij bood een service aan waar je jouw cryptomunten bij hen kon storten. Vervolgens mixsten zij jou transactie met heel veel andere transacties, waarna deze als een bulk op de Blockchain werd aangeboden. Doordat het spoor verbroken werd kon men dus ook aan de uitbetaling niet zien wie dit geld kreeg.

Bitcoin anoniem
Via: pixabay.com | WorldSpectrum, CC

Doordat men bewust de wetgeving omtrent idenitifcatie van klanten en antiwitwasmaatregelen ontweek viel de service al snel op. Dit niet alleen bij potentiële klanten, maar ook bij onderzoekers, zoals die van McAfee (het antivirusbedrijf). Zij stelden een onderzoek in en concludeerde dat Bitcoinmixer expliciet opriep om hun service te gebruiken om uit het zicht van de autoriteiten te blijven en anoniem zaken te doen. Zij achterhaalden dat de servers van dit bedrijf in Nederland stonden. Hierop tipte McAfee de instanties.

Site gesloten, Bitcoinmixer onder de loep

De FIOD greep in. Zij besloten echter niet om de site te sluiten. In plaats daarvan lieten zij de site nog een tijd draaien om zo zicht te krijgen op de gebruikers. Hierbij verzamelden zij de data van deze gebruikers voor nader onderzoek. Op een gegeven moment was het klaar en plaatste de FIOD een bericht op de site. Hierin kondigde ze aan dat de site gesloten waren en dat gebruikers niet anoniem waren. Inmiddels blijkt dat de FIOD niet stil gezeten heeft en inderdaad actief onderzoek doet naar de gebruikers van de service.

Inmiddels zijn de eerste onderzoeken opgerold en de eerste twee verdachten van witwassen opgepakt.

Wat kunnen Bestmixer-gebruikers verwachten?

Er zijn veel legitieme redenen om anoniem te handelen in Bitcoin of andere beleggingen. De angst voor overvallen of het feit dat je niet wilt dat anderen weten dat je een ‘achterdeurtje’ hebt zijn zo maar twee motieven. Dit is niet illegaal en wellicht zelfs te begrijpen. Dit wordt anders op het moment dat je de service hebt gebruikt om jou cryptomunten buiten het zicht van de overheid waaronder de belastingdienst te houden. Dat is net zo illegaal en strafbaar als het hebben en gebruiken van zwart fiat geld. Voor de gebruikers die de opsporingsdiensten hebben getraceerd geldt dat zij vast onderwerp zijn van een stevig onderzoek naar hun doen en laten. Waar men dus op zoek was naar anonimiteit is het tegendeel bereikt.

[affcoups id=”3782″]

De eerste groep gebruikers zal, afgezien van een fiks onderzoek (waar zij vaak niets van merken), naar verwachting geen problemen ondervinden. De tweede groep, die dus deze service voor illegale activiteiten gebruikte, zal wat minder gerust kunnen zijn. In het persbericht over de aanhouding van de eerste verdachten valt namelijk te lezen dat de FIOD haar informatie internationaal gedeeld heeft en dat meer aanhoudingen niet uit te sluiten zijn.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.