Een Bitcoin beurs hacken? Zo verloopt het…

Ondanks dat veiligheid een steeds belangrijkere factor wordt in de handel van Bitcoin wordt er nog regelmatig digitaal geld gestolen van cryptobeurzen. De handel in cryptomunten is een online wereld en -eerlijk is eerlijk- om met één druk op de knop miljoenen rijker te zijn laat menig investeerder dagdromen. Toch is de werkelijkheid minder eenvoudig. Wij laten zien hoe het hacken van een Bitcoin beurs of andere cryptobeurs eigenlijk verloopt.

[affcoups id=”2229″]

Beroof de beurs van de Bitcoin

De eerste stap is gelijk het lastigst. Hoe kom je aan de Bitcoin van de beurs? Om hierbij te komen moet je als hacker de private keys van de munten te pakken krijgen. Deze zijn vaak door de beurzen gecentraliseerd ondergebracht. Wanneer je dus toegang weet te verkrijgen tot deze database(s) heb je de Bitcoin in principe te pakken.

Bedonder de Blockchain

Nu heb je op zich met de private keys de digitale wapens in handen om de Bitcoin weg te sluizen, maar de transacties moeten worden goedgekeurd in de Blockchain. Om dit te doen moet je de Blockchain dus bedonderen. Er zijn diverse manieren om de Blockchain zelf te manipuleren. Wanneer je echter een grote beurs hebt gehackt en direct tot actie overgaat kun je wellicht zelfs zo brutaal zijn om de cryptomunten met reguliere transacties via de Blockchain weg te sluizen. Het duurt namelijk meestal even voordat beurzen doorhebben dat ze gehackt zijn en de communicatie onderling is soms niet optimaal.

Run Forrest, run

Vervolgens is het belangrijk dat je jouw huiswerk gedaan hebt als hacker. Net als bij een gewone bankoverval moet je namelijk snel vluchten met jouw munten. Dit gaat digitaal door het benutten van zogenoemde ‘blockchain silo’s’. Hiermee voer je zo snel transacties uit met de gestolen cryptomunten dat het spoor moeilijk te volgen is. Ook kan je onderweg gebruik maken van diverse oplossingen waarbij je de transacties in bulk aanlevert voor een volgende verwerking op de Blockchain. Zo maak je het de achtervolgers erg moeilijk.

Bitcoin boefjes zijn geduldig (of niet)

Zodra je de Bitcoin of andere gestolen munten een flink aantal keren door de diverse Blockchains hebt geleid zijn er twee keuzes. De eerste om niet geduldig te zijn en het gestolen cryptogeld zo snel mogelijk om te zetten in een andere waarde. Hiermee worden de munten verkocht en kan de dief de waarde verzilveren, al laat dat sporen na. Een andere optie is om juist heel geduldig te zijn. Wanneer je als cryptodief de private keys in handen hebt kun je ze rustig in een wallet bewaren tot de bui over gewaaid is. Op zo’n moment kijk je rustig rond waar je jouw Bitcoin of andere cryptomunten weer in kunt wisselen. Dit geduld kan soms jaren vergen. Er zijn nu nog gestolen munten van de roemruchte Mt. Gox hack uit 2014 bekend die onbereikbaar in een wallet wachten op het juiste moment voor verzilvering.

Hoe merk je dat er een cryptobeurs gehackt is?

Op het moment dat een beurs een hack vermoedt gebeurt er van alles. Allereerst moet de beurs checken of het vemoeden klopt en direct voorkomen dat de hack actief blijft. Ook moet de schade in kaart gebracht worden en wellicht spoedoverleg met beveiliging en/of verzekering gepleegd worden om koers te bepalen. Dat is erg lastig als de handel doordraait, dus kiest men vaak voor een melding van ‘onverwachts onderhoud’. Als argeloze belegger kan je dus ineens niet meer bij jouw cryptomunten.

[affcoups id=”3782″]

Hoe voorkom je dat je het slachtoffer wordt?

Nu kan de beurs natuurlijk een compensatiefonds hebben en dit open stellen (zoals Binance in 2019 deed) om de schade te vergoeden. In dat geval was je wel slachtoffer, maar wordt je gecompenseerd. Toch is er een groep investeerders die nog meer veiligheid inbouwt. Hoe zij dat doen lees je in deze bijdrage.

Bron: hackernoon.com

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.