Bitcoin Fear and Greed index

CNNMoney kwam met de angst- en hebzucht index om de prestaties van de aandelen te meten op een dagelijkse, wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse basis. Deze index is gebaseerd op de twee belangrijkste emoties die beleggers voelen – angst en hebzucht. Zo werkt het:

 • Hebzucht drijft de prijs van het aandeel omhoog als beleggers ze beginnen te accumuleren.
 • Angst drijft de prijs van het aandeel naar beneden als gevolg van massale verkoop.

 

Overmatige hebzucht kan de prijs van het aandeel opblazen tot de mate waarin het te duur is. Op dezelfde manier kan ongebreidelde angst de koers doen dalen naar de ondergewaardeerde zone. De crypto-markt is, net als de aandelenmarkt, ook zeer emotioneel. Als de markt stijgt, betreden veel beleggers de markt als gevolg van FOMO (Fear of missing out). Wanneer de markt echter daalt, handelen diezelfde mensen irrationeel en dumpen ze al hun cryptos. De Bitcoin-index voor angst en hebzucht kan ons helpen deze emotionele overreacties te meten en te verzachten en het marktsentiment te beoordelen.

 

 

Hoe ziet de Bitcoin-index voor angst en hebzucht eruit?

Alternatief.me heeft de bekendste en meest gerespecteerde Bitcoin-index voor angst en hebzucht. Zo ziet de 3-maanden-index er uit:

 • Wanneer de index onder de 20 daalt, duidt dit op extreme angst.
 • Wanneer de index boven de 60 komt, duidt dit op extreme hebzucht.

 

Volgens de 3-maanden grafiek bevindt de Bitcoin-index zich sinds 6 maart 2020 diep in het gebied van de extreme angst, ook wel <20 genoemd. Laten we dit nu bevestigen met de prijsactie van Bitcoin.

Zoals u kunt zien, is de BTC/USD in dezelfde periode gedaald van $9.087 op 5 maart naar $4.650 op 16 maart. Nu, laten we eens kijken naar de angst- en hebzuchtindex van het afgelopen jaar

Zoals u ziet, is BTC/USD in dezelfde periode gedaald van $9.087 op 5 maart naar $4.650 op 16 maart. Laten we nu eens kijken naar de angst- en hebzuchtindex van het afgelopen jaar.

Alles wat boven de rode lijn ligt, bevindt zich in de extreme hebzucht zone. Laten we nu eens kijken naar de prijsactie medio juni tot medio juli, toen de index diep in de extreme hebzuchtzone zat.


Zoals u kunt zien, heeft de Bitcoin in deze periode van extreme hebzucht van beleggers ook tot wel $13.000 aan waardestijging geleid, voordat er een bearish correctie plaatsvond. Als zodanig kan de angst- en hebzuchtindex een vrij nuttige metriek zijn om te begrijpen of de huidige prijs van Bitcoin ver boven of onder de werkelijke waarde ligt.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

 

Hoe wordt deze index gemeten?

CNN Money onderzoekt zeven verschillende factoren om te berekenen hoeveel angst of hebzucht er in de markt is. Deze factoren zijn –

 • Stock Price Momentum: S&P 500 index versus zijn 125-daags voortschrijdend gemiddelde (MA)
 • Stock Price Strength: Het aantal aandelen dat 52-weekse hoogtepunten bereikt ten opzichte van de 52-weekse dieptepunten op de NYSE.
 • Stock Price Breadth: Het analyseren van handelsvolumes in stijgende aandelen tegen dalende aandelen.
 • Put- en call-opties: Put opties blijven achter bij call-opties (hebzucht) of overtreffen deze (angst).
 • Junk Bond Vraag: Het meten van de markt eetlust voor junk bonds.
 • Markt Volatiliteit: De Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) gebaseerd op het 50-dagen voortschrijdend gemiddelde.
 • Safe Haven Vraag: Het verschil in rendementen voor aandelen versus schatkistcertificaten

 

Elk van deze indicatoren wordt gemeten op een schaal van 0-100. Daarna wordt van elk van deze indicatoren een gelijk gewogen gemiddelde berekend, wat ons de angst- en hebzuchtindex oplevert. Geïnspireerd door dit, heeft Alternative.me hun crypto angst en hebzucht index gecreëerd via zes databronnen. Voordat we deze bronnen bekijken, zijn er nog twee punten die je in gedachten moet houden:

 • Elk datapunt wordt hetzelfde gewaardeerd als de dag ervoor.
 • De metingen zijn alleen voor de Bitcoin-index.

 

Laten we nu eens kijken naar de zes datasets en hoeveel ze bijdragen aan de Bitcoin-index.

 • Volatiliteit (25%): Een ongewone stijging van de volatiliteit duidt op extreme angst. De huidige volatiliteit en de max. afname van de bitcoin worden vergeleken met de corresponderende gemiddelde waarden van de laatste 30 dagen en 90 dagen.
 • Marktmomentum/volume (25%): Een verhouding van het marktmomentum en het huidige volume vergeleken met de gemiddelde waarden van de laatste 30 en 90 dagen. Consequent hoge volumes komen overeen met een hebzuchtige markt.
 • Social Media (15%): Een Twitter-sentimentanalyse die berichten verzamelt op verschillende hashtags voor de munt om te zien hoe snel en hoeveel interacties het ontvangt in specifieke tijdsbestekken. Een ongewoon hoge aanwezigheid van Twitter is een teken van een hebzuchtige markt.
 • Enquêtes (15%): Alternative.me voert een groot aantal peilingen uit op verschillende platformen en vraagt mensen hoe ze de markt zien. Ze krijgen gemiddeld 2000-3000 stemmen per poll.
 • Dominantie (10%): Een plotselinge stijging van specifieke trefwoorden kan een indicatie geven van het huidige crypto-markt-sentiment. Een toename van het zoekvolume voor “Bitcoin-zwendel” is bijvoorbeeld een zichtbare indicator van angst.
 • Trends (10%): Google Trends gegevens voor verschillende Bitcoin-gerelateerde zoekopdrachten. Een plotselinge stijging van specifieke trefwoorden kan u een indicatie geven van het huidige crypto-marktsentiment. Een stijging van het zoekvolume voor “Bitcoin-zwendel” is bijvoorbeeld een duidelijke indicator van extreme angst.

 

Op het moment van schrijven maakt de markt een periode van extreme angst door. De prijs van Bitcoin is op dit moment enorm ondergewaardeerd, volgens de index, en biedt een koopkans.

 

 

Kritiek op de Angst- en Hebzuchtindex

Veel sceptici geloven dat de angst- en hebzuchtindex geen geloofwaardig investeringsonderzoeksinstrument is. Volgens hen is buy-and-hold een veel betere manier van beleggen en stimuleren tools als de angst- en hebzuchtindex beleggers om snapshot buy-and-sell-beslissingen te nemen die op de lange termijn minder gunstige rendementen opleveren.

 

 

Conclusie

Houdt u er rekening mee dat wij geen beleggingsadviseurs zijn, daarom zullen wij u geen enkel instrument aanbevelen. Wat we echter wel zullen zeggen is dat de angst- en hebzucht index een interessant instrument is waar u zich in kunt verdiepen. Uiteindelijk zult u uw eigen onderzoek moeten doen voordat u gaat beleggen.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.