Bitcoin geeft niets om Elon Musk, dit zijn de 3 redenen waarom

Toen Tesla CEO Elon Musk kritiek uitte op zijn energieverbruik, dook Bitcoin (BTC) 17% naar beneden. Maar het is alweer aan het terugkaatsen. Vers van de dip naar $ 45.600, op donderdag, handelt BTC/USD boven $ 51.000, na meer dan de helft van het verloren terrein te hebben herwonnen. Bitcoin is op een fundamenteel niveau, uiteindelijk bestand tegen de acties van één enkele gebruiker, hoe invloedrijk ze ook zijn.

Dit zijn de 3 redenen waarom, nu het drama zich nog steeds aan het uitbreiden is.

Het kan Proof-of-work niets schelen

Na verloop van tijd beloont het proof-of-work-algoritme van Bitcoin zowel miners als investeerders, omdat hun jarenlange werk het netwerk sterker maakt. Hoe langer Bitcoin blijft bestaan, hoe kleiner de kans dat het bezwijkt onder een aanval of dat zijn deelnemers het netwerk verlaten voor een andere cryptocurrency. Bitcoin blijft precies om deze reden de cryptocurrency bij uitstek met concurrentie.

Zoals velen beweren, kan geen enkele altcoin “Bitcoin nadoen” zoals Bitcoin het zelf doet. Proof-of-work is voor Musk echter om een andere reden belangrijk. Miners hebben namelijk geen extra stimulans om het netwerk te verlaten of te cashen. Alleen omdat een prominente investeerder van mening verandert over de verdiensten van Bitcoin en de prijs daalt. Dit aspect van het “netwerkeffect” betekent dat Musk Bitcoin uiteindelijk eerder goede dan slechte publiciteit bezorgt.

Zijn woorden en daden veranderen, zoals zelfs de prijs laat zien, niets aan wat Bitcoin is of waartoe het in staat is. Waarom proof-of-work cruciaal is voor Bitcoin? Omdat een geldige hash (PoW) de manier is waarop P2P-nodes weten dat een blok geldig is. Hiervoor hebben ze geen server of vertrouwde derde partij nodig, becommentarieerde PlanB, maker van de stock-to-flow familie van Bitcoin prijsmodellen, het fenomeen. Volgens PlanB is Bitcoin dood zonder PoW.

Het kan de prijsontwikkelingen niets schelen

De recente koersontwikkeling van Bitcoin laat meer zien dat het bestand is tegen kritiek dan dat het er gevoelig voor is. Ondanks de abrupte duik na de woorden van Musk. BTC/USD bracht, in dit geval, slechts twee uur in daling door, voordat het omkeerde en hogere niveaus vasthield. Los hiervan past de dip echter ook in het gebruikelijke prijsgedrag van dit jaar en was zelfs niet in strijd met enige langere termijn prijstrends.

Het 21-weken exponentieel voortschrijdend gemiddelde (EMA) is een bijzonder belangrijk niveau dat de 2020-2021 bull run heeft gekenmerkt. Dit niveau zou de prijsbodem dicteren tijdens dips volgens analisten. Het hield zelfs stand tijdens de vorige piek van de bull-run in 2017. Musk slaagde er evenmin in om de indicator omver te werpen, deze keer. En het korte lontje naar $ 45.650 werd gedoofd toen het de 21 EMA ontmoette op de weg naar beneden.

Het maakt niks uit voor het Bitcoin energie “verbruik”

Zodra het rustiger wordt rond de individuele energiekritiek van Musk, zal het bredere “debat” over hoe milieuvriendelijk Bitcoin is in zijn kielzog doorgaan. Echter, de meeste beschuldigingen zijn al lang ontkracht als kortzichtig en zonder bewijs. Michael Saylor, CEO van de grote Bitcoin-ontwikkelaar MicroStrategy, gaf vorige week nog een openbaar interview.

Hierin benadrukte hij nog eens dat beweringen dat Bitcoin “slecht” zou zijn voor het milieu geen houtsnijden. Saylor noemde het besluit van Tesla om Bitcoin niet langer te accepteren voor betalingen “ironisch”, in een reactie op Musk. Hij gaf aan dat de energie gebruikt wordt om het crypto-asset-netwerk te beveiligen. En dat het netto-effect op het verbruik van fossiele brandstoffen na verloop van tijd, alles wel beschouwd, negatief zal zijn.

Om te begrijpen waarom Bitcoin de moeite waard is, is het essentieel om je tijdshorizon te verbreden. Het hebben van een “lage tijdvoorkeur” laat een BTC-belegger inzien dat het verwerpen van gezond geld om redenen als het milieu, leidt tot meer energieverspilling aan ondeugdelijke alternatieven. Zoals Saifedean Ammous, auteur van het populaire boek The Bitcoin Standard, vaak opmerkt.

Ammous nam deze keer geen blad voor de mond. Hij tweette, zinspelend op Musks andere bedrijf, SpaceX. Ammous stelde dat als je ook je raketten en batterijproductie niet hebt omgeschakeld naar ‘duurzamere energie’, je hier gaat overkomen als een onnozele grote hypocriet. En dat de wereld meer behoefte heeft aan gezond geld dan aan jouw raketten en door de overheid gesubsidieerde elektrische auto’s.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.