Markt voor Nederlandse Bitcoin geldautomaat stijgt snel

In het advies dat AFM en DNB op 18 januari j.l. uitbrachten over een Bitcoin-vergunning lazen wij dat er in Nederland 10 Bitcoin-geldautomaten zouden zijn. Reden genoeg voor ons om op onderzoek uit te gaan. Hoe ziet de Nederlandse markt voor een Bitcoin geldautomaat of Bitcoin ATM eruit?

Een Bitcoin-geldautomaat, wat is dat?

Met een Bitcoin geldautomaat of Bitcoin ATM kun je contant geld storten. Hier kun je dan via de automaat Bitcoin of andere cryptomunten voor kopen. Deze worden dan daarna gestort op jouw mobiele wallet. Zo zie je direct op jouw telefoon het aantal cryptomunten dat je gekocht hebt.

Zijn er in Nederland Bitcoin geldautomaten?

Volgens het advies dat AFM en DNB op 18 januari publiceerden wel. In hun rapport lazen wij lazen op pagina 15 onder meer de volgende passage:

“In Nederland zijn circa 10 aanbieders van cryptogeldautomaten operationeel.”

Naar aanleiding van deze passage besloten wij verder te kijken naar Bitcoin geldautomaten in Nederland. In het filmpje hierna zie je hoe de Bitcoin geldautomaat op Schiphol werkt.

Aantal Bitcoin geldautomaten in Nederland groeit snel

Waar AFM en DNB op 3 december 2018 constateerden dat er 10 aanbieders zijn, blijken er vandaag (21 januari 2019) al 23 automaten te zijn. In dit overzicht zie je waar ze staan:

Bitcoin geldautomaten in Nederland
Het aantal Bitcoin geldautomaten in Nederland op 21 januari 2019. Bron: coinatmradar.com.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Grootste aanbieders van Bitcoin Geldautomaten

Op basis van de specificaties is er een beperkt aantal spelers.

BGST ATM

Het bedrijf BGST ATM is wellicht de grootste speler in de jonge markt. De grootste aanbieder heeft op 9 locaties. In Amsterdam vinden we er vier. Andere Bitcoin ATM’s van deze aanbieder zie je in Enschede, Ede, Amersfoort, Heemskerk en Tilburg.

Byecoin.com

De fintech-startup Byelex biedt onder het label byecoin.com in Nederland 4 Bitcoin ATM machines aan. Zij zijn vooral in het zuiden van ons land actief: 1 staat er in Eindhoven, 1 in Bavel, 1 in Oudenbosch en 1 op Schiphol.

Daarnaast is er een aantal punten dat een leverancier heeft met slechts 1 (Kurant) automaat of waarvan de leverancier niet bekend is.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Hoe werkt een Bitcoin ATM?

De Bitcoin-atm uitbater kan zelf kiezen of hij een koop- en verkoopfunctie of alleen een koopfunctie aanbiedt. Bitcoin kan je sowieso (ver)kopen. Soms biedt een automaat ook andere cryptomunten aan. De automaten zijn gekoppeld aan diverse exchanges (dat ligt aan de leverancier van de automaat). Voor iedere transactie betaal je een fee aan de cryptobeurs. Degene die de automaat plaatst krijgt een deel van die fee. De locatie waar de automaat geplaatst wordt krijgt geen deel van die fee. Die ontvangt namelijk een huur van degene die de automaat plaatst. Deze huur bedraagt enige honderden euro’s per maand.

Is er controle mogelijk bij Bitcoin ATM’s?

Jazeker. Allereerst verschilt de limiet die je bij een verkooppunt kunt storten. Sommigen hanteren een limiet van € 1.000,- per storting, anderen hanteren hogere limieten. We zagen zelfs een aanbieder die volgens de site € 10.000,- per storting en maximaal 3 stortingen per dag accepteerde. Diezelfde exploitant gaf aan dat bij storting boven € 1.000,- legitimatie verplicht is. Legitimatie gebeurt doordat de automaat een scan van een legitimatiebewijs maakt en een verificatiecode sms’t die je moet invoeren.

Vraag is wat de positie van deze Bitcoin geldautomaten wordt als de nieuwe vergunningsplicht wordt ingevoerd.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce