Bitcoin heeft dit jaar al het stroomverbruik van dat van 2020 overtroffen

Bitcoin heeft dit jaar al meer stroom verbruikt dan in heel 2020, suggereert een nieuwe studie. Het Bitcoin-netwerk zal tegen het einde van het jaar, 91 terawattuur (TWh) hebben verbruikt. En volgens een maandag Bloomberg-rapport heeft het al meer verbruikt dan de geschatte 67 TWh voor heel 2020. De precieze energieverbruikscijfers zijn niet gemakkelijk nauwkeurig te berekenen want deze zijn variabel.

Echter, de trend is duidelijk want ze nemen toe. Bitcoin zal tegen het einde van het jaar een grotere hoeveelheid van 95,68 TWh verbruiken, schat de Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index momenteel. Het geschatte stroomverbruik is ongeveer hetzelfde als dat van de Filipijnen. Een ander probleem is aan het licht gebracht door een afzonderlijke studie van Science Direct, namelijk elektronisch afval.

Afgedankte computerapparatuur en elektronica worden over het algemeen e-waste genoemd. Eén transactie op het Bitcoin-netwerk produceert 272 gram e-waste, suggereert het rapport. E-waste bestaat voornamelijk uit oude crypto mining apparatuur. Bitcoin-miners fietsen door een groeiende hoeveelheid hardware met een korte levensduur heen, voegde het rapport eraan toe.

Dit zou de groei van het wereldwijde elektronische afval kunnen verergeren. Het rapport voegde hierbij eraan toe dat de jaarlijkse productie van e-waste in mei 2021 in totaal 30,7 metrische kiloton bedroeg. De studie verklaarde dat als deze hoeveelheid geprojecteerd wordt voor tot het einde van het jaar, 64,4 metrische kiloton, 64.400 ton, e-waste geproduceerd zou kunnen op het piekniveau van de Bitcoin-prijs die begin 2021 werd gezien.

Er wordt voor ongeveer de helft van het gewicht van de nieuwste iPad aan e-waste per transactie geproduceerd. Echter, Apple zou zelf kunnen worden geconfronteerd met een enorm e-waste-probleem om dat in context te plaatsen. Want volgens CEO Tim Cook draaiden meer dan 1,65 miljard apparaten vorig jaar op het ecosysteem. Wanneer deze verouderd raken, kan dit leiden tot maar liefst 250.000 ton e-waste, volgens ZDNet.

Volgens Statista is het geschatte wereldwijde totaal voor e-waste in 2021, 57,4 miljoen ton. Bitcoin is goed voor ongeveer 0,11% hiervan. Afhankelijk van je perspectief, is het energieverbruik van Bitcoin ook klein in context. Bitcoin (BTC)-mining is goed voor slechts 0,43% als percentage van het totale wereldwijde elektriciteitsverbruik. Volgens de universiteit van Cambridge is dat minder dan de geschatte 104 TWh die koelkasten alleen al in de Verenigde Staten gebruiken.

The Onion nam een meer humoristisch standpunt in over het stroomverbruik van Bitcoin. Die zei dat de rekenkracht die wordt gebruikt voor BTC-mining, de mensheid in feite van de ondergang behoedt. De computers van de wereld zouden anders die rekenkracht hoogstwaarschijnlijk toepassen om zelfbewust te worden en uiteindelijk de mensheid uit te roeien. Dat is de logica achter het sardonische uitgangspunt van wanneer de computers bevrijd zouden zijn van de eisen van cryptomining,

Bitcoin-mining verbruikt een gigantische hoeveelheid energie. Toch is meer ervan hernieuwbaar naarmate nieuwe en verplaatste farms en fabrieken online komen in de VS en Canada, aangedreven door groene energie. Sinds de grote migratie van miners uit China.

Quis aliquet justo viverra neque. Elit ultricies tortor in adipiscing laoreet.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Coinmerce