Search
Close this search box.

Bitcoin manipulatie: slaagt de strijd van Coinmarketcap.com tegen misleiding?

Eerder dit jaar deed een rapport van Bitwise stof opwaaien. Beurzen bleken op grote schaal te manipuleren met cijfers en hier was coinmarketcap.com de dupe van. De dataverzamelaar kondigde maatregelen aan. Wij zetten de achtergronden op een rij en bekijken hoe succesvol deze maatregelen zijn.

Grote, internationale cryptobeurzen publiceren veel cijfers over volume en hun handel. Die cijfers zijn belangrijk. Investeerders gebruiken die namelijk om ‘hun’ beurs voor beleggingen te kiezen. Ook is het handelsvolume (de dagelijkse omzet) belangrijk omdat vraag en aanbod de prijs bepalen.

[affcoups id=”2229″]

De bekende site Coinmarketcap.com verzamelt die gegevens van beurzen weer om een totaaloverzicht van de markt te bieden. Het was dan ook even schrikken toen onderzoeksinstituut Bitwise in maart van dit jaar in een lijvig rapport concludeerde dat liefst 95% van het handelsvolume in Bitcoin gemanipuleerd is en dat er maar 10 internationale beurzen echt betrouwbaar zijn. Het hele rapport is hier na te lezen.

Wie dacht dat Coinmarketcap.com met een daverende verdediging zou komen vergist zich. In tegendeel, zij presenteerde een programma om transparantie te verbeteren. Inmiddels is fase 1 van dat programma afgelopen en is de manier van listing veranderd. Vraag is nu of de cijfers van deze veel gebruikte site betrouwbaarder zijn geworden.

Hoe succesvol is de strijd van Coinmarketcap.com tegen misleiding?

Op basis van het eerdere rapport van Bitwise zijn er diverse initiatieven gestart om wel transparante informatie aan de markt te geven. Een van die initiatieven is de FTX Volume monitor. Zij corrigeren het gerapporteerde volume op basis van een aantal factoren. Zoals in de de stand van vandaag te zien is stellen zij dat ondanks de verbeteringen die Coinmarketcap.com doorvoerde nog steeds 75,3% van het gerapporteerde volume op de cryptomarkt fake is.

Gemanipuleerd handelsvolume cryptomunten coinmarketcap.com, zoals vastgesteld door FTX op 21 augustus 2019. Bron: FTX.com.
Gemanipuleerd handelsvolume cryptomunten, zoals vastgesteld door FTX op 21 augustus 2019. Bron: FTX.com.

Ook een andere website, Messari.io, laat zien dat er nog volop gemanipuleerd wordt. Op deze site heeft men zelfs de rubriek ’24h vol’ uit de grafiek gehaald. Deze stond in de ‘metrix’ tussen ’24hr vs USD’ en ‘”Real 10″ 24hr Vol. Wel geeft men aan de rechterzijde aan hoeveel marktvolume er totaal gerapporteerd wordt en hoeveel de “real 10” rapporteren.

De cijfers over gerapporteerd volume volgens Messari. Bron: Messari.io
De cijfers over gerapporteerd volume cryptomunten volgens Messari. Bron: Messari.io

Wanneer we deze cijfers analyseren zouden de 10 grootste beurzen ter wereld bij elkaar $ 1,44 miljard volume noteren op een totale markt van $ 9.47 miljard. Hiermee zouden de 10 grootste beurzen samen slechtst goed zijn voor 15,2% van het totaal.

[affcoups id=”3782″]

Conclusie: dataverzamelaar blijft de plank mis slaan

Als het glas half vol is kunnen we concluderen dat de manipulatie is gezakt van zo’n 95% naar 75% en daarmee 20% beter geworden is. Objectief gezien is het even schadelijk als bizar dat de markt gebruikt maakt van cijfers die nog steeds in hoge mate onbetrouwbaar zijn. Vraag is waarom Coinmarketcap.com hier niet slagvaardiger tegen optreedt. Zeker nu kleinere overzichtssites die correcties wel kunnen/willen maken.

Wist je dat de Blockchain ook te manipuleren is? Wij deden eerder verslag.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.