Bitcoin-opties zijn negatief voor de Bitcoin koers

De markt dacht dat de koers van de Bitcoin zou stijgen na de opening van cryptohandelshuis Bakkt. Het tegendeel bleek waar. De cryptokoersen daalden als een baksteen en verder verlies ligt op de loer. Zijn Bitcoin-opties wel zo goed voor de cryptomunt? Wij tonen het tegendeel aan.

Lange tijd was de gedachte dat Bitcoin opties een positieve invloed hebben op de koers van de Bitcoin. Nu de Bitcoin opties steeds massaler als risicospreiding wordt ingezet blijkt het tegendeel.

TIP!
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Cryptobeurs: Bitvavo [NL]
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo!
Zelf veilig beleggen in crypto? Dat kan scherp bij het Nederlandse Bitvavo! Show Less

Professionele handelaars in Bitcoin-opties zorgen voor koersverliezen

Op institutionele Bitcoin-optiebeurs CME worden maandelijks veel Bitcoin-opties verhandeld. Daar worden ook maandelijks fatale termijnen bij genoemd. Het bureau Arcane Research deed onderzoek naar de impact die de fatale termijnen hebben op de koers. Hiervoor onderzocht men de koersen in de 48 uur voor het vervallen van die maandelijkse termijn. De resultaten zie je in onderstaande grafiek.

Bitcoin-beurzen dalen voor Bitcoin-opties
De koersresultaten op de Bitcoin-beurs, telkens 48 uur voor de Bitcoin-opties op CME vervallen. Bron: Arcane Research.

Zorgen Bitcoin-opties CME voor koersmanipulatie?

Het is opvallend dat de koersen in 48 uur voor de fatale termijn van de laatste 20 keer liefst 15 keer daalden. Bovendien is de gemiddelde daling zo’n 2,27% per keer. Dit terwijl de schommeling op een normale dag gemiddeld zo’n 0,6% is. Hiervoor is overigens een verklaring.

Anders dan je wellicht denkt wordt op CME geen Bitcoin behandeld. De contracten worden afgesloten in dollars. Door die wisselwerking tussen Bitcoin en dollar staan er diverse mogelijkheden open om te manipuleren. Doordat er geen fysieke opties bij de Bitcoin betrokken zijn wordt het handelen in Bitcoin-opties een kwestie van rekenen. Men weet exact op welke dag de opties verlopen en welke short- en longcontracten er dan vervallen. Je kunt dan eenvoudig uitrekenen hoe de opties voor jou uitpakken.

Vanaf dat moment wordt het als grote belegger rekenen. Schrijven we de de kosten van de optie af en gaan we voor koerswinst met de Bitcoin of drukken we de cryptomarkt en verzilveren we de Bitcoin-opties voor winstmaximalisatie? De keuze lijkt op basis van de grafiek duidelijk. Overigens is niet gezegd dat hier een bewuste manipulatie plaatsvindt. Het kan evengoed zijn dat diverse grote spelers een rekensom maken die voor (meerderen van) hen gelijk uitkomt. Dit is anders bij de handel in particuliere Bitcoin-opties. Dat leggen we hierna uit.

Bitcoin koers gevoelig voor liquidatie long posities

Inmiddels is bekend dat enkele uren voor de grote crash van dinsdagavond een grootschalige liquidatie van Bitcoin-opties plaatsvond op Bitmex. Doordat deze slechts op 1 moment (13 uur UTC) plaatsvinden volgt een cumulatie van risico’s. Wanneer de liquiditeit op dat moment ontbreekt kan een groot aantal contracten geliquideerd worden. Berekeningen wijzen uit dat zodra er 5.000 of meer BTC betrokken is, dit invloed heeft op de volatiliteit.

Hierdoor kan, met name door de concentratie op één tijdstip een verandering in Bitcoin-opties op korte termijn tot grote en onomkeerbare gevolgen voor de koersen leiden. Hier is de kans op moedwillige manipulatie ook groter. Dit omdat investeerders hun long-positie ook kunnen herroepen zolang de deadline niet verstreken is.

NIEUW
Ledger Nano Wallets
Ledger Nano Wallets
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet
Houd je cryptocurrency veilig met deze geavanceerde Premium hardware wallet Show Less

Grote investeerders kunnen dus op deze manier door het ingeven van grote (long) orders een indruk wekken dat de koers van de Bitcoin zal stijgen. Wanneer zij deze kort voor de deadline massaal terugtrekken als de markt niet (genoeg) naar hun kant beweegt zal dat ertoe leiden dat andere beleggers ook verkopen, hetgeen tot koersdaling leidt.

Het lijkt er dan ook op dat de markt nog te klein is om goed op Bitcoin-opties te reageren. Dit maakt de opties eerder ongunstig dan gunstig voor de koersontwikkeling.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo