Cryptoclan lezersvraag: “Hoe kan het dat de Bitcoin zo snel daalt?”

Naast de artikelen die wij zelf maken krijgen wij vragen van lezers. Deze behandelen we vaak in een één op één reactie, maar vandaag kregen we een vraag van een trouwe volger die we graag voor iedereen toelichten. Het betreft de snelheid waarmee de koers van Bitcoin en andere cryptomunten kan dalen.

[affcoups id=”2229″]

Lezersvraag: Waarom daalt de Bitcoin zo snel?

Naar aanleiding van de scherpe koersdalingen van vandaag (en eerder) valt een lezer iets op. Hij stelt zich (kort gezegd) de volgende vraag:”Waarom dalen Bitcoin en andere cryptomunten soms in een paar minuten zo snel?” Het lijkt er volgens de lezer op alsof iedereen tegelijk afscheid neemt van een deel van zijn cryptomunten. Dat is volgens hem haast onmogelijk, maar toch zit hij dichter bij de waarheid dan gedacht. In deze post leg ik uit hoe zo’n zogenaamde flash crash ontstaat.

Hoe ontstaat een koersdaling van bijvoorbeeld Bitcoin?

Om de vraag goed te beantwoorden is het belangrijk dat je jezelf realiseert dat de koersen altijd tot stand komen door de wet van vraag en aanbod.

Op het moment dat ‘men’ door welke oorzaak besluit de Bitcoin te voorkomen wordt het aanbod snel vergroot, waardoor de prijs daalt. Degene die wil verkopen haalt zijn geld daarna vaak uit de markt. Dit zien wij in de marktkapitalisatie.

Wat leren we over een koersdaling van de marktkapitalisatie?

De website Tradingview geeft een actueel overzicht van de marktkapitalisatie. Aan de hand van de ontwikkeling van de marktkapitalisatie in de afgelopen 24 uur kunnen we de lezersvraag al voor een groot deel beantwoorden. In onderstaande grafiek zie je de marktontwikkeling.

Marktkapitalisatie-bitcoin-cryptomunten-27-6
De marktkapitalisatie van de Bitcoin en andere cryptomunten in de afgelopen 24 uur. Bron: tradingview.com

Koersdaling marktkapitalisatie Bitcoin door reguliere handel

We zien vandaag dat de marktkapitalisatie in de afgelopen 24 uur tot gisterenavond sterk opliep, om daarna te dalen. Die daling begon met een haast rechte lijn naar beneden, waarna er, na een tweede rechte lijn herstel volgde en er vervolgens een geleidelijk dalend patroon (de grillige neerwaartse lijn) ontstond. De grillige lijnen zijn reguliere koersontwikkelingen die ontstaan door het constante verschil van vraag en aanbod. Het antwoord op de lezersvraag zit hem in de rechte lijn die we zien.

[affcoups id=”3782″]

Wat vertelt de rechte daling van marktkapitalisatie ons?

In onderstaande close-up zien we exact hoe de flash crash van de Bitcoin gisteravond ontstond.

close-up flash crash Bitcoin 26-6
Close-up van de flash crash van de Bitcoin die verdere koersdalingen in gang zette. Bron: Tradingview.com

Als we de close-up bekijken zien we dat de marktkapitalisatie tussen 20.29 uur en 20.46 uur daalde van $ 372 miljard naar $ 330 miljard. Hier lijkt het dus of, zoals de lezer het omschrijft ‘de hele wereld’ van haar cryptomunten af wil.

Het antwoord: autotrading, autobots of trading bots

Hoewel de lezer het zich moeilijk kan voorstellen is dit inderdaad het geval. De plotselinge transactie van een groot aantal Bitcoin naar Coinbase zorgde voor een stroom aan verkopen (zogenoemde whale transfers van een wallet naar een beurs duiden op de wil om te verkopen). Dit zie je in de kromming aan de bovenkant van de trendlijn.

Trading bots getriggerd door kentering

Door de plotselinge marktwijziging worden zogenoemde trading bots getriggerd. Een trading bot is software die gekoppeld wordt aan een cryptobeurs. Vervolgens leest die software continue de koersen uit die de gebruiker aangeeft en analyseert deze. Op basis van voorwaarden die de gebruiker zelf vooraf bepaalt voert de trading bot automatisch een transactie uit zodra aan die voorwaarde voldaan is.

Veel investeerders maken gebruik van dezelfde ratio’s of volgen professionele investeerders. Daardoor ontstaan op hetzelfde moment (over de hele wereld) dezelfde transacties. Doordat die geautomatiseerde transacties vaak hetzelfde zijn (kopen of verkopen) ontstaat zo een sneeuwbal-beweging. Hierdoor schiet de koers nog sterker naar beneden. Dit verklaart waarom de lijn niet loodrecht naar beneden loopt.

Aangezien je trading bots ook kooptransacties kunt laten uitvoeren, zie je op een gegeven moment weer een relatief snelle stijging ontstaan. De mensen die handmatig investeren reageren vaak niet binnen enkele minuten. Je ziet dan ook daarna een grillig verlopende vertraagde reactie van mensen die schrikken van de koerswijziging en zelf ingrijpen.

Wil jij ook in Bitcoin investeren met trading bots?

Waar trading bots in de reguliere aandelenhandel vaak aan grote spelers zijn voorbehouden kan iedere crypto-investeerder gebruik maken van trading bots. Het Nederlandse Cryptohopper biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid. Ook kun je daar door middel van zogenoemde ‘paper trades’ een simulatie maken om te zien hoe het werkt.

Jouw lezersvraag ook beantwoord?

We beantwoorden graag meer lezersvragen. Immers, als jij een vraag hebt zullen er vast meer lezers zijn die dezelfde vraag hebben. Als je jouw lezersvraag via het contactformulier stelt krijg je altijd antwoord. Wellicht schrijven we de volgende bijdrage zelfs op basis van jouw geanonimiseerde lezersvraag.

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.