Bitcoin wallet

Je Bitcoin bewaren doe je in een Bitcoin wallet. Of je nu kiest voor een wallet in de vorm van een app, website of apparaat, het belangrijkste is dat je Bitcoin veilig is.

De beste Bitcoin wallet verschilt per situatie, waarbij een offline wallet altijd veiliger is.

Wat is een Bitcoin wallet

Een Bitcoin wallet is vergelijkbaar met een bankrekening waarmee je Bitcoin kan opslaan en Bitcoin transacties kan verrichten. Het verschil met een ‘gewone’ bankrekening is dat niet de Bitcoin zelf beveiligd wordt, maar de privé sleutels die je toegang geven tot de Bitcoin en waarmee je transacties valideert.

Cold wallets vs. Hot wallets

Een cold wallet of hardware wallet is een fysiek elektronisch apparaat dat offline jouw privé sleutels bewaard. De offline Bitcoin wallet is de meest veilige en populairste wallet. De wallet werkt alleen wanneer deze is aangesloten op een computer, tablet of mobiele telefoon en genereert offline sleutels. Het slaat de privé sleutel niet tijdelijk op de computer op. Hierdoor is het onmogelijk voor hackers om toegang tot je privé sleutels te krijgen

Over het algemeen is een cold wallet minder geschikt voor dagelijkse transacties in Bitcoin maar uitermate geschikt voor je spaartegoeden. Het nadeel is dat deze cold wallets meestal niet gratis zijn.

Een hot wallet is een wallet dat verbonden is met het internet. Je moet de Bitcoin wallet online aanmaken en deze wallets zijn te onderscheiden in web-wallets, desktop wallets of mobiele wallets.

Met een Bitcoin wallet online loop je meer risico gezien de internetverbinding, maar is effectiever bij dagelijkse transacties.

Beste Bitcoin wallet

1). 1 Bitvavo Wallet

Bitvavo biedt een wallet aan voor elke coin die er te krijgen is op het platform. Dit houdt in dat je dus de coins in je bezit kunt bewaren op je account op Bitvavo. Dit is ideaal wanneer jij snel toegang wilt hebben tot je coins, om deze eventueel snel te kunnen verhandelen of te verkopen.

Enkele voordelen van de Bitvavo wallet zijn:

  • Geheel kosteloos
  • Veilig in gebruik
  • 2FA twee-factor authenticatie
  • Ideaal voor beginners

2). Binance Wallet

Binance is een zeer prominente naam binnen de crypto wereld, op het platform zijn vele verschillende cryptocurrencies verkrijgbaar. Net als Bitvavo beschikt ook Binance over een zeer handige Binance Wallet, waarin alle crypto’s die op Binance verkrijgbaar zijn in opgeslagen kunnen worden.

Enkele voordelen van de Binance Wallet zijn:

  • Mogelijkheid om meerdere crypto op te slaan
  • Erg veilig
  • Goede support
  • Ideaal voor day traders

Ledger Nano S en Ledger Nano X (Cold wallets)

Ledger wallets zijn de momenteel een van de meest populaire cold wallets. Ondanks dat het cold wallets zijn heeft Ledger software ontwikkeld, Ledger Live, waarmee je een saldocheck kan uitvoeren en valuta kan verzenden en ontvangen.

De Ledger Nano S is de eerste generatie Bitcoin wallet die Ledger introduceerde. Deze wallet is makkelijk in gebruik en is behalve voor Bitcoin ook geschikt is voor andere cryptovaluta. Het nadeel is dat je maar een beperkt aantal wallets in beheer kan hebben. Wil je een nieuwe wallet aanmaken dan dien je eerst een oudere te verwijderen,

Wees gerust, met het verwijderen van de wallet verlies je niet de Bitcoin zelf. Deze zijn nog steeds opgeslagen in de Ledger Live. Doordat deze versie al wat langer op de markt is komt het niet met een USB-C aansluiting.

De opvolger, de Ledger Nano X, kan behalve via USB ook aangesloten worden via bluetooth. Dit maakt dat de Nano X ook gebruikt kan worden op je mobiele telefoon of tablet.

Trezor Model T (Cold wallet)

Deze cold wallet heeft veel weg van de Ledger Nano X. Het voordeel van de Trezor is dat het een aanraakscherm heeft. Hierdoor is deze wallet ook voor beginners makkelijk in gebruik.

Naast een USB-aansluiting heeft de Trezor ook een MicroSD-kaart ingang. Hiermee kan je een MIrcoSD-kaart gebruiken om je pincode te versleutelen.

Exodus (hot wallet)

Exodus is een online softwareprogramma waarvan ook een mobile-app versie beschikbaar is. De Exodus wallet is uitermate geschikt voor beginners door het gebruikersgemak en een goede ondersteuning.

Deze wallet heeft als voordeel dat het een litewallet is, daardoor hoef je niet de gehele Blockchain op je computer te downloaden. Daarnaast is de wallet geschikt voor een groot aantal cryptocurrencies.

Electrum (hot wallet)

Electrum is een van de meest bekende desktop wallets. De wallet wordt ondersteund door Mac, Linux en Windows en heeft integraties met verschillende hardware wallets.

Deze gebruiksvriendelijke wallet is zeer geschikt voor beginners.

Mycelium (hot wallet)

Dit is een mobiele wallet en zowel beschikbaar op Android als Apple toestellen. De wallet beschikt over tal van veiligheidsmaatregelen om jouw Bitcoin zo goed mogelijk te bewaken. Ondanks dat, blijft het af te raden om een grote hoeveelheid Bitcoin in je mobiele wallet te bewaren.

Conclusie

De meest veilige keuze is een cold wallet van Ledger of Trezor. Het is nog veiliger om je Bitcoin te spreiden over meerder wallets. Zet voor het gemak van dagelijkse aankopen een kleine hoeveelheid Bitcoin op een hot wallet. Exodus biedt een makkelijke en bettrouwbare hot wallet die zowel online als in mobiele app te gebruiken is.