Bitcoin zou op de lange termijn $146K kunnen bereiken door ‘goud te verdringen’, zegt JPMorgan

Strategen bij de Amerikaanse megabank zijn van mening als Bitcoin evolueert naar een aantrekkelijk alternatief voor goud, de cryptocurrency in de komende jaren een kans heeft om $146.000 te halen.

Parallellen trekken tussen Bitcoin (BTC) en de rol van goud als afdekking voor investeerders is al jaren populair. Tot nu toe heeft de sterke discrepantie in de totale marktkapitalisaties van de twee activa deze analogieën in aanzienlijke mate beperkt. Goud blijft zelfs na een grote prijsstijging van Bitcoin in december 2020, ongeveer 4,6 keer de huidige marktkapitalisatie van $5,85 miljard beheersen.

Strategen bij de Amerikaanse multinationale megabank JPMorgan Chase voorspellen toch een mogelijk scenario waarin Bitcoin zijn voorganger serieus kan nemen. Op 5 januari citeerde een Bloomberg-rapport een notitie van de strategen van de bank, geleid door Nikolaos Panigirtzoglou, waarin ze een pad schetsten naar de totale investering van de particuliere sector in Bitcoin die gelijk zou zijn aan de waarde die momenteel via beide beurzen in goud wordt geïnvesteerd.  -verhandelde fondsen of baren en munten.

Toch hangt zo’n pad in belangrijke mate af van de volatiliteit van Bitcoin die samenkomt met die van het edelmetaal, benadrukten ze, en dat zal waarschijnlijk enige tijd duren:

“Een verdringing van goud als een‘ alternatieve ’valuta impliceert een groot voordeel voor Bitcoin op de lange termijn […] een convergentie van de volatiliteit tussen Bitcoin en goud zal waarschijnlijk niet snel plaatsvinden en is in onze ogen een meerjarig proces. Dit houdt in dat het theoretische Bitcoin-prijsdoel van meer dan $146.000 moet worden beschouwd als een langetermijndoelstelling, en dus een onhoudbaar prijsdoel voor dit jaar.”

Bitcoin heeft een paar dagen van schokkerige en zeer volatiele prijsactie doorstaan, met een korte duik naar $27.700 op 4 januari, gevolgd door een sprong naar bijna $30.000. Vanaf het moment van schrijven handelt de munt dichter bij $31.5000. De daling van gisteren was de sterkste sinds de munt in december 2020 de prijs van $20.000 herstelde, zoals CoinTelegraph gisteren meldde.

De JPMorgan-strategen identificeren toch sterke positieve signalen voor de cryptocurrency, te midden van deze backdrop van aanhoudende volatiliteit – wijzend op een opeenstapeling van speculatieve longposities – maar waarschuwden ze dat het lezen van het investeringslandschap op middellange termijn moeilijk blijft:

“De waardering en positie-backdrop is een stuk uitdagender geworden voor Bitcoin aan het begin van het nieuwe jaar […] Hoewel we de mogelijkheid niet kunnen uitsluiten dat de huidige speculatieve mania zich zal verspreiden en de Bitcoin-prijs verder zal opdrijven in de richting van de consensusregio van tussen $50.000 – $100.000, denken we dat dergelijke prijsniveaus onhoudbaar zouden zijn.”

Bitcoin bereikte op 1 januari een all-time high ten opzichte van goud en overtrof het zijn vorige piek tijdens de winter bull markt van 2017. In december vorig jaar suggereerde hetzelfde team van strategen onder leiding van Panigirtzoglou al dat Bitcoin in de toekomst het marktaandeel van goud zou kunnen opeten, met het oog op een grote verschuiving in institutionele allocatie naar de cryptocurrency.

Ondertussen heeft een bewogen handelsklimaat ervoor gezorgd dat de volumes op grote cryptocurrency-beurzen recordhoogtes hebben bereikt. Binance, ‘s werelds grootste crypto exchange naar handelsvolume, rapporteerde op 4 januari een recordhoogte van $80 miljard aan 24-uurs handelsactiviteit.

CEO van Binance schreef op Twitter:

“Om dit in perspectief te plaatsen: van 15 november 2017 tot 15 december 2017, de maand voorafgaand aan de ATH [all-time-high] in 2017, verdiende Binance $20 miljard aan handelsvolume in 1 maand”

Even ongekend was echter het verlies van futures-handelaren van in totaal $190 miljoen op Binance alleen in slechts één uur, de grootste waarde van een massale liquidatie tot nu toe op het platform.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.