Brave browser

Boetiek-browsers proberen een leven bij elkaar te sprokkelen door een niche uit te krabben die door de normale gebruikers niet wordt benut. Brave is een van die browsers.

Brave heeft meer aandacht gekregen dan de meeste nieuwe browsers, deels omdat een mede-oprichter één van hen was die Firefox van Mozilla schopte, deels vanwege zijn zeer ongebruikelijke – sommigen zeggen parasitaire – bedrijfsmodel.

Dat model, dat gebaseerd is op het strippen van elke site van elke advertentie, en vervolgens het vervangen van verschillende advertenties, kwam vrijwel onmiddellijk onder vuur te liggen van uitgevers die voor hun levensonderhoud afhankelijk waren van online reclame. ³”Uw plan om onze inhoud te gebruiken om uw reclame te verkopen is niet te onderscheiden van een plan om onze inhoud te stelen om te publiceren op uw eigen website [nadruk in het origineel],³” advocaten voor 17 krantenuitgevers schreef in een brief aan Brave Software in april 2016.

Computerworld nam een diepe duik in Brave om erachter te komen wat het is, wat het doet en hoe het werkt. Hier is wat je moet weten om te beslissen of Brave voor jou is.

Wat is de Brave browser?


Brave is een min of meer standaard browser waarmee gebruikers naar websites kunnen navigeren, webapps kunnen uitvoeren en online content kunnen weergeven of afspelen. Net als andere browsers is het gratis te downloaden en te gebruiken, onthoudt het de authenticatie-informatie van de site en kan het voorkomen dat online advertenties op sites verschijnen.

De maker, Brave Software, is een relatief nieuw item in de browser gevechten, na de eerste preview van de browser in januari 2016. De firma werd mede opgericht door Brendan Eich, de maker van JavaScript en een mede-oprichter van Mozilla, nadat hij die browserverkoper onder druk had achtergelaten voor het ondersteunen van Proposition 8 van Californië in 2008, een stembusmaatregel die het homohuwelijk verbood.

Wat maakt Brave anders dan andere browsers?


Wat Brave onderscheidt, is zijn agressieve anti-adaptieve houding. Browser werd gebouwd om online advertenties van websites te ontdoen en het bedrijfsmodel van de maker baseert zich niet alleen op het blokkeren van advertenties, maar op het vervangen van de uitgekrabde advertenties door advertenties van zijn eigen netwerk. Het is alsof een nieuwe tv-netwerk aangekondigd dat het zou technologie te gebruiken om advertenties te verwijderen uit andere netwerken ‘programma’s, dan heruitzending van die programma’s met advertenties van zijn eigen bedenken, advertenties die het verkocht.

Brave elimineert ook alle advertentietrackers, de vaak kleine pagina onderdelen adverteerders en site uitgevers implementeren om gebruikers te identificeren, zodat ze weten wat andere sites die gebruikers bezoeken of hebben bezocht. Trackers worden gebruikt door advertentienetwerken om producten te tonen die vergelijkbaar zijn met de gekochte, of gewoon overwogen, wat leidt tot de meme van het aanhoudend zien van dezelfde advertentie, ongeacht waar men navigeert.

Blokkeert Brave advertenties binnen de zoekresultaten?
Nee. Brave legt geen vinger op die, met inbegrip van de alomtegenwoordige AdWords-advertenties binnen de resultaten van Google. (Google zal AdWords binnenkort hernoemen als “Google Ads.”) Dat is geen verrassing: Advertentie-blokkerende extensies staan ook geen zoekadvertenties in de weg.

Wat zit er onder Brave?

Brave is gebouwd op Chromium, het open-source project dat Google en anderen onderhouden. (Google gebruikt Chromium om de broncode voor de Chrome-browser te leveren.) De back-end technologieën die de kracht van Chrome leveren – waaronder de Blink rendering engine en de V8 JavaScript-engine – zijn ook de kracht van Brave.

Op iOS vertrouwt Brave in plaats daarvan op de WebKit, de open-source basis waarop ook de Safari-browser van Apple draait. WebKit is vereist als de ruggengraat van elke browser van derden die bij de Apple App Store wordt ingediend.

Andere browsers die afhankelijk zijn van chroom zijn onder andere Opera en Qihoo 360, een van de meest populaire Chinees gemaakte browsers.

Kan Brave de extensies van Chrome in werking stellen?


Sommige zijn voorbereid voor gebruik in Brave, maar slechts een handvol.

Ze bevatten add-ons voor verschillende beheerders van wachtwoorden van derden – 1Password, Bitwarden, Dashlane en LastPass – en andere die PDF’s weergeven in de browser en inhoud opslaan in Pocket voor later gebruik. De lijst met compatibele add-ons kan worden gevonden in de browser door “Extensies” te kiezen in het Windowsmenu.

Wat is Brave’s pitch?


Brave schept twee dingen op: Zijn snelheid en de privacy die het de gebruikers biedt. Beide zijn het resultaat van zijn reclamestrategie.

Op het bureaublad laadt Brave pagina’s twee keer zo snel als Chrome en Firefox, de nr. 1 en nr. 3 browsers in de wereld zoals gerangschikt door analytics vendor Net Applications. Op een smartphone laadt Brave pagina’s tot acht keer sneller dan Chrome (Android) of Safari (iOS).

De snelheidsverhogingen zijn niet verrassend. Door het elimineren van advertenties en advertentietrackers, downloadt Brave veel minder content van een website dan elke browser zonder een extensie voor het blokkeren van advertenties. Er is niets technologisch aan de prestaties van Brave; het is gewoon het ophalen van minder gegevens dan andere browsers. (Als dat niet het geval was, zouden Chroom en andere op chroom gebaseerde browsers net zo snel zijn).

Door advertentietrackers te elimineren, blokkeert Brave de inspanningen van adverteerders om eerst gebruikers te identificeren en vervolgens die gebruikers te volgen. Dat maakt Brave gebruikers anoniemer, heeft Brave Software gedebatteerd. “(Gebruikers) houden vooral niet van het wanneer grote bedrijven hun online gedrag en offline gedrag samen in kaart brengen,” de firma zei in een vroege blogpost.

Het bedrijf heeft ook gezworen dat het geen gebruikersgegevens op zijn servers opslaat, en zal dat ook niet doen. “We houden gebruikersgegevens standaard uit onze cloud Brave Vault,” schreef Eich in zijn inaugurele post in 2016. “Het is beter voor u en ons dat we geen van uw gegevens opslaan zonder uw toestemming.”

Voor snelheid en privacy, wat maakt Brave speciaal?
Goede vraag.

Het is waar dat sommige van de Big Four browsers advertenties blokkeren of op zijn minst sommige advertenties – Chroom blokkeert alleen degenen die het beweert zijn de meest irritante en vervelende, Mozilla’s Firefox zal een ad-blocker sporten voor het einde van het jaar, maar het is niet duidelijk wat die blokker zal, goed, blokkeren – of voorkomen dat sommige advertentie tracking (zoals met Safari’s voorzichtige bewegingen met Apple’s Intelligent Tracking Protection, of ITP). Maar geen van beide en geen van beide gaat zo ver als Brave. De enige echte concurrent in dit opzicht is Epic, een andere niche-browser.

Het grote voordeel van Brave – het blokkeren van advertenties en trackers?
Nou, nee.

In tegenstelling tot andere browsers die advertenties blokkeren – of ze nu van huis uit zoals Epic zijn, of wanneer ze uitgerust zijn met een advertentie-blokkerende add-on – ziet Brave een vervangend advertentie-ecosysteem voor de advertenties en trackers die het van websites afveegt.

Hoewel dat ecosysteem nog niet compleet is, is het kader ervan beschreven door Brave Software, en het bedrijf heeft vooruitgang geboekt in de uitvoering ervan.

Brave zal sites schrobben van advertenties en ad-tracking, en dan die advertenties vervangen door zijn eigen advertentie, die niet individueel zal worden gericht, maar in plaats daarvan gericht op een anoniem geheel van de gebruikersbasis van de browser. Brave heeft gezegd dat het ging die route in plaats van een eenvoudiger all-ad-eliminatie model, omdat, terwijl weinig gebruikers genieten van advertenties, velen beseffen dat zonder hen, de commerciële web zoals het nu bestaat zou bijna onmogelijk zijn. Dat is waarom, beweerde Brave, het zal niet alleen een advertentie ruilen – de advertenties voor degenen die oorspronkelijk werden weergegeven door een site – maar het creëren van een monetair systeem dat uiteindelijk zal compenseren die dezelfde websites.

Het is zeker een gebruikersgericht model. “We bouwen een oplossing die is ontworpen om … gebruikers de eerlijke deal te geven die ze verdienen om naar het web te komen om te browsen en bij te dragen”, beweerde Eich twee jaar geleden.

Hoe zullen Brave en zijn gebruikers websites ‘betalen’?

De basis van de Brave economie zal worden gevormd door “Basic Attention Tokens” of BAT’s, die een waarde hebben die is afgeleid van een cybermunt. Deze penningen zullen worden toegekend op basis van de aandacht van de gebruiker, of meer duidelijk, de tijd die wordt besteed aan het bekijken van advertenties en inhoud. Brave gebruikers die instemmen met het ontvangen van advertenties zullen worden beloond met BAT’s; de penningen kunnen worden doorgegeven aan uitgevers als ondersteuning voor hun sites. Als alternatief stelt Brave zich voor dat gebruikers hun tokens inruilen voor premium content of geavanceerde sitefuncties.

Vrijwillige testers ontvangen nu advertenties, hoewel het onduidelijk is wanneer Brave daadwerkelijk zal beginnen met het serveren van advertenties aan alle gebruikers die zich aanmelden, of wanneer de uitwisseling – BAT’s deel van het proces klaar zal zijn.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

Vanaf 23 juli was een enkele BAT ongeveer 34 cent waard, een stijging van 25 cent per maand eerder, maar nog steeds beduidend minder dan de piekwaarde van 86 cent in januari.

Hoe wordt Brave gefinancierd?


Sommige browsers hoeven zich geen zorgen te maken over het verdienen van geld, omdat ze slechts een radertje in een veel grotere machine zijn. Bijvoorbeeld, Chrome, Microsoft’s Edge en Apple’s Safari hoeven geen winst te maken om te overleven omdat hun moederorganisaties hen om niet-monetaire redenen waarderen en hun vermogen om op een of andere manier inkomsten te genereren.

Andere browsers, met name Firefox, zijn juist het tegenovergestelde: Ze moeten een manier vinden om inkomsten te genereren. Mozilla doet dat door deals te sluiten met zoekbureaus voor standaardplaatsing in de browser; de huidige deal is met Google.

De hele financiële basis van Brave Software is onduidelijk – alhoewel het een jaar geleden in slechts enkele seconden $35 miljoen ophaalde door de BAT-cryptocurrency aan investeerders te verkopen – maar het is duidelijk dat het nemen, maar liefst 30% van de BAT’s die gebruikers verdienen, een inkomstengenerator zal zijn, aangezien het die BAT’s aan adverteerders verkoopt.

Hoeveel dat zal zijn, of zelfs of het genoeg zal zijn om het licht aan te houden, is op dit moment ieders gok.

Brave heeft andere monetaire middelen, aangezien het een derde van de 1,5 miljard BAT’s – die anderhalf miljard is een maximum, zei het bedrijf – voor zichzelf heeft gehouden (200 miljoen BAT’s) en als starter voor de portemonnee van de browsergebruikers (300 miljoen BAT’s). Bij de huidige BAT-waarde was de 200 miljoen van Brave iets meer dan 70 miljoen dollar. Dat geld, zei Brave vorig jaar in een witboek, zou worden gebruikt ³”om de Blockchain-gebaseerde digitale reclame systeem uit te bouwen .

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

Hoeveel mensen gebruiken Brave?


Volgens de laatste aankondiging van Brave, had de browser meer dan 3,1 miljoen maandelijkse actieve gebruikers vanaf 1 juli. Het bedrijf voegde eraan toe dat het in zijn huidige tempo, het zou de 5-miljoen mark voor het einde van het jaar te maken.

Vergelijk dat met de huidige schatting van Computerworld van de 72 miljoen gebruikers die Microsoft’s Edge vorige maand in werking stelde. (Die schatting was gebaseerd op de gegevens van Net Applications voor het browseraandeel van Edge, het aandeel van Edge in alle browsers op Windows, en de ongeveer 1,5 miljard pc’s met Windows wereldwijd).

Waar kan ik Brave downloaden?

De pagina moet het besturingssysteem van het apparaat automatisch herkennen en de juiste versie aanbieden. Als dat niet het geval is, kies dan uit de keuzes onderaan de pagina: Windows x86 of Windows x64, Windows 7 of later; macOS 10.9 of later; of Linux x64 voor Debian, Fedora, Ming, openSUSE en Ubuntu.

Mobiele versies van de Brave browser (voor iOS en Android) zijn respectievelijk beschikbaar in de App Store en in Google Play.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.