Search
Close this search box.

Centrale Bank voor de rechter gedaagd door Nederlandse Bitcoin-exchange om wallet KYC-regel

Bitonic, het Nederlandse Bitcoin (BTC) uitwisselingsplatform, heeft een voorlopig bevel ingediend bij een Rotterdamse rechtbank. Het doel hiervan is voor opschorting van een door de Centrale Bank uitgevaardigde regel voor de verificatie van een wallet. De Nederlandsche Bank, of DNB, autoriseerde in november 2019 dat crypto-exchanges ervoor zorgen dat hun gebruikers voldoen aan de strenge Know Your Customer-protocollen.

Deze regels, die Bitonic hinderlijk noemde, omvatten verificatiestappen voor opname wallets. Van de 38 aanvragen van cryptobeurzen aan de Centrale Banken, beschikte Bitonic destijds over slechts één van de drie door DNB verleende vergunningen. Over de noodzaak van dergelijke strikte nalevingsprotocollen, hebben zo 25 van de 38 aanvragers ook een gezamenlijke brief gestuurd aan DNB waarin wordt gevraagd om meer duidelijkheid.

Naar verluidt heeft DNB niet gereageerd op de bezorgdheid van Bitonic over de controversiële KYC-regel, volgens de aankondiging van het bedrijf. Een onafhankelijk compliance bedrijf heeft onlangs deskundig advies over de kwestie verstrekt, heeft de uitwisseling ook onthuld. Hierin staat dat de acties van de Centrale Bank geen juridische waarde hebben.

De introductie van een uitgebreid verificatieprotocol voor de wallet is voor Bitconic in strijd met de bestaande privacywetten van klanten. Bitonic vindt het van cruciaal belang dat een rechter rekening houdt met het standpunt van DNB. Zo wordt het duidelijk of de eisen wettig zijn, ging het bedrijf door in zijn aankondiging. Op het doel van de rechtszaak luidt de Bitonic-aankondiging als volgt in een reactie.

Bitonic gaf aan dat hun doel is om de uitgebreide verwerking van persoonsgegevens die mensen wordt opgelegd, snel te kunnen stoppen. Zij willen terug naar een situatie waarin zij zelf op risico gebaseerde basis bepalen of zij de klant vragen om zijn beheer van de wallet aan te tonen. Het bedrijf betreurt het dat het gedwongen is verhaal te halen bij de rechter, zei een woordvoerder van Bitonic aan Cointelegraph.

Echter, de actie was noodzakelijk door de terughoudendheid van DNB om de dialoog over de kwesties aan te gaan. Andere uitwisselingen hebben hun steun toegezegd voor juridische stappen, onthulde de Bitonic-vertegenwoordiger ook. De vertegenwoordiger zei dat zij niet weten als soortgelijke procedures worden voorbereid door andere partijen.

Echter, zij vertrouwen er wel op dat de rechtbank de bredere relevantie niet alleen voor de crypto-industrie, maar ook voor haar klanten zal erkennen. De aanvullende KYC-vereisten zorgen voor ontevredenheid bij sommige cryptohandelaren in het land, zoals eerder gemeld door Cointelegraph. Over het vermeende gebrek aan terugdringing van de beurs tegen het beleid van DNB, heeft Bitstamp enige kritiek gekregen.

Op het verzoek om commentaar van CoinTelegraph, heeft DNB niet direct gereageerd.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.