Search
Close this search box.

Coinbase aandeel

Op donderdag 25 februari heeft Coinbase een aanvraag ingediend bij de beurstoezichthouder SEC. We kunnen verwachten dat de aandelen op korte termijn zullen aangeboden worden op de technologiebeurs Nasdaq, onder de unieke code: “COIN”. De Coinbase beursgang was al lang verwacht, maar wat opvallend is, is dat Coinbase naar de beurs gaat via een direct listing process (DLP) en geen IPO. In dit artikel leggen we je uit wat dat precies betekent. En is Coinbase eigenlijk wel een financieel gezond bedrijf? En wat kunnen we tot slot nu al zeggen over de waardering van het aandeel?

Hier kan je registreren om direct de Coinbase aandelen te kopen bij de IPO.

Beursgang via direct listing process (DLP) 

De meeste bedrijven stappen naar de beurs via een initial public offering (IPO). Bij een IPO worden nieuwe aandelen gecreëerd en via de grote financiële instellingen uiteindelijk verkocht aan particuliere beleggers. Op deze manier kan een bedrijf heel wat vers kapitaal ophalen.

Bij een direct listing process (DLP) worden echter al bestaande aandelen verkocht aan het publiek. Het primaire doel is dan ook niet om kapitaal op te halen, maar om de grote aandeelhouders te kunnen uitbetalen.

Registreer je op tijd voor de Coinbase IPO.

Voordelen Direct Listing Process

  • Omdat er geen nieuwe aandelen gecreëerd worden treedt er geen “verwatering” op van de bestaande aandelen.
  • Coinbase hoeft hierdoor ook geen dure banken in te huren om de beursgang te begeleiden.
  • Coinbase omzeilt de zogeheten lock-up periode. In deze periode van 90-120 dagen is het verboden voor aandeelhouders om hun aandelen te verkopen.
  • Door het verkopen van bestaande aandelen kan Coinbase de aandeelhouders hun investering weer uitbetalen. De bedrijven Y Combinator en Greylock Partners investeerden in 2020 $500 miljoen USD in Coinbase. In 2018 haalde het bedrijf tijdens een financieringsronde $300 miljoen USD op. Deze bedrijven kunnen zich nu door de DLP beursgang snel laten uitbetalen.
  • Een DLP wordt gezien als de meest democratische en gedecentraliseerde beursgang. Coinbase bepaalt bijvoorbeeld ook zelf het aantal aandelen dat het naar de beurs brengt.

Risico’s DLP

  • De afwezigheid van banken als tussenpartij brengt ook risico’s mee. Zij zullen niet de koers kunnen ondersteunen of voor volatiliteit zorgen.
  • Het bepalen van de juiste prijs zal Coinbase zelf in handen moeten nemen op basis van een inschatting naar de vraag.

De Coinbase beursgang : Informatie over Coinbase

Het cryptoplatform werd in 2012 opgericht is nu een wereldwijd succes met meer dan 43 miljoen gebruikers in 100 verschillende landen. De exchange beheert voor ongeveer $90 miljard aan crypto’s.

Maar de financiële gezondheid van het bedrijf hangt nauw samen met de activiteiten op de cryptomarkt. Coinbase haalt een groot deel van zijn inkomsten uit transactiekosten. Het bedrijf profiteert daarom zowel van een sterk dalende als een sterk stijgende markt. Het is vooral bij inactiviteit dat er geen inkomsten gegenereerd worden. Op lange termijn zal natuurlijk vooral een stijgende populariteit van cryptocurrencies de gezondheid van het bedrijf verzekeren.

Zo leidde Coinbase in 2019 nog een nettoverlies van $30,4 miljoen bij een omzet van $483 miljoen. Dankzij de bull run op de cryptomarkt steeg in 2020 de omzet tot $1,2 miljard en werd er een nettowinst van $322,3 miljoen gegenereerd.

Waardering Coinbase aandelen

  • De waarde van Bitcoin kende eind 2020 en begin 2021 een enorme explosie. De stijgende populariteit van cryptocurrencies vormt het perfect klimaat voor Coinbase om nu haar beursgang te maken.
  • Tijdens de financieringsronde in 2018 werd de waarde van Coinbase nog geschat op $8 miljard USD. Die schatting is intussen al gestegen tot $100 miljard!
  • De koers-winst verhouding van Coinbase bij een beurswaarde van $100 miljard en een nettowinst van $ 322 miljoen is ruim 300. Dit zou kunnen betekenen dat het een relatief duur aandeel is. Maar gezien de snelle stijging van het aantal klanten (vorig jaar +34%) en de stijgende populariteit van cryptocurrencies kunnen de winsten de komende jaren nog snel oplopen.

Zijn Coinbase aandelen kopen een goede investering?

Dat blijft natuurlijk de vraag. Het succes van de Coinbase beursgang zal vooral afhangen van een goede waardebepaling van het aandeel en de populariteit van crypto’s. Het is moeilijk te voorspellen hoe de prijs van het aandeel zich gaat gedragen de eerste periode na de beursgang. Maar wie gelooft in het stijgende succes van cryptocurrencies kan ervan uitgaan dat Coinbase hier nog veel vruchten van gaat plukken. En op lange termijn zal hoogstwaarschijnlijk ook de “COIN” een goede investering zijn op de aandelenmarkt.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.