Cryptocrime dinsdag: Pump and Dump fraude

Vandaag staan we stil bij een oudere vorm van fraude die binnen de cryptocurrency een hele nieuwe dimensie heeft gekregen. De pump and dump fraude. In dit artikel leggen we uit wat pump and dump fraude is, hoe het werkt en aan welke signalen je dit in cryptovaluta kunt herkennen. Zoals we uit zullen leggen kun je met cryptovaluta zelfs op legale wijze profiteren van pump en dump fraude. Wij leggen het op cryptocrime dinsdag graag uit.

Wat is pump and dump fraude?

Wie wel eens de film ‘Wolf of Wallstreet’ uit 2013 heeft gezien heeft een schoolvoorbeeld van pump-and-dump fraude zien gebeuren. Jordan Belfort, de echte Wolf of Wallstreet bouwde er namelijk zijn imperium mee.

Hoe werkt pump and dump fraude?

Simpel gezegd is pump-and-dump fraude niets anders dan het in fases kunstmatig opkloppen van de koersen. In de eerste fase kiezen initiatiefnemers een verhandelbare asset (vroeger vaak zgn. penny-stocks en nu kleine cryptovaluta) en kopen in een gestaag tempo in. Ze letten er daarbij goed op dat ze onder de radar blijven en opwaartse koersen tegen gaan.

In de tweede fase, als de investering grotendeels gedaan is, gaat men juist heel opvallend inkopen. Zij doen dan ook hun best om zo veel mogelijk aandacht voor de asset, in dit geval een cryptomunt, te creëren. Argeloze beleggers leren de munt zo kennen en volgen de koersen. Doordat de initiatiefnemers en volgers aan het inkopen zijn, schieten de koersen omhoog. De argeloze belegger is bang dat hij de boot mist en start ook met inkopen. De pump-fase bereikt dan een hoogtepunt, want de vraag van argeloze beleggers drijft de koers naar een hoogtepunt. Wat hij niet weet is dat de initiatiefnemers op dat moment al bezig zijn met het tweede deel van hun plan, de dump.

Stijgende en dalende koersen, een bron voor pump and dump fraude
Terwijl de argeloze belegger nog speculeert op een stijgende koers zijn de initiatiefnemers van pump and dump fraude al bezig met de daling.

Terwijl steeds meer mensen de cryptomunt met opgepompte koers kopen verkopen de initiatiefnemers voorzichtig kleine hoeveelheden cryptomunten, dit is fase 3. Zij incasseren in deze periode niet zelden winsten die oplopen tot percentages met dubbele cijfers. Op zeker moment is de hype over en stagneert de koers. Als vierde fase maken de initiatiefnemers nu dat ze weg komen. Ze dumpen hun cryptomunten en de koers stort razendsnel in. Op het moment dat de argeloze belegger door heeft wat er gebeurt is het spel voorbij en zit hij met een enorm koersverlies en een munt die nauwelijks interessant is.

Let overigens goed op. Hoewel de beschrijving kan duiden op een langdurig proces kan zo’n proces zich in de digitale wereld in minuten of hooguit uren voltrokken hebben.

Hoe illegaal is pump en dump met cryptovaluta?

Het verrassende antwoord is dat dit vaak nog niet illegaal is. Doordat de regelgeving voor de handel in cryptovaluta nog in de kinderschoenen staat zijn er lang niet overal regels om dit soort praktijken tegen te gaan. Wanneer wordt besloten dat cryptomunten als security moeten worden gezien is dit wel strafbaar. Zo kreeg Jordan Belfort een flinke gevangenisstraf en in Amerika probeert men maatregelen tegen pump and dump handel te nemen. Aan de andere kant zijn er juist verdienmodellen die inhaken op het feit dat pump and dump in cryptohandel moeilijk kan worden bestreden.

Welke verdienmodellen voor pump and dump zijn er?

Natuurlijk kun je als initiatiefnemer flink geld verdienen met een pump and dump schema. Het kost echter veel moeite om zoiets als individu op te zetten. Daarom organiseren pump and dump liefhebbers zich steeds vaker online. Dit doet men in chatgroepen. Uiteraard weten wij waar, wat en hoe, maar omdat wij niet de indruk willen wekken deze onethische handel te stimuleren kiezen we ervoor hier geen namen te noemen of links te delen.

Een andere variant gaat nog iets verder. Hier hebben de initiatiefnemers een abonnementenservice. Tegen betaling hoor je als (een van de) eerste(n) welke munt zij hebben uitgezocht. Dit biedt de abonnees volgens de initiatiefnemers de kans om ook snel in te kopen en te profiteren van de koersval. Hoe aanlokkelijk het ook klinkt, wij zouden er niet aan beginnen. Immers, zoals we hiervoor uitlegden is het delen van de tips over stijgende koersen fase 2. De initiatiefnemers zijn dan waarschijnlijk al bezig om aantal weer terug te brengen door kleine porties te verkopen. Wellicht aan de getipte leden?

Hoe herken je een pump and dump?

Om pump and dump te herkennen zijn er diverse manieren. Zo is er de site coincheckup.com. Deze houdt een overzicht bij van munten die gepumpt worden en fungeert voor veel beleggers als een overzicht waar zeker niet in te handelen.

De koersbeweging is een andere indicator. Schiet een koers ineens met tientallen procenten omhoog of omlaag? Dan is een rode vlag op zijn plek. Je kunt dan controleren aan de hand van technische analyses en het relevante nieuws of er aanleiding is voor een dergelijke koersstijging. Zo kan een koersstijging prima verklaard worden door een beursnotering en dan is er natuurlijk geen sprake van een pump-and-dump sceme.

Tot slot kan een set goede zoekopdrachten op Google ook wonderen doen. De initiatiefnemers opereren (nog) openlijk, dus vaak is er informatie te vinden, zeker omdat het juist de bedoeling is om ophef te creëren.

Slachtoffer van pump-and-dump fraude?

Stel je voor dat je erachter komt dat je te laat bent. Je hebt op het hoogtepunt gekocht in de hoop op verdere stijging en de initiatiefnemers besloten toen om de boel te dumpen. Troost je, je bent niet de eerste, niet de enige en zeker ook niet de laatste die dit overkomt. We snappen de neiging om de cryptomunten direct te verkopen en verlies te nemen. Dit is uiteraard een optie, want wellicht beweegt de munt wel nooit meer. Toch kan het de moeite zijn om de munten aan te houden. Vaak werken initiatiefnemers volgens schema’s en is de kans dat zo’n munt nog een keer bezocht wordt groot. In dat geval kun je verkopen (weliswaar nog steeds tegen een lagere koers) als de investeerders in aan het kopen zijn.

Hopelijk hebben we je met dit artikel op weg geholpen en een gewaarschuwd mens van je gemaakt. Die tellen immers voor twee. Wil jij weten welke bekende cryptocrime websites of fraudes er nog meer zijn? Check dan nog even onze cryptocrime pagina. Hier zie je de zwarte lijsten van diverse overheden en kun je uitleg over meer soorten fraude vinden.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.