Cryptocrime uit de praktijk: Fake crypto-exchanges

Onze CryptoDaily Special staat vandaag weer in het teken van cryptocrime. Deze keer met een verhaal over fake cryptobeurzen/crypto-exchanges. Het verhaal is gedeeld door een van onze contacten die zelf al meerdere cryptomunten in de handel bracht. Toen hij zich verdiepte in de Celcius zag hij iets onverwachts. Plotseling schoot het handelsvolume van deze kleinere cryptomunt omhoog. Op zoek naar een oorzaak merkte hij dat de munt zonder enige vorm van overleg op een beurs was genoteerd. Deze beurs, FatBTC, blijkt een scamoperatie. Uiteraard waarschuwt hij de cryptobeleggers. Dit door het delen van zijn verhaal.

Wat is er gebeurd?

Wie de historie van Celsius bekijkt ziet dat dit een redelijk kleine en constant presterende munt is. Plotseling schiet het handelsvolume, dat normaal iets onder de $ 10.000,- per dag ligt, omhoog naar $ 350.000,-. Dit zonder dat het team achter deze munt daar weet van heeft. Niet lang daarna wordt het team benaderd door beleggers die zich teleurgesteld voelen en soms zelfs geld eisen. Het blijkt dat de Chinese cryptobeurs FATBTC deze munt heeft genoteerd.

Normaal gesproken gebeurt zo’n notering overigens altijd in overleg met het team achter een bepaalde munt. Vaak moet het team zelfs voor listing betalen. In dit geval was er niet betaald en wist het team van niets. Alle reden om op onderzoek uit te gaan. Het bleek uiteindelijk dat men de koersen naar eigen inzicht weergaf. Hierbij werd zo’n patroon doorgevoerd dat beleggers een kans zagen. Zij werden lid van de beurs en kochten Celcius aan. Althans, dat was de bedoeling. In werkelijkheid werden er geen munten geleverd en was er niemand thuis toen de beleggers hun winst, die op papier gemaakt werd, wilden verzilveren.

Komen fake crypto-exchanges vaak voor?

Helaas staat dit verhaal niet op zichzelf. Zo werden in de Oekraïne in juni 2018 liefst zes illegale beurzen tegelijk opgerold. Het betrof sites met min of meer vertrouwd klinkende namen als: moneycraft.info, swapex.net, myexchanger.lv, iconvex.net, likechange.biz, and wowex.online. De werkwijze was steeds identiek. Men probeerde online aandacht te krijgen voor een van de ‘beurzen’. Zodra beleggers geld naar de gelieerde wallets stuurden werden de inkomsten weggesluisd. Vervolgens ging de site op ‘zwart’ en begon men met de volgende domeinnaam. Tegen de tijd dat de carrousel rond was kon de eerste domeinnaam weer actief worden gemaakt.

Hoe weet je of jouw crypto-exchange betrouwbaar is?

Uiteraard is het belangrijk om alleen zaken te doen op betrouwbare crypto exchanges, maar hoe weet je nu of jouw cryptobeurs betrouwbaar is? Uiteraard moeten jouw gegevens veilig worden verzonden. Dit zie je door het groene slotje in jouw browserbalk. Deze aanwijzing ligt echter zo voor de hand dat dit haast geen tip te noemen is. Als dit voor elkaar is kun je op de volgende zaken letten:

  • Wat is het verleden van de cryptobeurs?

Op Google is uiteraard veel informatie te vinden. Hoe staat de beurs bekend en wat zeggen de reviews? Overigens bestaat de mogelijkheid dat de reviews fake zijn, dus de naam van de beurs Googlen met het woord ‘scam’ erachter kan ook een ander inzicht geven. Daarnaast kun je zien of er in het verleden een hack geweest is. Als dit het geval is, is het belangrijk om te kijken hoe zo’n hack is opgelost. Hebben beleggers hun geld terug gekregen en hoe lang duurde dat? Zijn de daders gepakt en zijn er veiligheidsmaatregelen genomen? Allemaal indicatoren die aangeven hoe professioneel men werkt.

  • Waar is de beurs gevestigd en wie zijn verantwoordelijk?

Een legitieme organisatie is uiteraard terug te vinden. Je moet dus redelijk makkelijk kunnen achterhalen waar de beurs gevestigd is, hoe de beurs bereikbaar is en wie de verantwoordelijken zijn. Blijven zij uit beeld of is het niet vast te stellen hoe de organisatie, anders dan digitaal, bereikbaar is? Dan is een alert zeker op zijn plaats.

  • Welke beveiligingsmaatregelen zijn er genomen?

Een cryptobeurs is met geld bezig. Daarom is het even logisch als belangrijk dat zij er alles aan doen om de veiligheid van de beurs en de gebruikers te waarborgen. Deze veiligheidsmaatregelen moeten dan ook opvallen. Je kunt daarbij denken aan:

· Two-factor (2FA) authenticatie om in te loggen;

· SMS and email alerts voor laatste nieuws en om eventuele veiligheidslekken te detecteren;

· PGP versleutelde e-mail communicatie.

Is er op de site en in de communicatie geen beveiliging mogelijk? Dan kun je alweer een vraagteken zetten.

  • De hulpvaardigheid van de helpdesk

Zoals we al aangaven, een cryptobeurs werkt met jouw geld. Het is dus belangrijk dat zij bereikbaar zijn als er iets mis gaat. Daarom is het belangrijk om te controleren hoe de helpdesk werkt (bijvoorbeeld een ticket-systeem, live chat of telefonisch) en hoe lang de responstijden zijn. Een goede cryptobeurs zal je graag helpen.

  • Kan jouw cryptobeurs betaling per bank of creditcard verwerken?

Reguliere banken en creditcardmaatschappijen beoordelen of hun klanten legaal werken en bieden gebruikers vaak bescherming als er iets mis gaat. Als een cryptobeurs dus met banken en creditcardmaatschappijen samenwerkt is de kans minder groot dat je in een scam trapt.

Uiteraard kun je altijd zelf kiezen welke cryptobeurs je uitzoekt. Wij hebben voor onze site een onderzoek gedaan en op basis daarvan drie cryptobeurzen geselecteerd die als betrouwbaar te boek staan. Dit zijn:

  • Bitvavo, dat 48 cryptomunten aanbiedt.
  • Litebit, dat 55 verschillende cryptomunten aanbiedt, inclusief de Gulden (NLG).

Mocht je willen handelen in een valuta die niet op Bitvavo of Litebit wordt aangeboden of kies je liever voor een buitenlandse exchange? Dan is Changelly wellicht een alternatief. Met 133 internationale cryptomunten zou je hier eenvoudig moeten kunnen slagen. Echter staat Binance bekend als de beste hierin.

Wil jij meer weten over cryptocrime of jezelf beschermen tegen scams? Lees dan onze pagina en eerdere specials.

Heb jij zelf een tip, mededeling of crime-waarschuwing? Neem dan contact met ons op.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.