Cryptotaal: de meest gebruikte Blockchain-termen

De Blockchain is de basis voor veel cryptovaluta. Net als andere aspecten zijn er ook tal van begrippen verbonden met de Blockchain. In deze aflevering van cryptotaal introduceren we een aantal veel voorkomende begrippen en Blockchain termen. Zo raak je weer verder vertrouwd met het jargon van de cryptohandel.

  • Block

De blokchain is een aaneenschakeling van blokken. Daarom is het belangrijk om eerst te weten wat een block is. Een blok is als het ware een pagina uit een digitaal grootboek. Hier worden de transacties in verwerkt. Een aantal transacties samen worden in een blok goedgekeurd en verwerkt. De goedkeuring en verwerking gebeurt door computers die moeilijke berekeningen uitvoeren. De eerste computer die deze berekening goed uitvoert wordt beloond met een hoeveelheid cryptovaluta en mag het block samenstellen en verwerken.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

  • Blockchain

Nu we de betekenis van een block begrijpen is de Blockchain eenvoudig uit te leggen. Dit is namelijk niet meer dan een keten van goedgekeurde blokken. Deze keten van blokken vormt het grootboek en archief van goedgekeurde transacties dat met een bepaalde cryptomunt is gedaan. Zo ontstaat een digitaal verspreid grootboek, ofwel een distributed ledger. Veel mensen denken dat Satoshi Nakamoto ook de Blockchain ontwikkeld heeft. Dit is niet juist. Het was computeringenieur Wei Dai die in 1998 de technologie beschreef. Nakamot zorgde met de Bitcoin voor de eerste toepassing van deze technologie.

In dit filmpje krijg je een blik achter de schermen van de grootste mining farm in Rusland

https://youtu.be/SXzHCiUyEVg

  • transparant grootboek vs. niet herleidbaar grootboek

In principe zijn alle transacties in een grootboek door de publieke adressen van de wallets te herleiden tot een afzender. Wanneer dit zo is spreekt men van een transparant grootboek. Voorvechters van privacy vinden deze methode, ondanks dat er geen directe koppeling met een persoon of instantie ontstaat, toch te transparant. Zij ontwikkelden zogenoemde privacy-coins. Hierbij zijn de transacties opgenomen in een niet herleidbaar grootboek. Zo blijven de gebruikers nog anoniemer. De makers garanderen echter geen 100% anonimiteit.

  • Blockchain as a service

Naast validering voor transacties met cryptomunten kan de Blockchain voor nog veel meer toepassingen worden ingezet. De techniek is namelijk veilig en biedt een versleutelde mogelijkheid om grote hoeveelheden data te transporteren, op te slaan en te archiveren. Daarom wordt de Blockchain als mogelijkheid aangeboden doro grote bedrijven zoals Microsoft en IBM. Zij ontwikkelen continue producten waar blockchain als service (BaaS) kan worden toegepast.

  • Blockchain bloat

Aangezien de goedkeuring van transacties cruciaal is om het systeem van cryptovaluta te laten functioneren moet een Blockchain veel capaciteit hebben om transacties te verwerken. Wanneer het te druk wordt biedt men een te groot aantal transacties met bijbehorende gegevens tegelijk aan op de Blockchain. Zo ontstaat een knelpunt in de verwerking. Zo’n knelpunt wordt een Blockchain bloat genoemd en leidt tot vertraging in de verwerking van transacties. Bij de Blockchain bloat horen diverse cryptotermen:

  • block size:

De block size ofwel ‘blokgrootte’ geeft aan hoe groot het bestand van elk blok op een Blockchain is en hoeveel transacties er in één block gebundeld kunnen worden verwerkt.

  • block size limit:

Met de vorige definitie in het achterhoofd kunnen we deze betekenis makkelijk begrijpen. Het maximale formaat van een block is het maximale aantal MB’s dat een blok uit de Blockchain volgens de consensusregels in het white paper van de cryptomunt mag bevatten.

  • block time

Hoe groot de blokken zijn en de mining capaciteit bepalen samen de bloktijd. Dit is de tijdsinterval tussen het mijnen van twee opeenvolgende blokken uit dezelfde blockchain.

Volgende week brengen we weer een aantal cryptotaal-termen die verband houden met de Blockchain, je vindt ze uiteraard weer als CryptoDaily Special.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.