Nederlanders hebben tegenwoordig keuze troef als we online betalingen willen uitvoeren. Naast iDEAL en creditcards, kunnen we bijvoorbeeld kiezen uit cryptowallets en digitale wallets.
Hoewel een cryptowallet op bepaalde vlakken ook als een soort digitale wallet kan worden gezien, verschillen beide betaalopties in feite aanzienlijk.
Cryptowallets zijn, zoals de naam al aangeeft, voornamelijk ontworpen voor cryptocurrency zoals Bitcoin. Digitale wallets (denk aan PayPal en Apple Pay), richten zich dan weer op traditionele munten zoals de euro. Deze wallets zijn gekoppeld aan een normale bankrekening of creditcard. Cryptowallets werken daarentegen zelfstandig.
Ben je op zoek naar een handige manier om dagelijkse betalingen mee uit te voeren? Beide soorten wallets kunnen geschikt zijn, maar het hangt natuurlijk volledig af van jouw situatie!
Cryptowallets: meer vrijheid maar ook eigen verantwoordelijkheid
Cryptowallets werden specifiek ontworpen om cryptomunten op te slaan, te ontvangen en te verzenden. Even voor alle duidelijkheid: cryptomunten zijn digitale valuta zoals Bitcoin, gebaseerd op een blockchain. Ze hebben meestal geen link met traditionele valuta, maar er zijn wel enkele stablecoins (zoals Tether) die rechtstreeks verbonden zijn aan fiatgeld.
Een cryptowallet is dan ook perfect voor gebruikers van crypto die dit concept volledig omarmen. Met een cryptowallet krijg je bijvoorbeeld een hoge mate van onafhankelijkheid van banken en traditionele betaalsystemen.
Je bent niet verbonden aan je bankrekening in Nederland. Er is geen bank of financiële instantie die je transacties kan bekijken of stopzetten. Je verstuurt je crypto niet naar de “cryptobank” van de ontvanger, maar rechtstreeks naar zijn of haar wallet.
Dankzij een cryptowallet kan je dus erg snel en goedkoop internationale betalingen uitvoeren.
Met dit systeem komt ook een hoge mate van anonimiteit. Met een cryptotransactie zullen er over het algemeen geen persoonlijke gegevens worden verzonden, wat je veel meer privacy geeft. De transacties worden natuurlijk wel vastgelegd op de blockchain, waardoor elke gebruiker kan zien dat er X Bitcoin van Y naar Z werd verstuurd – maar de identiteit van Y en Z blijft verborgen.
Zoals je kan zien, bieden cryptowallets een aantal sterke voordelen, maar niet meteen voor dagelijkse betalingen. Cryptowallets zijn dan ook meer geschikt voor allerlei situaties en specifieke toepassingen waar traditionele betaalmethoden en digitale wallets tekortschieten.
Een goed voorbeeld hiervan is de online gokwereld, waar veilige, snelle en anonieme betaalmethoden van groot belang zijn. Door professionele gidsen zoals die van Cointelegraph te gebruiken, kan je zonder problemen een online casino zonder cruks registratie maar met een buitenlandse vergunning vinden. Bij de meeste van deze goksites kan je een cryptowallet gebruiken om eenvoudig geld te storten en het op te nemen. Digitale wallets worden daarentegen niet vaak aangeboden.
Toch komen cryptowallets ook nog met aanzienlijke uitdagingen en deze betaalmethode is (voorlopig) verre van perfect. Een struikelblok voor veel gebruikers is de wetgeving die nog niet op punt staat. Dit kan betekenen dat bepaalde wallets minder consumentenbescherming bieden, zeker in vergelijking met grote digitale wallets zoals PayPal.
Als je de toegang tot je wallet verliest of gehackt wordt, ben je je geld meestal onherroepelijk kwijt.
Dat gezegd zijnde, zit deze situatie wel in een stroomversnelling. Eind dit jaar wordt de Mica (Markets in Crypto Assets Regulation) van kracht, een Europese verordening die de cryptomarkt veiliger en duidelijker moet maken. De wetgeving rond crypto zal meer uniform en transparant worden, waardoor cryptowallets aanzienlijk veiliger worden.
Tot slot vereisen cryptowallets vaak meer technische kennis dan digitale wallets. De gebruiksvriendelijkheid ervan is de laatste jaren toegenomen, maar het is een feit dat crypto’s iets moeilijker te gebruiken zijn dan euro’s – vooral omdat de meeste mensen nog niet bekend zijn met het concept van crypto.
Digitale wallets: meer gebruiksgemak maar ook beperkingen
Digitale wallets zijn ontworpen als verlengstuk van het traditionele financiële systeem. Ze richten zich vooral op snelle, eenvoudige en veilige betalingen in euro, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor dagelijks gebruik.
Je koppelt een digitale wallet aan je bankrekening of creditcard en als je dan betalingen wil uitvoeren, kan je dit regelen door in te loggen op de wallet. Je moet geen bankgegevens delen met de webshop.
Betalingen kunnen vaak met een paar tikken of via contactloze methoden worden uitgevoerd (tenzij je extra beveiligingsmethoden inschakelt).
Digitale wallets handelen via een bestaand legaal kader, wat betekent dat ze vaak erg veilig zijn. Ze moeten zich immers aan strenge veiligheidsnormen houden, bijvoorbeeld van de Europese Unie. Daarnaast bieden ze ook meerdere beveiligingslagen, zoals encryptie, tweefactorauthenticatie en biometrische verificatie (vingerafdrukken of gezichtsherkenning).
Sommige digitale wallets (zoals PayPal) bieden ook de mogelijkheid om transacties terug te draaien als je een fout hebt gemaakt of als er een probleem is.
Veel digitale wallets hebben daarnaast andere functies, zoals het opstellen van facturen, automatische betalingen, budgetbeheer, etc.
Natuurlijk zijn deze wallets niet perfect. Er zullen vrijwel altijd transactiekosten worden gerekend, net als valutaomzettingskosten als je internationaal betaalt. Dit heb je niet bij een cryptowallet.
Omdat deze wallets afhankelijk zijn van jouw bankrekening, is het mogelijk dat ze trager werken tijdens drukke periodes.
En natuurlijk is er het feit dat je weinig kan doen als je bank ervoor kiest om je betalingen niet goed te keuren of je account te blokkeren. Je hebt veel minder controle, in tegenstelling tot bij cryptowallets.
Conclusie: welke wallet is voor jou?
Beide soorten wallets hebben voor- en nadelen. Welke de beste optie is, hangt af van de situatie. Als je anonieme, snelle en goedkope internationale betalingen wil uitvoeren, dan zijn cryptowallets voor jou.
Voor dagelijkse, eenvoudige betalingen op een gebruiksvriendelijke manier zijn digitale wallets echter (voorlopig) de beste keuze.