De ‘Bitcoin-wet’ van El Salvador zal een risico vormen voor lokale verzekeraars, waarschuwt Fitch Ratings

Het nieuwste wereldwijde ratingbureau dat El Salvador waarschuwt tegen het gebruik van Bitcoin (BTC) als wettig betaalmiddel, is Fitch Ratings. En het ratingbureau uit zijn bezorgdheid dat crypto-activa systeemrisico’s kunnen veroorzaken voor de Latijns-Amerikaanse natie. Fitch Ratings waarschuwde voor de inherente volatiliteit en operationele risico’s voor burgers die verband houden met het crypto-ecosysteem.

De waarschuwing is gedaan onder verwijzing naar het gebrek aan duidelijkheid van het land over de implementatie van Bitcoin in reguliere markten. Het agentschap wees bovendien op de voortdurende blootstelling van El Salvador aan effecten met een lage kredietkwaliteit. En het verklaarde dat dit risico alleen maar vergroot zal worden door extra bezit van activa met een hoog risico.

De Salvadoraanse Wetgevende Vergadering keurde begin juni de controversiële “Bitcoin-wet” van president Nayib Bukele goed. Hiermee werd de weg vrijgemaakt voor de erkenning van BTC als wettig betaalmiddel vanaf 7 september 2021, naast Amerikaanse dollars. Alle Salvadoraanse bedrijven zullen zo worden verplicht om Bitcoin in ruil voor goederen of diensten te accepteren.

Verzekeringsmaatschappijen aarzelen om Bitcoin te gebruiken voor claims of uitkeringen, voorspelt Fitch. In 2020 verdienden ze 21% van het totale kapitaal van El Salvador. Als polishouders ervoor kiezen om premies in digitale valuta te betalen, speculeert het bureau dat verzekeraars waarschijnlijk zullen proberen Bitcoin zo snel mogelijk om te zetten in USD om wisselkoersrisico’s te beperken.

Alejandro Zelaya, de minister van Financiën van El Salvador, heeft het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verzekerd dat het land zowel Amerikaanse dollars als Bitcoin zal blijven gebruiken. Terwijl regeringen en leiders de voor- en nadelen van de overstap van Bitcoin naar de reguliere financiën blijven afwegen. Het land had een lening van 1,3 miljard dollar aangevraagd bij het IMF voordat deze ontwikkeling plaatsvond.

Voor de door de Verenigde Naties geleide organisatie is de aanvraag nu een belangenconflict geworden. De Wereldbank heeft zich bovendien ook teruggetrokken uit het helpen van El Salvador om Bitcoin wettig betaalmiddel te maken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.