De Britse cryptogemeenschap reageert nu het FCA-derivatenverbod van kracht wordt

Het verbod van financiële toezichthouders in het Verenigd Koninkrijk op de verkoop van cryptoderivaten aan retail handelaren is nu van kracht.

Het besluit van de Financial Conduct Authority van het Verenigd Koninkrijk om crypto-futures en op de beurs verhandelde bankbiljetten te verbieden werd woensdag eindelijk van kracht.

In oktober 2020 kondigde de FCA het verbod aanvankelijk aan na een jarenlange overweging van de zaak. Destijds voerde de FCA aan dat cryptoderivaten niet geschikt waren voor particuliere beleggers die het risico liepen aanzienlijke verliezen te lijden.

In een reactie op het besluit toen het verbod woensdag van kracht werd, vertelde voorzitter van de zelfregulerende handelsgroep CryptoUK, Ian Taylor, aan Cointelegraph:

“De toezichthouder is duidelijk gefocust op consumentenbescherming, en terecht. Derivaten zorgen voor een hefboomwerking – waardoor beleggers hun winsten maar evengoed hun verliezen kunnen vergroten. De FCA heeft zijn bezorgdheid geuit over het feit dat retailbeleggers worden blootgesteld aan aanzienlijke verliezen en volatiliteit, die ze mogelijk niet volledig zullen waarderen.”

Taylor beschuldigde echter de karakterisering van de FCA van particuliere beleggers in cryptoderivaten als ongekunsteld. De CryptoUK-voorzitter merkte ook op dat de FCA in plaats van een algeheel verbod op te leggen, had kunnen kiezen voor strengere hefboomlimieten die vergelijkbaar zijn met de beperkingen op contracten voor verschillen.

Cryptoderivaten kunnen niet langer worden opgenomen in individuele spaarrekeningen, of ISA’s en zelfbelegde persoonlijke pensioenen, of SIPP’s, nu het verbod van kracht is. Er zijn echter zorgen dat de verschuiving investeerders zou kunnen aanzetten tot ongereguleerde aanbiedingen in andere rechtsgebieden die nog grotere risico’s met zich meebrengen voor particuliere beleggers dan de producten die eerder in het VK werden aangeboden.

Ten tijde van de eerste aankondiging van het verbod, wezen sommige critici van de beslissing op mogelijke negatieve gevolgen voor de acceptatie van cryptovaluta in het VK. Een crypto-analist bij het multi-asset investeringsplatform eToro, Simon Petere, wees deze angsten van de hand en zei tegen CoinTelegraph:

“In mijn ervaring met onze Britse klanten met een hoger eigen vermogen bij eToro, willen de meesten het eigenlijke crypto-actief aanhouden in plaats van een derivaat zoals een CFD te verhandelen, omdat ze het nut erkennen van het aanhouden van het onderliggende crypto-actief.”

De acceptatie van cryptovaluta lijkt inderdaad toe te nemen in het VK. De FCA schatte in juni 2020 dat het eigendom van cryptocurrency onder de volwassen bevolking 2,6 miljoen bedroeg. Deze crypto-omhelzing verschuift ook naar de institutionele kant, aangezien de in het VK gevestigde investeringsmanager Ruffer onlangs 2,5% van zijn activabasis naar Bitcoin heeft geconverteerd.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.