De Bank of International Settlements heeft plannen opgesteld om dit jaar wereldwijd met verschillende CBDC-proeven van start te gaan.
CBDC-onderzoek is aangekondigd als een topprioriteit voor de Innovation Hub van de Bank for International Settlements in 2021.
Volgens zijn jaarlijkse werkprogramma is BISIH van plan “de haalbaarheid te onderzoeken van snellere en goedkopere grensoverschrijdende betalingen” met behulp van digitale valuta van de centrale bank. BISIH verklaarde ook dat het prototypes van “gelaagde CBDC-distributiearchitecturen voor de detailhandel” en gedistribueerde grootboeken zal onderzoeken om “tokenized groene obligaties aan particuliere beleggers” uit te geven.
De BIS-initiatieven zullen worden aangestuurd door de Innovation Hub Centres in Hong Kong, Singapore en Zwitserland – die zijn opgericht in samenwerking met lokale centrale banken.
Het BISIH-centrum in Singapore heeft de opdracht gekregen om een “internationaal settlement platform” te bouwen waarop gereguleerde banken en betalingsbedrijven transacties kunnen afwikkelen met behulp van verschillende CBDC’s.
Het centrum in Hongkong zal werken aan het tokenisatieproject van groene obligaties, naast het bouwen van een brug om valutatransacties met CBDC’s te vergemakkelijken, en het verkennen van verschillende modellen voor de uitgifte van stablecoin.
Het Zwitserse centrum van BISIH heeft al twee proofs-of-concept voltooid die bestaande betalingssystemen koppelt aan een proef met het afwikkelen van tokenized assets met behulp van wholesale CBDC via haar “Project Helvetia” initiatief.
In het woorden van Benoît Cœuré, hoofd van BISH:
“Dit werkprogramma toont onze toewijding om op de meest praktische manieren te onderzoeken hoe we technologische veranderingen het beste kunnen benutten ten behoeve van centrale banken en publieke goederen kunnen creëren om het wereldwijde financiële systeem te ondersteunen.”
In november adviseerde BIS “ingebedde” rapportagevereisten voor potentiële uitgevers van stablecoin, en pleitte voor geautomatiseerde processen voor het delen van gegevens tussen emittenten en toezichthouders.