De centrale bank van India is ‘heel erg in het spel’ met digitaal valutaproject

De Reserve Bank van India maakt zich op om haar eigen digitale valuta van de centrale bank te lanceren. De Indiase autoriteiten blijven hun steun uitspreken voor de overheid gesteunde digitale valuta ter vervanging van privaat uitgegeven cryptocurrencies.Volgens Bloomberg heeft RBI-gouverneur Shaktikanta Das de vastberadenheid van de Centrale Bank uitgedrukt om een digitale roepie te creëren. Volgens Das is de Centrale Bank van India “erg in het spel” en wil ze China’s digitale valuta-elektronische project, de digitale yuan, nabootsen. 

De RBI-chef onthulde ook dat het digitale roepieproject een belangrijk aandachtspunt is voor de Centrale Bank. Hoewel er geen officiële datum van publicatie is voor de voorgestelde CBDC, zei Das dat de RBI momenteel de technologische en procedurele protocollen van het soevereine digitale valutasysteem aan het verbeteren is. Als onderdeel van het interview handhaafde Das het anti-crypto-standpunt van de RBI en uitte hij zijn bezorgdheid dat crypto’s een bedreiging vormen voor de financiële stabiliteit van India. 

Volgens Das heeft de RBI deze zorgen gemeld aan de autoriteiten in de overheid en zou het inkomende crypto-regelgeving vorm kunnen geven. Zoals eerder gemeld door Cointelegraph is er sprake van speculatie over een inkomend algemeen verbod op cryptocurrencies, waarbij cryptohouders een overgangsperiode krijgen om hun virtuele valuta-activa te liquideren. Promotors van beursintroducties zijn naar verluidt begonnen met het afgeven van beëdigde verklaringen waarin staat dat ze hun crypto-activa binnen 24 uur na een verbod van de overheid zullen verkopen. 

Crypto-belanghebbenden in India moeten opnieuw pleiten voor hun industrie in aanwezigheid van oppositie van de overheid. In maart 2020 heeft het Hooggerechtshof het eerdere verbod van de RBI op commerciële banken die crypto-uitwisselingen bedienen, ongedaan gemaakt. Eerder in februari plande de voormalige Chief Technology Officer van Coinbase Balaji Srinivasan het geruchtenverbod op cryptovaluta. Volgens Srinivasan zou het verbieden van crypto’s vergelijkbaar zijn met het verbieden van het ‘financiële internet’. 

Overheidsinstanties zijn echter niet de enige anti-crypto-elementen in India. Onlangs riep miljardair-investeerder Rakesh Jhunjhunwala, genaamd de “Indiase Warren Buffett”, op tot een verbod op cryptocurrency eraan toevoegend dat de RBI-prioriteit moet geven aan het creëren van een digitale roepie. 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.