De Centrale Bank van Sri Lanka waarschuwt het publiek voor de risico’s van crypto-investeringen

De crypto-bullmarkt in 2021 is als een geschikt moment aangegrepen door de Centrale Bank van Sri Lanka om het publiek te waarschuwen voor de risico’s die gepaard gaan met investeringen in cryptocurrency. Op vrijdag werd een openbare kennisgeving gepubliceerd, waarin de Centrale Bank van Sri Lanka drie soorten crypto-activiteiten markeerde.

Cryptocurrency-mining, investeringen in initiële muntenaanbiedingen en handel via cryptocurrency-uitwisselingen. Al deze risico’s stellen investeerders bloot aan aanzienlijke risico’s, zo waarschuwt het CBSL. De instelling heeft vier belangrijke aandachtspunten geïdentificeerd voor particuliere beleggers die in cryptocurrency komen, omdat er geen wettelijke waarborgen zijn voor crypto-activiteiten in Sri Lanka.

De eerste is het ontbreken van enig specifiek wettelijk of regelgevend beroep voor investeerders in het geval van problemen of conflicten met betrekking tot hun investeringen. Als tweede heeft een breed wantrouwen ten aanzien van de hoge volatiliteit van de waarde van cryptocurrency ertoe geleid dat de bank handelaren heeft gewaarschuwd voor hun blootstelling aan mogelijk grote financiële verliezen.

De CBSL stelt ten derde dat de kans groot is dat cryptocurrencies worden geassocieerd met criminele activiteiten. Zoals terrorismefinanciering en het witwassen van geld. De afgelopen jaren is Sri Lanka door de Financial Action Task Force erkend voor zijn inspanningen om de witwasrisico’s aan te pakken. Sri Lanka heeft ook ervoor gezorgd dat het van de zogenaamde “grijze lijst” van problematische rechtsgebieden wordt geschrapt.

De laatste waarschuwing is specifiek voor deviezenregelgeving in Sri Lanka. Deze houdt in dat handelaren de deviezenwet van het land mogelijk schenden. De bank stelt dat, het kopen van VC’s uit het buitenland zou leiden tot een overtreding van de deviezenregelgeving, terwijl deze als activa worden verhandeld op beurzen. Omdat VC’s niet worden geïdentificeerd als een toegestane beleggingscategorie in termen van de Foreign Exchange Act No. 12 van 2017 (FEA).

Het is ook verboden om Electronic Fund Transfer Cards (EFTC’s), zoals debet kaarten en creditcards, te gebruiken voor betalingen in vreemde valuta die verband houden met transacties in virtuele valuta, in de zin van de deviezenverordeningen in Sri Lanka. De CBSL is misschien op zijn hoede voor gedecentraliseerde cryptocurrencies, zoals eerder gemeld.

Echter, toch heeft het een nationaal project gestart om de onderliggende technologie, blockchain, te testen op het potentieel om het delen en beheren van Know Your Customer-gegevens te verbeteren.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.