Sveriges Riksbank heeft enkele kritieke problemen ontdekt die moeten worden aangepakt voordat Stockholmers koffie en kanelbullar met e-kronen kunnen kopen. De problemen werden ontdekt na het voltooien van de eerste fase van zijn proefproject met digitale valuta. De Zweedse Centrale Bank presenteerde in een recente studie de eerste resultaten van haar pilot met digitale valuta voor de Centrale Bank.
De pilot is uitgevoerd op een netwerk gebaseerd op de Corda-blockchain van R3. Kernaspecten van een potentieel CBDC-systeem werden door de Riksbank gesimuleerd. Inclusief liquiditeitsvoorziening via het afwikkelingssysteem van de Riksbank, RIX, en netwerkleden die als e-kronor-distributeurs fungeren. Ook simuleerde de Centrale Bank deelnemers, eindgebruikers en betaalinstrumenten zoals mobiele apps.
Volgens de Riksbank moet de nieuwe CBDC-technologie verder worden onderzocht, waarbij schaalbaarheid een belangrijk knelpunt vormt. In het rapport staat dat de oplossing die in fase één van de e-krona-pilot is getest, voldoet aan de prestatie-eisen die zijn gesteld bij de openbare aanbesteding. Ook is aangegeven dat de test echter heeft plaatsgevonden in een beperkte testomgeving.
Bovendien moet de capaciteit van de nieuwe technologie om retail betalingen op grote schaal te beheren, verder worden onderzocht en getest. Ook merkte de Centrale Bank enkele privacy-uitdagingen op en benadrukte dat de informatie in een e-krona-transactie moet worden beschermd. Zo kunnen de wetten op het bankgeheim worden gehandhaafd en vermeden worden dat persoonlijke gegevens worden onthuld.
Volgens de bank zelf analyseert de Riksbank nu in hoeverre de informatie die is opgeslagen in de transactiegeschiedenis kan worden beschouwd als informatie die onder het bankgeheim valt. En of het persoonsgegevens omvat. Het hoofd van de e-krona-pilootdivisie van Riksbank in Stockholm, Mithra Sundberg, zei dat de Zweedse CBDC waarschijnlijk een nieuw wettelijk kader nodig heeft voordat het kan worden gebruikt.
Het is mogelijk dat de Riksbank doorgaat met zijn blockchain-pilots tot 2026. Dit door de omvang van de problemen die moeten worden aangepakt voordat een e-kroon serieus kan worden ontwikkeld. Om door te gaan met het testen van e-kronen, verklaarde Riksbank dat het zijn overeenkomst met boekhoudgigant Accenture als technische leverancier zal verlengen.
In de tweede fase zal de focus gericht zijn op potentiële distributeurs van de e-kroon, CBDC-prestaties in retailbetalingen en opslagmethoden. Ook offline e-kronenfunctionaliteit en integratie met bestaande betaalautomaten zullen in de nieuwe fase worden getest. Zweden is naar voren gekomen als een van ’s werelds eerste CBDC-ontdekkingsreizigers en heeft het eind 2019 een proefplatform voor de e-kroon aangekondigd, zoals eerder gemeld.