Sterkere obligatierendementen en een stijgende dollar beperken de prijsontwikkeling voor risicovolle activa.
Zondag heeft Bitcoin de winsten uitgewist, aangezien de aandelenmarkten moeite hebben om de vooruitgang van de Amerikaanse fiscale stimuleringsinspanningen toe te juichen.
De cryptocurrency verandert op het moment van de pers iets meer dan $50.150, wat neerkomt op een daling van 1,55% op de dag, volgens gegevens. De prijzen waren zondag gestegen van ongeveer $49.000 naar $51.800 toen de Amerikaanse senaat het stimuleringsplan van president Joe Biden van $1,9 biljoen goedkeurde. Het wetsvoorstel gaat nu terug naar het Huis voor goedkeuring.
Traditionele markten gaven vroeg vandaag gemengde reacties, waarbij de Amerikaanse dollar daalde ten opzichte van grote fiat-valuta’s en Aziatische aandelen en Amerikaanse aandelenfutures aanvankelijk matige winsten in kaart brachten. Echter, met de Amerikaanse 10-jaars obligatierente die hoog bleef in de buurt van de 12-maandhoogtes die vrijdag werden bereikt, won de dollar al snel terrein, waardoor de Aziatische aandelen en bitcoin (BTC) lager werden.
Het 10-jaars rendement handelt momenteel net onder het hoogste punt van vrijdag van 1,62%. De S&P 500-futures zorgen nu voor verliezen en de futures die zijn gekoppeld aan de technologisch zware Nasdaq-index zijn bijna 2% gedaald.
Beweging op stimuleringsmaatregelen zou naar verwachting opwaartse druk uitoefenen op de rendementen en de voortgang voor risicovolle activa beperken. Daarom is het niet als een verrassing dat bitcoin er niet in slaagt voet aan de grond te krijgen in de buurt van $52.000.
Deze maand werd de Cryptocurrency drie keer afgewezen in de buurt van $52.000, waardoor het een te verslaan niveau is voor de bulls. De uitbraak kan echter ongrijpbaar blijven als de opbrengsten blijven stijgen, waardoor de aantrekkingskracht van bitcoin als inflatiehedge wordt afgezwakt.
Bovendien kunnen ontwikkelingen op de Chinese aandelenmarkt een belangrijke motor zijn van de prijsactie van bitcoin, vertelde handelaar en analist Alex Kruger aan CoinDesk via Telegram.
De Shanghai Composite Index daalde vandaag met meer dan 2%, terwijl de FTSE China A50-index met bijna 4% daalde. De eerste is 14% gedaald ten opzichte van de piek in februari, terwijl de S&P 500 minder dan 5% daalde ten opzichte van het recordhoogte dat medio februari werd bereikt.
Hoewel de exacte reden voor de grote daling van de Chinese aandelen niet bekend is, zou het een voorbode kunnen zijn van wat komen gaat, temidden van de toenemende vrees voor een vroege afbouw van stimuleringsmaatregelen door de Federal Reserve. Volgens Gary Biddle, hoogleraar financiële boekhouding aan de Universiteit van Melbourne, stort de aandelenmarkt in na een enorme bull run.
“Nu de monetaire versoepeling ten einde loopt, is het een spel van kip, aangezien beleggers zien hoe dicht ze bij de timing van de onvermijdelijke neergang kunnen komen” – Zei Biddle in een artikel voor South China Morning Post.
Het valt nog te bezien of de Chinese aandelenmarkt zijn wereldwijde concurrenten en bitcoin naar beneden sleept. Uit de optiemarktgegevens van de cryptocurrency blijkt dat sommige beleggers beginnen te positioneren voor een diepere terugval.
“Putten worden vandaag gekocht”, vertelde het Zwitserse platform voor gegevensanalyse Laevitas aan CoinDesk.
Tot dusver zijn er vandaag meer dan 300 dagelijkse (bearish) putoptiecontracten gekocht voor $50.000 en $48.000 stakingen op Deribit, ‘s werelds grootste crypto-optiebeurs op basis van handelsvolume en open posities.
Volgens gegevens van Skew zweeft de put-call skew van een week, die de waarde van putten ten opzichte van oproepen meet, boven nul, wat duidt op een toegenomen vraag naar putten op korte termijn.
Hoewel de skews van één, drie en zes maanden nog steeds negatief zijn, als gevolg van een bullish bias, zijn ze aanzienlijk hoger dan eerder dit jaar.