De grootste mining pool van Bitcoin zit misschien achter de prijsdaling van BTC, maar kopers stapten in

De volatiliteit van deze week kan neerkomen op een getouwtrek tussen F2Pool-verkopen en kopen in Grayscale.

OP 22 januari daalde Bitcoin (BTC) tot een dieptepunt van $28.950, dankzij miners die waarschijnlijk enorme hoeveelheden van hun bezit verkochten – maar grote kopers zorgden ervoor dat de dip minimaal was.

Volgens gegevens van on-chain monitoring-resource CryptoQuant, zagen we de afgelopen dagen enorme uitstromen uit mining pools, wat op zijn beurt overeenkwam met een verlies van 20% van BTC/USD in een week.

De dagelijkse uitstroom van F2Pool bereikte 10.000 BTC

Vanaf 15 januari begon met name de uitstroom uit F2Pool – momenteel de grootste mining pool die ongeveer 15% van de totale hash-snelheid omvat – te stijgen. Op 17 januari had de dagelijkse uitstroom 10.000 BTC ($313 miljoen) bereikt, deze gingen drie dagen op rij door voordat ze weer dichter bij het normale niveau kwamen.

F2Pool lijkt verantwoordelijk te zijn voor de overgrote meerderheid van de uitstromen, wat niet noodzakelijk betekent dat miners BTC op de open markt verkochten, maar simpelweg dat ze mined coins uit hun oorspronkelijke portemonnee hebben gehaald.

Ongeacht de motieven van de pool, vormen de cijfers een welkom tegenargument dat de plotselinge prijsdaling van Bitcoin deze week verklaart. Eerder werden theorieën, waaronder de controverse rond stablecoin Tether (USDT) en een zich herstellende dollar aangeprezen als de grondoorzaken van de neerwaartse volatiliteit.

De bitcoin-exchange-saldi zijn ondertussen in januari constant gebleven in tegenstelling tot de algemene neerwaartse trend die sinds de zomer van 2019 plaatsvindt, blijkt uit gegevens.

De verkoop komt te midden van enorme aankopen in Grayscale

Mochten de F2Pool-coins een grote overvloed aan nieuw BTC-aanbod hebben gevormd dat te koop is op de markt, dan is het waarschijnlijk dat met name de koper ze vrij snel zou hebben opgezogen.

Vermogensbeheergigant Grayscale heeft deze week opvallende bedragen toegevoegd aan zijn beheerd vermogen, waardoor BTC/USD mogelijk een diepere duik kan voorkomen, zoals CoinTelegraph meldde.

Het onlangs gepubliceerde Q4 2020-rapport van het bedrijf, waarin staat dat instellingen voor 93% van de instroom zorgden, versterkt het idee dat het de belangrijkste afnemer is van alle reserve BTC-voorraad.

CEO Michael Sonnenshein gelooft dat in 2021 een grotere interesse van financiële adviseurs in de Bitcoin-ruimte zal toenemen, samen met een afname van het bijbehorende investeringsrisico.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo