De nieuwe Ether ASIC mining rig van Bitmain lost het GPU-tekort misschien toch niet op

Bitmain, fabrikant van cryptocurrency-mijnbouwinstallaties, kondigde vrijdag de aanstaande release van een nieuwe Ether (ETH) -miner aan. Het Antminer E9-model is een applicatie specifieke chip met geïntegreerde schakeling die zal draaien op het Ethash-algoritme van de Ethereum-blockchain. Voor de E9 is er nog geen officiële releasedatum aangekondigd.

Echter, de komst van de machine is mogelijk niet zo indrukwekkend als eerst werd vermoed. In de vorm van Nvidia’s CMP-reeks (Cryptocurrency Mining Processor) GPU’s die speciaal zijn ontworpen voor cryptomining, wordt de rig geconfronteerd met concurrentie. De geplande overgang van Ethereum van proof-of-work naar een proof-of-stake consensusmechanisme zou ondertussen kunnen betekenen dat het nut van de E9 van korte duur zal zijn.

Onlangs kondigde Nvidia aan dat zijn CMP-reeks naar verwachting in het eerste kwartaal van het jaar $ 150 miljoen aan winst zou binnenhalen. Dat is drie keer meer dan het bedrijf oorspronkelijk had verwacht. Colette Kress, chief financial officer van Nvidia, zei deze week tijdens een oproep van investeerders dat het bedrijf verwachtte dat het GPU-tekort de rest van het jaar zou aanhouden.

Ondanks het toenemende aanbod en ondanks de schijnbaar explosieve populariteit van zijn cryptospecifieke grafische kaarten. Kress zei, zoals gerapporteerd door The Verge, dat zij verwachten dat de vraag het grootste deel van dit jaar het aanbod zal blijven overtreffen. En dat zij het aanbod zowel dit kwartaal als het hele jaar zullen blijven zien toenemen.

Doordat potentiële miners kaarten opslokken om Ether en andere cryptocurrencies te minen, worstelt Nvidia al een tijdje om aan de vraag naar GPU’s van zijn core gaming klanten te voldoen. Eind 2017 kwam het fenomeen van het aanbod tekort van Nvidia voor het eerst naar voren toen de bull-run van dat jaar meer mensen naar cryptomining trok.

In de daaropvolgende jaren, na wat afkoeling, kwam het GPU-tekort in 2020 weer naar boven en het heeft geen tekenen van afname laten zien. Donderdag kondigde Nvidia ook de lancering aan van een nieuwe anti-crypto mining-versie van de RTX 3060. Het bedrijf lanceerde eerder dit jaar de RTX 3060 grafische kaart met een ingebouwde limiter, waardoor deze voor minder dan de helft zo effectief was bij het mijnen van cryptocurrency.

Dit als onderdeel van inspanningen van Nvidia om de vraag tussen gaming en mining te scheiden. Geruchten gingen binnen enkele dagen dat hackers de mining limiter hadden omzeild. Bovendien schoot Nvidia zichzelf in de voet, nog maar een paar dagen later, door een officiële driverupdate vrij te geven die de limiter onbedoeld zelf verwijderde.

TechRadar meldt dat naar verluidt de nieuwe versie van de RTX 3060 dezelfde naam en huisstijl zal behouden. Het defecte stuurprogramma zal echter volledig worden vervangen. De lancering van de E9 van Bitmain lijkt misschien wat laat. Toch kan de beperkte tijd die overblijft om ETH te mijnen, ook leiden tot een sterke vraagpiek.

Door de uiteindelijke overstap van Ethereum naar proof-of-stake in het komende jaar of zo, zullen miners proberen zoveel als mogelijk ETH te accumuleren vóór de omschakeling. Cointelegraph vroeg aan Nvidia of het verwachtte dat de release van de E9 het GPU-tekort zou helpen verminderen door de vraag om te leiden. Of als het bedrijf de rig als een concurrent voor zijn CMP-bereik zag. Nvidia heeft nog niet geantwoord.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.