Zoeken
Sluit dit zoekvak.

De opkomst van Bitcoin en gedecentraliseerde financiering

Bitcoin is een gedecentraliseerde munt die niet onderhevig is aan overheidscontrole of regelgeving. Leer over de opkomst en decentralisatie van Bitcoin. 

Voorstanders zien Bitcoin als de ultieme oplossing voor overheidsinmenging in financiële vrijheden en macht van bedrijven. Het gedecentraliseerde netwerk van Bitcoin maakt het mogelijk om zonder tussenkomst van buitenaf en zonder problemen transacties te verrichten over internationale grenzen heen. Het stelt organisaties en personen in staat geld te verzenden en te ontvangen zonder onderworpen te zijn aan overheids- of institutionele regelgeving, wat zorgt voor meer gemak en financiële inclusie. 

Wat zijn gedecentraliseerde financiën?

Veel mensen hebben wel gehoord van Bitcoin en gedecentraliseerde financiën, maar slechts weinigen begrijpen wat het betekent en hoe het werkt. Gedecentraliseerde financiën (Defi) is een opkomend concept in de financiële wereld dat verwijst naar programmeerbare financiële toepassingen en protocollen op basis van blockchaintechnologie. Het vergemakkelijkt de geautomatiseerde uitvoering van transacties via slimme contracten die op de blockchain zijn geformuleerd.  

Blockchain-technologie is een open platform waar iedereen bedrijven of producten kan bouwen op of rond Bitcoin. Gedecentraliseerde financiën hebben ongeveer 5% van de crypto-ruimte ingenomen, maar blijven groeien. Vanaf 2021 was er ongeveer 93 miljard dollar aan Defi-activa in de cryptomarkten. Dit wijst op de aanzienlijke invloed van gedecentraliseerde financiën op de mondiale financiële kringen. 

Hoe werken gedecentraliseerde financiën? 

Via de traditionele financiële systemen is voor het lenen van $10.000 gewoonlijk onderpand nodig, zoals activa of geld op de bank. Een geldschieter zal uw financiën bekijken en een rentevoet vaststellen voor de terugbetaling van de lening. Vervolgens verstrekt de bank de lening uit haar deposito’s, int zij uw rentebetalingen en kan zij beslag leggen op het onderpand indien u niet kunt terugbetalen. 

Uit het bovenstaande voorbeeld blijkt dat alles afhangt van de bank of de kredietverstrekker, aangezien zij het transactieproces en uw geld controleren. Hetzelfde geldt voor de aandelenhandel, verzekeringen en diverse andere financiële diensten. Zelfs met de automatisering van diverse financiële procedures hebben banken nog steeds een bemiddelende rol, waardoor de kosten van het krediet stijgen en de flexibiliteit van de kredietnemers wordt beperkt. 

Gedecentraliseerde financiering verstoort die regeling door financiële diensten te herconstrueren als gedecentraliseerde softwaretoepassingen, die werken zonder dat de gebruiker het geld in bewaring neemt. Dat betekent dat u Bitcoin als onderpand kunt gebruiken. De blockchain creëert een slim contract, dat fondsen genereert van gebruikers met beschikbare fondsen voor leners. Verschillende crypto-gebruikers, waaronder crypto-uitwisselingsplatforms zoals Bitcoins Era, bieden Bitcoin-leningsdiensten aan. U heeft geen medewerker van de bank of papierwerk nodig. 

Defi gebruikt stabiele munten of valuta-achtige tokens die aan de Amerikaanse dollar zijn gekoppeld om de volatiliteit van de Bitcoin te vermijden. Het vereffent de transacties op de blockchain automatisch. In tegenstelling tot banken en andere financiële instellingen die tussenpersonen aanstellen om toezicht te houden op transacties, vinden Bitcoinbetalingen plaats op een blockchain zonder enige derde partij. De blockchain valideert alle transacties op een digitaal openbaar grootboek, verspreid over een netwerk van computers wereldwijd. Elke laptop of node heeft een kopie van de database, waardoor het voor iedereen uiterst moeilijk wordt om transacties te manipuleren. 

Voordelen van gedecentraliseerde financiën 

Talrijke voordelen van gedecentraliseerde transacties zijn onder meer grotere efficiëntie, flexibiliteit en veiligheid. Het vergemakkelijkt een grotere financiële autonomie, waardoor organisaties, bedrijven en particulieren hun vermogen naar eigen inzicht kunnen beheren.  

Gedecentraliseerde financiën elimineren de bureaucratieën van de traditionele financiële systemen en creëren een gelijk speelveld voor iedereen om transacties te verrichten. Iedereen kan lid worden van een Defi-leningpool en geld lenen aan anderen. Het biedt grotere potentiële beloningen met minder risico’s dan traditionele systemen. 

Defi-diensten draaien op open-source software die op talloze manieren kan worden aangepast en geïntegreerd. Zo kunnen zij uw fondsen automatisch laten switchen tussen verschillende onderpandpools, afhankelijk van de pools die op dat moment de beste beleggingsopbrengsten opleveren. Gedecentraliseerde financiën hebben geleid tot snelle innovatie in e-commerce en sociale media, en analisten voorspellen dat deze trend zich zal voortzetten. 

Bitcoin en gedecentraliseerde financiën zijn nog nieuwe concepten, maar hebben een enorm potentieel om het mondiale financiële landschap radicaal te veranderen. 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.