De relatie tussen crypto en VPS

Voorkom het verlies van crypto’s met cloudopslag 

Het zijn verhalen die de afgelopen jaren meermaals in het nieuws verschenen: investeerders die hun private key verloren en niet meer bij hun digitale munten konden komen. Aan de ene kant is de decentrale werking van blockchain technologie een belangrijk voordeel. Tegelijkertijd is dit het grootste gevaar aan de technologie. Mensen die niet zorgvuldig omgaan met hun sleutels, zullen hun digitale munten verliezen. Een alternatief is het bewaren van digitale munten op een handelsplatform. Nadeel hiervan is dat het platform gehackt kan worden, waarbij je de munten eveneens verliest. Wat zijn de opties en welke rol kan cloudopslag hierin spelen? Een VPS met DirectAdmin of bijvoorbeeld Arch Linux inrichten is een goede optie.

Je eigen VPS inrichten voor het archiveren van documenten 
Belangrijk is vooral dat je op een later moment bij je private key kunt komen. Het is een lange sleutel van letters en cijfers, die je in geen geval onthoudt. Zorg er om deze reden voor dat je de sleutel ergens archiveert. Enkel op je computer is onverstandig, daar je het risico loopt dat de computer crasht. Je kunt in zo’n geval niet meer bij je bestanden en daarmee ook niet bij de digitale munten. Zoals reeds werd aangehaald, kan het gebruik van een VPS een optie zijn. Je creëert zo je eigen cloudopslag, waar je belangrijke documenten zoals het bestand met je private key kunt bewaren. 

Zorg dat het bestand goed beveiligd is 
Tegelijkertijd brengt ook dit risico’s met zich mee. Mocht je computer of bijvoorbeeld VPS gehackt worden, dan hebben hackers alsnog toegang tot je digitale portemonnee. De kans op het verlies van je digitale munten is hierbij groot. Je ondervangt dit door de VPS en ook het individuele bestand goed te beveiligen. Geef het bestand een naam, welke niet direct duidelijk maakt dat er een private key in het stuk te vinden is. Zorg er daarbij voor dat verkeer altijd over een versleutelde verbinding loopt, om te voorkomen dat hackers bestanden onderweg kunnen onderscheppen. Een SSL-certificaat gebruiken is een absolute must en voorzie het bestand bijvoorbeeld van een wachtwoord. 

Gebruik een fysieke kluis
Het wachtwoord wat je voor het bestand gekozen hebt, kun je opslaan in een virtuele kluis. Er zijn diverse (gratis) wachtwoordmanagers verkrijgbaar tegenwoordig. Als back-up kun je zowel de private key als het wachtwoord voor het bestand op je VPS in een fysieke kluis bewaren. 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.