De status van goud als inflatiehedge ‘ietwat overdreven’, zegt BlackRock-exec

Russ Koesterich, BlackRock-directeur, zegt dat goud faalt als afdekking van aandelen te midden van enorme uitstroom van edelmetaal-ETF’s naar activa zoals Bitcoin.

Sommige investeringsmanagers twijfelen aan zijn status als hedge-activum, gezien de goudprijs de afgelopen zes maanden met meer dan 11% is gedaald.

Volgens Bloomberg, Russ Koesterich, portefeuillemanager bij BlackRock’s Global Allocation Fund, slaagt goud er momenteel niet in zijn doeltreffendheid te bewijzen als een haalbare afdekking tegen inflatie.

Koesterich weerlegde inderdaad het populaire verhaal van hedge-activa voor goud door te stellen:

“Het vermogen van goud om zich in te dekken tegen inflatie is enigszins overdreven. Hoewel het een redelijke opslag van waarde is op de zeer lange termijn – denk aan eeuwen – is het voor de meeste beleggingshorizons minder betrouwbaar.”

De huidige investeringshorizon lijkt te worden gedomineerd door de gevolgen van de coronaviruspandemie en de verschillende reacties van regeringen door middel van economische stimuleringspakketten.

De vrees voor inflatie is momenteel voelbaar temidden van massale stimuleringsuitgaven om economisch herstel te stimuleren.

Sinds het in de zomer van 2020 een nieuw record van $2.100 per ounce bereikte, is goud aan het dalen en wordt het momenteel verhandeld boven $1.700 op het moment van schrijven.

De prijsdaling van goud heeft ook geleid tot een aanzienlijke uitstroom van goud-ETF’s, waarbij sommige marktanalisten beweren dat beleggers naar Bitcoin (BTC) gaan. In november 2020 begonnen Chinese banken de aanmaak van nieuwe handelsrekeningen voor edelmetalen op te schorten vanwege de stijgende prijsvolatiliteit voor goud zoals goud.

In tegenstelling tot de spotprijsprestaties van goud, is Bitcoin year-to-date bijna 90% gestegen, aangezien de grootste crypto naar marktkapitalisatie zijn positieve koers voortzet sinds oktober 2020. Zoals eerder gemeld, heeft senior Bloomberg-strateeg Mike McGlone gezegd dat BTC  is goud “opzij schuiven” als een opslagplaats van waardeactiva.

Koesterich waarschuwingen over het aanhouden van goud als afdekking in de huidige beleggingshorizon komen op de hielen van enigszins positieve opmerkingen van BlackRock over Bitcoin.

‘S Werelds grootste vermogensbeheermaatschappij identificeerde eerder Bitcoin-derivaten als een mogelijke investeringstocht in het begin van het jaar bij de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten.

In november 2020 zei chief investment officer bij BlackRock Financial Management, Rick Rieder, dat Bitcoin in grote mate goud zou kunnen verdringen.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.