DeFi is een open en wereldwijd financieel systeem dat is gebouwd voor het internettijdperk – een alternatief voor een systeem dat ondoorzichtig is, strak wordt gecontroleerd en bij elkaar wordt gehouden door decennia oude infrastructuur en processen. Het geeft je controle en inzicht over je geld. Het geeft je blootstelling aan wereldwijde markten en alternatieven voor je lokale valuta of bankopties.
DeFi producten stellen financiële diensten open voor iedereen met een internetverbinding en ze zijn grotendeels eigendom van en worden onderhouden door hun gebruikers. Tot nu toe zijn er tientallen miljarden dollars aan crypto door DeFi applicaties gestroomd en het groeit elke dag.
DeFi is een verzamelnaam voor financiële producten en diensten die toegankelijk zijn voor iedereen die Ethereum kan gebruiken – iedereen met een internetverbinding. Met DeFi zijn de markten altijd open en zijn er geen gecentraliseerde autoriteiten die betalingen kunnen blokkeren of je de toegang tot iets kunnen ontzeggen. Services die voorheen traag waren en het risico liepen op menselijke fouten, zijn automatisch en veiliger nu ze worden afgehandeld door code die iedereen kan inspecteren en onderzoeken.
Er is een bloeiende crypto economie, waar je kunt lenen, lenen, long/short, rente verdienen en meer. Crypto slimme Argentijnen hebben DeFi gebruikt om te ontsnappen aan de verlammende inflatie. Bedrijven zijn begonnen met het versturen van hun werknemers hun loon in realtime. Sommige mensen hebben zelfs leningen ter waarde van miljoenen dollars afgesloten en afbetaald zonder dat ze een persoonlijke identificatie nodig hebben.
Bitcoin was in veel opzichten de eerste DeFi crypto. Met Bitcoin kun je echt de waarde bezitten en controleren en deze overal ter wereld verzenden. Het doet dit door een manier te bieden voor een groot aantal mensen, die elkaar niet vertrouwen, om het eens te worden over een grootboek zonder de noodzaak van een vertrouwde tussenpersoon.
Bitcoin staat open voor iedereen en niemand heeft de bevoegdheid om de regels te wijzigen. De regels van Bitcoin, zoals de schaarste en de openheid ervan, zijn in de technologie geschreven. Het is niet zoals bij traditionele financiën, waarbij overheden geld kunnen drukken waardoor je spaargeld devalueert en bedrijven markten kunnen sluiten.
Ethereum bouwt hierop voort. Net als bij Bitcoin kunnen de regels voor jou niet veranderen en heeft iedereen toegang. Maar het maakt dit digitale geld ook programmeerbaar, met behulp van slimme contracten, zodat je verder kunt gaan dan het opslaan en verzenden van waarde.
Programmeerbaar geld
Dit klinkt vreemd… “waarom zou ik mijn geld willen programmeren”? Dit is echter meer een standaardfunctie van DeFi crypto coins. Iedereen kan logica programmeren in betalingen. Je kunt dus de controle en beveiliging van Bitcoin vermengen met de diensten die door financiële instellingen worden geleverd. Hiermee kunt je dingen doen met cryptocurrencies die je niet kunt doen met Bitcoin, zoals uitlenen en lenen, betalingen plannen, beleggen in indexfondsen en meer.
Als blockchain zijn DeFi coins ontworpen om transacties op een veilige en wereldwijde manier te verzenden. Net als Bitcoin maken DeFi tokens het verzenden van geld over de hele wereld net zo eenvoudig als het verzenden van een e-mail. Voer gewoon de ENS naam van je ontvanger in (zoals bob.eth) of hun accountadres uit je portemonnee en je betaling zal binnen enkele minuten (meestal) rechtstreeks naar hen gaan. Om betalingen te kunnen verzenden of ontvangen, heeft je een portemonnee nodig.
Verstuur geld over de hele wereld
Je kunt ook geld versturen via Ethereum. Hiermee kun je iemand zijn salaris per seconde betalen, waardoor ze toegang hebben tot hun geld wanneer ze het nodig hebben. Of huur per seconde iets zoals een opbergkast of elektrische scooter.
En als je geen ETH wilt verzenden of versturen omdat de waarde ervan kan veranderen, zijn er alternatieve valuta op Ethereum: stablecoins.
Toegang tot stabiele valuta
De volatiliteit van cryptocurrency is een probleem voor veel financiële producten en algemene uitgaven. De DeFi community heeft dit opgelost met stablecoins. Hun waarde blijft gekoppeld aan een ander actief, meestal een populaire valuta zoals dollars.
Munten zoals Dai of USDC hebben een waarde die binnen een paar cent van een dollar blijft. Dit maakt ze perfect om te verdienen of te verkopen. Veel mensen in Latijns Amerika hebben stablecoins gebruikt om hun spaargeld te beschermen in een tijd van grote onzekerheid met hun door de overheid uitgegeven valuta.
Geld lenen bij gedecentraliseerde providers is er in twee hoofdvarianten.
Er zijn veel voordelen aan het gebruik van een gedecentraliseerde geldschieter.
Lenen met privacy
Geld lenen en lenen draait tegenwoordig allemaal om de betrokkenen. Banken moeten weten of je een lening waarschijnlijk zult terugbetalen voordat ze een lening verstrekken.
Gedecentraliseerd uitlenen werkt zonder dat een van de partijen zich hoeft te legitimeren. In plaats daarvan moet de lener zekerheden stellen die de geldschieter automatisch ontvangt als zijn lening niet wordt terugbetaald. Sommige kredietverstrekkers accepteren zelfs NFT’s als onderpand. NFT’s zijn een akte van een uniek bezit, zoals een schilderij. Hiermee kunt je geld lenen zonder kredietcontroles of het overhandigen van privégegevens.
Toegang tot wereldwijde fondsen
Wanneer je een gedecentraliseerde geldschieter gebruikt, heeft je toegang tot geld dat van over de hele wereld is gestort, niet alleen het geld dat in bewaring is bij de door je gekozen bank of instelling. Dit maakt leningen toegankelijker en verbetert de rentetarieven.
Belastingvoordelen
Lenen kan je toegang geven tot het geld dat je nodig heeft zonder dat je je ETH (een belastbare gebeurtenis) hoeft te verkopen. In plaats daarvan kunt je ETH gebruiken als onderpand voor een stablecoin lening. Dit geeft je de cashflow die je nodig hebt en laat je je ETH behouden. Stablecoins zijn tokens die veel beter zijn voor wanneer je contant geld nodig heeft, omdat ze niet in waarde fluctueren zoals ETH.
Flitsleningen
Flitsleningen zijn een meer experimentele vorm van gedecentraliseerde leningen waarmee je kunt lenen zonder onderpand of het verstrekken van persoonlijke informatie.
Ze zijn op dit moment niet algemeen toegankelijk voor niet technische mensen, maar ze duiden op wat in de toekomst voor iedereen mogelijk zou kunnen zijn.
Het werkt op basis van het feit dat de lening binnen dezelfde transactie wordt aangegaan en terugbetaald. Als het niet kan worden terugbetaald, wordt de transactie teruggedraaid alsof er nooit iets is gebeurd.
De fondsen die vaak worden gebruikt, worden aangehouden in liquiditeitspools (grote pools van fondsen die worden gebruikt voor leningen). Als ze op een bepaald moment niet worden gebruikt, creëert dit een kans voor iemand om deze fondsen te lenen, zaken met ze te doen en ze letterlijk volledig terug te betalen op hetzelfde moment dat ze worden geleend.
Dit betekent dat er veel logica moet worden opgenomen in een zeer op maat gemaakte transactie. Een eenvoudig voorbeeld kan zijn dat iemand een flitslening gebruikt om zoveel mogelijk activa tegen één prijs te lenen, zodat ze het op een andere beurs kunnen verkopen waar de prijs hoger is.
Dus in een enkele transactie gebeurt het volgende:
Als het aanbod van beurs B plotseling zou dalen en de gebruiker niet genoeg zou kunnen kopen om de oorspronkelijke lening te dekken, zou de transactie gewoon mislukken.
Om het bovenstaande voorbeeld in de traditionele financiële wereld te kunnen doen, heb je enorm veel geld nodig. Deze strategieën om geld te verdienen zijn alleen toegankelijk voor mensen met bestaande rijkdom. Flash leningen zijn een voorbeeld van een toekomst waarin geld hebben niet per se een voorwaarde is om geld te verdienen.
Geavanceerde handel
Er zijn meer geavanceerde opties voor handelaren die wat meer controle willen. Limietorders, perpetuals, margehandel en meer zijn allemaal mogelijk. Met gedecentraliseerde handel krijgt je toegang tot wereldwijde liquiditeit, sluit de markt nooit en heeft je altijd de controle over je activa.
Wanneer je een gecentraliseerde exchange gebruikt, moet je je activa vóór de handel deponeren en erop vertrouwen dat ze voor hen zorgen. Terwijl je activa worden gedeponeerd, lopen ze risico, aangezien gecentraliseerde exchanges aantrekkelijke doelen zijn voor hackers.
Beveiligingsproblemen met slimme contracten
Slimme contracten vormen de ruggengraat van elk DeFi protocol. Maar ze zijn vatbaar voor manipulatie. Standaard zijn slimme contracten open source. Dankzij dit ontwerp kunnen potentiële gebruikers ze bekijken voordat ze in het DeFi protocol investeren. De meeste DeFi protocollen geven hun slimme contracten aan beveiligingsbedrijven om te controleren. Dit is waar het probleem begint. Het is niet ongebruikelijk dat mensen gebreken in deze contracten missen, die in de toekomst kunnen worden uitgebuit.
Neem bijvoorbeeld de DAO. De digitale “Gedecentraliseerde Autonome Organisatie” was een soort van door investeerders aangestuurd durfkapitaalfonds dat in april 2016 werd gelanceerd en snel uitgroeide tot het grootste crowdfundingplatform, met een beheer van ongeveer $ 120 miljoen.
In juni van datzelfde jaar ontdekten hackers echter een kwetsbaarheid in het slimme contract en stalen ongeveer een derde van het geld. Ze verplaatsten het geld naar een ‘kind DAO’, die dezelfde structuur had als het bovenliggende protocol. Gebruikers hadden wekenlang geen toegang tot hun geld, waardoor dit misschien wel de grootste hack in de geschiedenis van crowdfunding is.
Sindsdien zijn er verschillende terugbetalingen geweest, waardoor beleggers met resterende DAO tokens een vergoeding konden krijgen. Het incident leidde echter tot een ontwaken in de DeFi ruimte. Nu zorgen ontwikkelaars die protocollen bouwen ervoor dat hun slimme contracten meerdere auditrondes doorlopen
Centralisatie van gegevensfeeds
Blockchain protocollen hebben geen toegang tot off chain data. Om dit te verhelpen, gebruiken velen van hen orakels – services van derden die toegang bieden tot externe informatie. Oracles dienen als bruggen tussen blockchains en de buitenwereld en geven informatie door aan slimme contracten die ze kunnen gebruiken.
Het grootste probleem met orakels is het creëren van een centraal punt van vertrouwen in vertrouwde en gedecentraliseerde instellingen. Deze centraliteit zorgt voor een kwetsbaarheid voor het hele slimme contract. Wanneer een orakel de verkeerde informatie uitzendt, kunnen de gevolgen groot zijn.
Neem het geval van Synthetix – een DeFi platform voor de uitgifte van activa. Op 25 juni 2019 heeft een orakel valse prijsfeedgegevens verzonden naar het slimme contract van het platform. De handelsbot van een gebruiker profiteerde hiervan en voerde het saldo van de gebruiker op. Hierdoor kon de gebruiker dit saldo omzetten in ongeveer 37 miljoen synthetische ETH (sETH) tokens (toen $ 70 miljoen waard). Synthetix bevestigde dat ze contact hadden opgenomen met de gebruiker, die ermee instemde de transactie terug te draaien in ruil voor een niet gespecificeerde bugbounty.
Criminelen
In september bevestigde de belangrijkste crypto exchange KuCoin dat het een hack had ondergaan waarbij $ 150 miljoen aan bitcoin en ERC 20 tokens werden overgedragen van zijn hot wallets. Dagen nadat het evenement plaatsvond, kraakte blockchain intelligentiesoftware Elliptic de cijfers en ontdekte dat de exchange in feite ongeveer $ 281 miljoen had verloren.
Het rapport voegde eraan toe dat de hackers het geld hadden witgewassen via DeFi protocollen Uniswap, Kyber Network en anderen. Zoals Elliptic uitlegde, hadden veel gecentraliseerde exchanges de accounts van de hackers bevroren, waardoor ze hun geld niet konden verplaatsen. In DEX’s vonden de hackers echter de perfecte kanalen: platforms zonder centrale autoriteiten om hun geld te bevriezen.
Investeren in DeFi, is zoals elke bij nieuwe technologie, risicovol. Als gebruiker loop je het risico op veel verschillende manieren te worden gescheiden van je geld. Het investeren in DeFi Coins, blijft dus net als bij andere cryptomunten een gok. Er zijn een aantal voorbeelden van cryptocurrency die het niet gered hebben en nu niets meer waard zijn. Maar er zijn gelukkig ook projecten die slagen en in korte tijd veel in waarde stijgen.
Ook belangrijk zijn de ontwikkelingen van andere belangrijke crypto zoals BTC en ETH. Als die zakken, dan zakken vaak meerdere crypto.
Een DeFi wallet is een gedecentraliseerde crypto wallet welke wordt gebruikt om toegang te krijgen tot allerlei DeFi diensten zoals lenen, uitlenen, het handelen in crypto en crypto staken. Net als bij een gewone crypto wallet beschikt de eigenaar over de veiligheidssleutels van de ‘portemonnee’.
Investeren is speculatief. Bij beleggen loopt uw kapitaal risico. Deze site is niet bedoeld voor gebruik in rechtsgebieden waarin de beschreven handel of investeringen verboden zijn en alleen mogen worden gebruikt door dergelijke personen en op een manier die wettelijk is toegestaan. Uw belegging komt mogelijk niet in aanmerking voor beleggersbescherming in uw land of woonstaat. Voer daarom uw eigen due diligence uit. Deze website is gratis voor u, maar we kunnen commissie ontvangen van de bedrijven die we op deze site aanbieden. Investeer altijd via een betrouwbare crypto exchange zoals Bitvavo in Nederland.