Digitale roebel kan nog steeds kwetsbaar zijn voor fraude, waarschuwen Russische banken

De Vereniging van Russische Banken maakt zich zorgen dat toezichthouders de illegale transacties van een offline geactiveerde digitale roebel niet kunnen volgen.

De digitale valuta van de Russische centrale bank, of CBDC, zou een aantal risico’s kunnen inhouden die verband houden met cyberbeveiliging en fraude, volgens verschillende lokale financiële instellingen.

Op 13 januari heeft de Association of Russian Banks, of ARB, haar officiële feedback over het digitale roebelproject van Rusland vrijgegeven.

De studie omvatte 17 ABR-kredietinstellingen in Rusland die 58% van de totale activa van het binnenlandse banksysteem vertegenwoordigen. De meeste ARB-leden zijn van mening dat de risico’s die samenhangen met de digitale roebel vergelijkbaar zijn met die van transacties zonder contant geld die worden aangedreven door bankrekeningen en kaarten, evenals cryptocurrencies, volgens het rapport.

De ARB schetste specifiek de risico’s met betrekking tot cyberbeveiliging en waarschuwde dat online schikkingen vaak kwetsbaar zijn voor aanvallen zoals ongeautoriseerde toegang tot klantaccounts, klantgegevens en -operaties. Er zijn risico’s van identiteitsdiefstal of digitale roebeldiefstal door het hacken van een persoonlijk account of identificatiefouten, merkte de vereniging op.

Deze cyberbeveiligingsrisico’s zijn verbonden met alle modellen van een digitale roebel die tot nu toe door de Bank of Russia zijn voorgesteld, volgens ARB.

De vereniging wees ook op enkele risico’s die verband houden met de offline implementatie van een digitale roebel, waaronder risico’s die verband houden met het onvermogen van toezichthouders om frauduleuze transacties op te sporen.

“Offline betalingen verminderen de mogelijkheid om frauduleuze betalingen te detecteren en te voorkomen aanzienlijk, en dit digitale roebelmodel zou bijzonder gevaarlijk zijn”, volgens ABR.

Op 13 oktober 2020 heeft de bank van Rusland haar eerste consultatiedocument uitgebracht over de ontwikkeling van een digitale Russische roebel. De bank zei dat gebruikers toegang zullen hebben tot de digitale roebel op hun e-wallets en mobiele apparaten, zowel online als offline.

Kort nadat de Bank of Russia haar digitale roebelplannen had gepresenteerd, zei een hoge functionaris van de presidentiële administratie dat Rusland zich niet hoeft te haasten. Een speciale vertegenwoordiger van de president van de Russische Federatie voor digitale en technologische ontwikkeling, Dmitry Peskov, zei dat de risico’s van een digitale valuta van de centrale bank zo groot zijn dat het land tijd nodig heeft om de kwestie te onderzoeken.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.