Wat (bijna) iedereen miste: DNB & AFM adviseren STO’s te stimuleren

Het was groot nieuws dat AFM en DNB adviseerden om een vergunning voor Nederlandse crypto-handelaren in te stellen. Wat bijna iedereen miste was dat er nog een aanbeveling in het adviesrapport stond over distributed ledger technologie. Deze neemt minister Hoekstra ook over en is voor eindgebruikers en crypto-handelaren veel belangrijker. Wij brengen je uiteraard op de hoogte.

Naast het advies om een vergunningstelsel in te voeren stond er nog een belangrijke aanbeveling in het advies dat AFM en DNB op vrijdag 18 januari uitbrachten. Dit advies gaat over een toepassing van cryptomunten op de Blockchain. Deze toepassing heeft veel meer (positieve) impact op de eindgebruiker en Bitcoin-investeerder. Dit betreft de stimulering van de distributed ledger technologie, de techniek achter cryptomunten.

Wat adviseert men over distributed ledger technologie?

De AFM en DNB zijn enthousiast over Security Token Offerings (STO). Zij voorzien dat deze bruikbaar zijn om sneller en efficiënter leningen aan starters of MKB-bedrijven te verstrekken. Daarnaast erkennen zij de waarde van Blockchain om internationale retailbetalingen te verwerken.

In dit filmpje wordt distributed ledger technologie uitgelegd (tekst loopt door na het filmpje).

 

Wat vinden DNB & AFM van de mogelijkheden?

De beide toezichthouders signaleren dat er op zich mogelijkheden zijn om deze technologie onder te brengen in bestaande Europese wetgeving voor effecten en obligaties. Zij signaleert echter dat hier obstakels zijn. Enerzijds vindt men beperkingen aan verhandelbaarheid in de (Europese) wet. Anderzijds is de wetgeving volgens hen te veel gebaseerd op de traditionele economie. Zij noemen als voordeel de eis dat processen van clearing, afwikkeling en bewaring gescheiden activiteiten zijn.

Wat stellen AFM & DNB voor?

De toezichthouders stellen voor om deze mogelijkheden in de bestaande wetgeving op te nemen. Hierbij zouden bepaalde aanpassingen in de wet moeten komen. Zo kan men de voordelen van snelheid, effectiviteit en lage kosten behouden blijven.

Distributed Ledger Technology in de wet?

Daar willen de toezichthouders inderdaad wel naartoe. De aanbeveling op dit gebied bestaat uit twee stappen. Als eerste wil men dat de Nederlandse overheid het begrip ‘effect’ in de Nederlandse wet verruimt. De Europese definitie is namelijk breder. Daarnaast wil men dat Nederland in Europa het voortouw neemt. Dit kan door een lobby om bedrijfsfinanciering en kapitaalvorming door Blockchain-technologie in Europese wetgeving op te nemen.

Het hele advies, met daarin de aanbevelingen ten aanzien van distributed ledger technologie kun je hier lezen. Uiteraard hebben wij ook voor je op een rij gezet wat je moet weten over de vergunningsplicht van cryptohandelaren en crypto-beurzen.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.