Search
Close this search box.

Dit moet je weten over ETF’s

Investeer je op het moment al volop in crypto? Je zou er dan voor kunnen kiezen om ook in andere markten geld te gaan stoppen. Zo kan ETF beleggen bijvoorbeeld echt een aanrader zijn, al moet je dan natuurlijk eerst wel weten wat dit überhaupt is. Geld investeren in iets wat je niet kent, is echt geen goed idee. Daarom geven we je in dit artikel informatie over ETF’s.

ETF is de afkorting van Exchange Traded Fund en het is een beleggingsinstrument. Het volgt hierbij een index op de voet. Met EFT’s is het daarom mogelijk om op een gemakkelijke wijze gespreid te beleggen in een index. Daarnaast heeft het als doel om de beleggers hetzelfde rendement als de onderliggende markt te bieden. Stijgt een index met bijvoorbeeld 5 procent? De ETF zou dan bijna hetzelfde rendement op moeten leveren, maar het kan ook dalen als een index dit ook doet. Beleggen in ETF’s kun je doen bij een paar platformen die aangeraden worden door Brokerfolio.com, waaronder Swissquote, eToro en Admiral Markets. 

ETF is voor veel beleggers voordelig, maar dat is maar één van de vele voordelen van deze beleggingsmogelijkheid. Het biedt namelijk nog meer pluspunten. Zo brengt het relatief lage kosten met zich mee, terwijl ETF’s ook een brede marktblootstelling en een hoge handelsflexibiliteit hebben. Ze handelen bovendien net als aandelen, wat ervoor zorgt dat ze vergeleken met de traditionele beleggingsfondsen een stuk flexibeler zijn. Zo kun je ETF’s short verkopen, maar ook op marge kopen. Daarnaast kunnen ze altijd verhandeld worden, hier zit geen tijdstip aan vast. Ook worden ETF’s passief beheerd. Dit zorgt ervoor dat ze ten opzichte van actief beheerde fondsen lagere kosten hebben. Bovendien kun je met ETF’s een hele markt dekken doordat ze uit een verzameling producten bestaan.

Inmiddels weet je al het nodige over ETF’s en mogelijk vind je ze erg veel op beleggingsfondsen lijken. Dat is ook wel zo, al zijn er zeker de nodige verschillen tussen deze twee vormen. Je investeert namelijk in verschillende beleggers bij beleggingsfondsen. Je moet dit dus zien alsof je investeert in een groep van diverse partijen, zoals bedrijven, sectoren of regio’s. Dit is anders bij ETF’s. Dit is juist een beleggingsvorm waarmee je in een index naar keuze gespreid kunt beleggen, denk bijvoorbeeld aan de AEX-index. Bovendien bestaan beleggingsfondsen al vele malen langer dan ETF’s, terwijl deze markt ook meer dan zes keer zo groot is. Toch krijgt de ETF’s methode tegenwoordig zo goed als de meeste aandacht van beleggers.

Natuurlijk brengt het beleggen in ETF’s risico’s met zich mee, maar dat doet elke vorm van beleggen. Investeren in cryptovaluta’s is immers ook risicovol. Bij ETF’s loop je bijvoorbeeld het risico dat de koers van de indextracker ook echt de index precies volgt. Ook heb je nog te maken met het liquiditeitsrisico. De liquiditeit van een indextracker kan namelijk een grote invloed hebben op de kosten en daardoor ook op het rendement. Is er sprake van een lagere liquiditeit? Dit kan leiden tot problemen bij in- en uitstappen, maar ook voor een minder gunstige transactieprijs. 🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.