Door een staatspensioenfonds hebben miljoenen Zweedse spaarders blootstelling aan Bitcoin

Grotendeels zonder medeweten, hebben bijna 5 miljoen Zweedse spaarders indirecte blootstelling aan Bitcoin (BTC). Dit door het standaard overheidsalternatief voor particuliere spaaropties op de particuliere pensioenmarkt van het land. Ten minste twee bedrijven hebben in Bitcoin geïnvesteerd, volgens de lokale cryptosite Trijo News waarin het Zweedse staatspensioenfonds AP7 Såfa aandelen bezit.

AP7 Såfa bezit ten eerste 0,09% van alle aandelen van Tesla die bekend staat om zijn spraakmakende aankoop van 48.000 BTC ter waarde van in totaal ongeveer $ 3 miljard tegen de huidige prijzen. Dus bezitten de 5 miljoen klanten van AP7 Såfa gezamenlijk ongeveer 43 BTC, ter waarde van ongeveer $ 2,7 miljoen. Dit komt neer op slechts $ 0,59 in Bitcoin, berekent per spaarder. 940 satoshis of honderdste miljoen van 1 BTC elk.

Ook heeft AP7 Såfa iets meer dan 0,1% van alle aandelen in Square, waarvan de BTC-belangen iets bescheidener zijn dan die van Tesla., Trijo meldt dat, berekend per AP7 Såfa-klant, elk ongeveer $ 0,12 aan BTC, 190 satoshis, bezit via de aandelenbelangen van het fonds in Square. Beide berekeningen voor Tesla en Square zijn bij benadering en mogelijk een beetje verouderd, merkt Trijo op.

Echter, ze geven een indicatie van de omslachtige en weinig bekende blootstelling van miljoenen Zweden aan deze cryptocurrency. Noorse spaarders bevinden zich in een vergelijkbare situatie als hun Scandinavische buren, zoals eerder gemeld. Het Noorse overheidspensioenfonds, ook bekend als het Oil Fund en het grootste staatsinvesteringsfonds, bijna 600 BTC bezit via zijn beleggingen, is onthuld door recent onderzoek.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.