Dutch Blockchain Coalition presenteert visie op toekomst Blockchain. 5 user cases

Partners uit het bedrijfsleven en overheid vormen samen de Dutch Blockchain Coalition. Het instituut wil, door de krachten te bundelen, gezamenlijk een veilige en betrouwbare digitale Blockchain omgeving voor Nederland creëren. Zij hebben zichzelf daarbij het doel gesteld om aan te sluiten op de toekomstige wensen van de gebruikers. Zij publiceerden op vrijdag 7 december 2018 hun visiedocument. Daarnaast maakten zij de 5 grote maatschappelijke user cases bekend waarmee zij als eerste in de praktijk gaan werken. Wij bieden een overzicht van die cases.

Het visiedocument van de Dutch Blockchain Coalition

In het visiedocument Blockchain for Good legt de Dutch Blockchain Coalition (DBC) meer uit over haar visie en missie. De commissie gaat de komende tijd haar visie en missie uitwerken in vijf maatschappelijke user-cases. Wij geven hierna een overzicht van deze user-cases.

Bij het visierapport bracht DBC een anamatie-video uit:

  • Self-Sovereign Identity

In deze user case bouwt DBC voor iedere Nederlander een digitale kluis met gegevens op de Blockchain. Met deze kluis kan de gebruiker een andere partij zekerheid bieden over zijn inkomen, achtergrond en/of identiteit. Dit bij voorbeeld van belang bij het kopen van een huis of het accepteren van een baan. Je krijgt zelf het beheer over deze gegevens en je bepaalt dus zelf met wie en wanneer je deze gegevens deelt. Hierdoor ontstaat voor jou het voordeel dat je zelf weet wie over jouw gegevens beschikt en welk doel daarmee gemoeid is. Voor de partij die de gegevens na jouw toestemming ontvangt is het voordeel dat zij hier direct over kan beschikken. Daarnaast weet zij dan direct dat de gegevens authentiek en rechtsgeldig zijn.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

  • Logistiek

Met deze user case gaat DBC de logistieke ketens via Blockchain optimaliseren. Zo wordt de administratieve rompslomp in de logistiek verkleint en dat leidt tot lagere kosten en efficiëntere transporten. Doordat de administratieve lasten wereldwijd inzichtelijk zijn en de logistieke sector momenteel een van de meest innoverende sectoren is koos de DBC deze coalitie bewust. De verwachting is dat hier snel commercieel succes te boeken is en de leercurve hoog is.

  • Onderwijscertificaten en diploma’s

Deze generieke bouwsteen moet het mogelijk maken om gegevens over registers, diploma’s en certificaten in Europees verband betrouwbaar te delen en te verifiëren. Dit proces is in diverse Europese landen op kleine(re) schaal gestart en met dit initiatief wil DBC het project optimaliseren en voor Europa harmoniseren.

  • Pensioen

Het pensioenstelsel in Nederland is onoverzichtelijk. Daarbij veranderen pensioenfondsen wel eens van naam door overname of opheffing. Het is dan ook omslachtig en soms zelfs onmogelijk om te achterhalen waar je pensioen hebt opgebouwd en hoeveel dit is. Door de pensioengegevens via de Blockchain op betrouwbare wijze aan jouw identiteit te koppelen heb je direct inzicht in jouw pensioenpot(ten). Dit geeft duidelijkheid en bespaart administratieve lasten en kosten.

  • Transparantie bij subsidiestromen

Om maatschappelijke verantwoording af te leggen en fraude te voorkomen brengt DBC de subsidiestromen naar de Blockchain. Door middel van ‘compliance by design’ kunnen geldstromen zo beter gevolgd worden. Hierdoor kan men misbruik tegengaan. Toegang tot geldstromen wordt juist makkelijker voor hen die daar wel recht op hebben.

Uiteraard volgt CryptoClan.nl, dé Nederlandse crypto- en Blockchain community de ontwikkelingen op de voet. Wil jij ook op de hoogte blijven en bovendien tot en met 14 december automatisch meedoen aan onze winactie? Abonneer je dan nu op onze CryptoDaily.

 

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.