Earth Day 2021 en hoe de crypto-industrie dichter bij het milieu staat

Een jaar verder, nog een Dag van de Aarde en weer een ongepast bericht over het buitensporige energieverbruik van crypto’s. Het is net zo betrouwbaar als de wisseling van de seizoenen. De New York Times publiceerde vorige week een stuk dat de lezers wilde herinneren aan de “verbazingwekkende milieukosten” van cryptocurrency mining.

Wat snel een redactioneel sub genre aan het worden is, was dit een goed voorbeeld van. Bovendien met verwijzingen naar dubieus onderzoek dat beweert dat Bitcoin mining alleen al de opwarming van de aarde boven de niveaus van de Overeenkomst van Parijs zal duwen. En wat misschien wel het meest verbijsterende was, een spelfout van ‘Ethereum’.

Deze vaak misleide of onvoldoende onderzochte kritiek zijn moeilijk op te nemen, voor degenen die geloven in de transformerende kracht en het potentieel van blockchain. Het is voornamelijk moeilijk vanwege de hypocrisie van de critici. Veel van degenen die beweren dat digitale valuta zowel overbodig als verkwistend zijn, hebben de neiging de impact over het hoofd te zien, van hun eigen favoriete ruilmiddelen.

In hoge mate draagt het drukken van fysieke valuta bij aan de ongebreidelde ontbossing. Echter, erger nog, omdat de wereldwijde reservevaluta onlosmakelijk verbonden is met het Amerikaanse leger, misschien wel de meest ecologisch destructieve kracht op de planeet. Zoals historicus Stuart Schrader de suprematie van de Amerikaanse dollar en zijn ‘exorbitante privilege’ heeft betoogd.

Het ministerie van Defensie is “de grootste institutionele gebruiker van aardolie ter wereld en dienovereenkomstig de grootste producent van broeikasgassen ter wereld”, hebben recente studies geconcludeerd. Ook hebben eerdere studies aangetoond dat het Amerikaanse leger vrijwel gelijkstaat met meer dan 140 landen in termen van cumulatieve milieu-impact.

Ironisch genoeg ontdekte een rapport uit 2019 van het Pentagon zelf dat 79 Amerikaanse militaire bases over de hele wereld het risico lopen te overstromen als gevolg van de stijgende zeespiegel. Je raadt het al, het risico wordt gedeeltelijk verspreid door Amerikaanse militaire activiteiten. Toch blijven veel critici, van het energieverbruik van blockchain, gedachteloos transacties uitvoeren in USD.

Ondanks alle dollars en, bij proxy, het rampzalige verbruik van hulpbronnen door het Amerikaanse leger. Zoals dat oude gezegde gaat, Agent Orange niet gebruiken in glazen huizen. Digitale valuta’s werken ook als buitengewoon krachtige coördinatiemiddelen, behalve dat ze aantoonbaar schaars en vaak programmeerbaar zijn. Blockchain evolueert daartoe in harmonie naar duurzame modellen.

Bitcoin voedt aanzienlijk onderzoek naar alternatieve energiebronnen, Ethereum staat op het punt om over te schakelen naar het energie-efficiënte Proof-of-Stake consensusmodel en zelfs de veel verguisde leidinggevenden van Ripple pleiten voor duurzamere mechanismen. Het lijkt steeds duidelijker, als je door deze lens kijkt, dat fiat-valuta’s vastzitten in een verleden dat zwaar vervuild is. Daartegenover staat dat blockchain de duurzaamheidslading leidt.

Je kunt eigenlijk vergeten dat digitale valuta’s hun eigen impact verzachten, aan de bovengrenzen van hun potentieel. Blockchain zou wel eens de primaire technologie kunnen zijn die de menselijke soort naar duurzaamheid op lange termijn heeft geleid. Wanneer het laatste grootboek van de grootboeken wordt geteld. Vooral op Earth Day is het een trend die overal in de ruimte voorkomt.

Earth Day wordt door meerdere bedrijven en ketens gevierd met CO2-negatieve roadmaps, CO2-compenserende NFT’s en donaties aan ecologische doelen. Deze zijn allemaal onderdeel van een poging om geld te transformeren, wat van nature betekent dat we de planeet helpen redden. Een korte samenvatting is samengesteld, van wat opviel, door het redactieteam van CoinTelegraph.

Koolstof negatieve blockchain belooft door Algorand

Algorand heeft de lat nog hoger gelegd, met als doel koolstofnegatief te worden via een partnerschap met ClimateTrade, een op koolstofcompensatie gerichte fintech. Terwijl andere ketens nadenken over overgangen naar proof-of-stake in een poging om groen te worden en om tegelijkertijd de doorvoer en efficiëntie aanzienlijk te verhogen.

ClimateTrade helpt Algorand bij het bouwen van een ‘duurzaamheidsorakel’, volgens een persbericht van vandaag. Misschien het eerste in zijn soort, dat de hoeveelheid energie analyseert die wordt gebruikt om groepen blokken te produceren die ‘epochs’ worden genoemd. Vervolgens zal de chain een slim contract gebruiken om koolstofkredieten te kopen als Algorand Standard Assets, die vervolgens worden opgesloten in een ‘groene schatkist’.

Volgens de oprichter van Algorand van de ontwikkeling, Silvio Micali, ervaart Algorand een versnelde acceptatie en netwerkuitbreiding. Zij vinden het cruciaal om op een koolstofnegatief niveau te opereren, terwijl deze periode van hypergroei voortduurt. Duurzame groei is inderdaad veel beter dan groei, aldus Micali.

De apen redden

De laatste tijd is vooral bij kunstenaars de bezorgdheid uitgesproken over de milieu-impact van NFT’s dit heeft vaak geleid tot enkele ambitieuze projecten, zoals de World Art Day-inzamelingsactie van Hic et Nunc op proof-of-stake-chain Tezos. Op Earth Day lijken soloartiesten ook in de mix te raken. Want Myshli Studio van Danil Krivoruchko kondigt de verkoop aan van 1000 ‘Ksoids’, algoritmisch gegenereerde verzamelobjecten.

Met pakken van 10 beschikbaar worden de beestjes verkocht voor 0,04 ETH per stuk. Ook plaagt de Opensea-pagina van het project dat er mogelijk ook paaseieren in de mix verstopt zitten. Vandaag zei Myshli Studio in een persbericht dat 20% van de opbrengst zal worden gedoneerd aan Orangutan Outreach, een organisatie die streeft naar het behoud van apenhabitats.

Ook zal er een niet-gespecificeerd bedrag geschonken worden aan de organisatoren van klimaatverandering 350.org.

Koolstof van een leven lang in een NFT

Er zijn veel claims op ‘de allereerste’, terwijl NFT’s het reguliere bewustzijn binnen blijven sijpelen. Echter, één samenwerking is gericht op het compenseren van een heel mensenleven met één verkoop. Een klimaatneutraal flessenbedrijf, Hitch, start een NFT-samenwerking met de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Daniella Attfield. De collectie is beschreven als ‘neon line’-afbeeldingen van Zuid-Afrikaanse dieren in het wild en landschappen.

Deze zal worden verkocht op de Superrare-marktplaats, waarbij de opbrengst wordt gebruikt om’ 1.000 metrische ton of 1.000.000 kilogram CO2 ’te compenseren. Volgens een persbericht is dit het equivalent van de totale uitstoot van de gemiddelde mens in de loop van zijn leven. Via een paar koolstofvastleggingsprojecten zal de compensatie worden bewerkstelligd.

Zo is gedacht aan het Bull Run Forest Carbon Project in Belize, dat natuurlijke regenwouden beschermt, en Eden Reforestation Projects, dat momenteel werkt aan herbebossing in Madagaskar.

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 20,- CASH in jouw account door nu te registreren.