Search
Close this search box.

ECB besluit in januari 2021 over digitale euro

ECB-president zegt dat EU in januari 2021 zal besluiten over digitale euro

Christine Lagarde, president van de Europese Centrale Bank, heeft aangegeven dat begin volgend jaar de bank een besluit zal nemen over het uitbrengen van een digitale euro. Tijdens een online beleidspanel, gehouden op 12 november, verklaarde Lagarde dat het bij de Europese Centrale Bank niet draait om als eerste met zijn inspanningen een Centrale Bank digitale munt of CBDC uit te brengen.

Echter, Lagarde zei dat de resultaten van het overleg die de Centrale Bank in oktober had gelanceerd over de digitale euro in januari 2021 gereed zouden zijn. Lagarde verklaarde dat op dat moment zij de beslissing zouden nemen over het wel of niet doorgaan met de digitale euro. Lagarde gaf aan dat haar gevoel aangeeft dat zij wel die richting opgaan. Maar dat het een besluit is dat gezamenlijk genomen wordt.

Lagarde gaf verder aan dat de bank nog bezorgdheden moet aanpakken voordat het tijd is om een besluit te nemen voor een CBDC. Zij gaf hierbij aan dat de ECB vooral het witwassen van geld en de financiering van terrorismemaatregelen zou tegengaan. Naast natuurlijk de privacy van gebruikers. Zij noemde de Libra token van Facebook en de testen voor de Chinese digitale yuan als voorbeelden van waarom de Centrale Bank de lancering niet kan overhaasten.

Daarbij gaf zij een ruwe schatting van de tijd als de ECB doorgaat en dat het project hen waarschijnlijk 2 tot 4 jaren zal kosten voordat het af is. Tot aanvullende sprekers tijdens beleidspanel waren Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve en de Gouverneur van Bank of Bailey, Andrew Bailey. Powell herhaalde zijn standpunt over Centrale Bank digitale munteenheid. Hij is van mening dat zij het correct uitvoeren in plaats van proberen om de eerste te zijn.

De gouverneur van Bank of England had het panel geadviseerd dat mensen het recht hebben om een waardevaste zekerheid te verwachten bij elke munteenheid. Lagarde heeft continu haar ondersteuning uitgesproken voor een digitale euro vanaf toen zij hoofd was bij het Internationaal Monetair Fonds. Hoewel de Europese Centrale Bank nog geen officieel besluit heeft genomen over een CBDC.

De Centrale Bank is pasgeleden een openbaar overleg gestart om terugkoppeling van gebruikers te verkrijgen over wat zij verwachten van een digitale euro.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.