De Europese Centrale Bank (ECB) zou halverwege 2021 serieus kunnen beginnen met het overwegen en bestuderen van de digitale euro, zei de bank in een rapport van afgelopen 2 oktober.
In het rapport werd onderzocht hoe een digitale euro van invloed kan zijn op retail betalingen en hoe deze betalingen in de toekomst kan beschermen. Het onderzoekt ook hoe virtuele valuta’s zouden kunnen passen in het landschap van het gehele Eurosysteem. Het specificeert echter niet welk model de ECB zou moeten kiezen, wanneer en het de digitale valuta ontwerpt.
Op basis van het rapport kan de ECB medio volgend jaar een virtueel valutaprogramma starten “om ervoor te zorgen dat er zinvolle antwoorden op de open vragen worden gesteld”, mogelijk met een onderzoeksfase om de digitale euro te ontwikkelen en experimenten uit te voeren. Het voegde eraan toe dat voordat de uitgifte kan worden besproken, de ECB rekening moet houden met de standpunten van de verschillende belanghebbenden.
Het rapport merkte op dat digitale valuta voor meer financiële toegankelijkheid kan zorgen:
“De mogelijke voordelen van een digitale euro en de snelle veranderingen in het landschap van retail betalingen impliceren dat het Eurosysteem moet worden uitgerust om deze in de toekomst uit te geven. Een digitale euro zou de doelstellingen van het Eurosysteem kunnen ondersteunen door burgers toegang te geven tot een veilige vorm van geld in de snel veranderende digitale wereld. Dit zou Europa zijn streven naar voortdurende innovatie ondersteunen. Het zou ook bijdragen aan de strategische autonomie door een alternatief te bieden voor buitenlandse betalingsproviders voor snelle en efficiënte betalingen in Europa en daarbuiten. ”
De ECB zei dat er verschillende vereisten zijn waaraan een digitale euro moet voldoen als deze wordt gecreëerd. Het eerste is dat het gelijke voortgang moet houden met de technologie en beschikbaar moet worden gemaakt “via standaard interoperabele front-end-oplossingen in het hele eurogebied en interoperabel moet zijn met particuliere betalingsoplossingen.” Ten tweede moet het overeenkomen met de onderscheidende kenmerken van contant geld, gemakkelijk te gebruiken zijn voor iedereen, gratis zijn en de privacy beschermen. De digitale euro moet ook functionaliteiten hebben “die minstens zo aantrekkelijk zijn als de betalingsoplossingen die beschikbaar zijn in vreemde valuta of via niet-gereguleerde entiteiten” en moet een instrument zijn om de transmissie van het monetair beleid te verbeteren. Het moet ook algemeen verkrijgbaar zijn via veerkrachtige kanalen die los staan van andere betalingsdiensten en bestand zijn tegen extreme gebeurtenissen zoals een wereldwijde pandemie.
De ECB zei dat de digitale euro ook buiten de eurozone beschikbaar moet zijn, kostenbesparend en milieuvriendelijk moet zijn ontworpen, wat inhoudt dat het gebaseerd moet zijn op technologie die de ecologische voetafdruk minimaliseert.
Voor de ECB moet een digitale euro zo zijn ontworpen dat hij niet wordt gebruikt als investeringsmiddel, of zelfs als een cryptovaluta of een stablecoin. Maar in de eerste plaats worden gebruikt als een vorm van betaling om prijsfluctuaties te voorkomen:
“Gezien de risico’s voor de transmissie van het monetair beleid en de financiële stabiliteit, is het niet wenselijk dat de digitale euro zeer grote instroom van investeringen aantrekt. Als het individuele bezit aan digitale euro echter te laag zou zijn, hetzij vanwege rigide beperkingen of vanwege ontmoedigende maatregelen die worden toegepast boven een relatief lage drempel, dan zou de digitale euro minder aantrekkelijk zijn als betaalmiddel en minder concurrerend dan alternatieve instrumenten. ”
In het rapport werden ook verschillende technische en organisatorische modellen besproken als de digitale euro gelanceerd zou worden. Hoewel het rapport alomvattend is, benadrukte de ECB dat ze een discussie over digitale valuta met andere belanghebbenden wil creëren. Het bevat geen specifieke methoden voor de manier waarop de digitale euro kan worden verspreid.
ECB-president Christine Lagarde zei op 10 september dat het Eurosysteem nog geen besluit heeft genomen om de digitale euro al dan niet vrij te geven, hoewel Lagarde er voorstander van is en benadrukt dat het, het fiat niet zal vervangen.