Een groeiende dreiging in gedecentraliseerde financiën: pas op voor “soft rug pulls”

Al geruime tijd wordt het gedecentraliseerde financiële ecosysteem geplaagd door een verscheidenheid aan bekende oplichting en exploits. En er komt er nog een in de vorm van wat bekend staat als een “soft rug”. De term ‘rug pull’ zal wel bekend zijn onder degenen die al een tijdje met DeFi bezig zijn.

Een rug pull verwijst over het algemeen naar het verlaten van een project door insiders of ontwikkelaars die liquiditeit uit pools of kluizen op gedecentraliseerde beurzen verwijderen en met het geld verdwijnen. Soft rug is een verwant misdrijf dat het opkomende financiële landschap plaagt. Dit is wanneer de oprichters van een project eenvoudigweg hun eigen tokens dumpen en de onderneming verlaten in plaats van de controle over de activa van gebruikers over te nemen.

Een soft rug is in sommige gevallen verraderlijker. Ontwikkelaars doen hierbij hun best om tegelijkertijd vertrouwen en een vals gevoel van veiligheid op te bouwen, in een poging het dumpen van tokens te verhullen. Gebruikers weten misschien niet eens dat ze aan het kortste eind trekken, als de soft rug slim genoeg wordt gedaan. Er zijn een aantal incidenten de afgelopen week geweest in de DeFi-scene waar oplichting met soft rug is beweerd.

Het team van een op Polygon gebaseerd yield farming project, Polywhale, kondigde zondag in een Reddit-post aan dat het de werkzaamheden op het platform zou staken. Door tokenhouders werd twee dagen later ontdekt dat de schatkist van het project was geledigd. De oprichters van Polywhale Finance werden ervan beschuldigd een soft rugpull te hebben uitgevoerd door hun tokens te verkopen tijdens de laatste ineenstorting van de cryptomarktprijs, zoals gemeld door Cointelegraph.

KRILL, de native token van het project, is ingestort van een high van $ 7 aan het begin van deze maand naar $ 0,17. Over een ander geclaimd soft rug met Swipe, ontwikkelde het derde grootste protocol van Binance Smart Chain, Venus, werd gerapporteerd door The Defiant. Het oprichtende team achter de op BSC gebaseerde geldmarkt en het stablecoin-protocol kondigde dinsdag aan dat het van het project afstapte.

Op dinsdag werd het team van een soft rug beschuldigd door Uniswap-gemeenschapslid MonetSupply. De beschuldigingen werden ontkend door leden van de nieuwe Venus-gemeenschap en beweerden dat het slechts een gerucht was. En dat het Swipe-team al hun tokens had ingeleverd. Dat het Venus-native XVS-token 40% inzakte sinds dezelfde tijd vorige week toen het bijna $ 34 verhandelde, heeft het incident niet voorkomen.

Vergeleken met het hoogste punt ooit van $ 147 op 10 mei is XVS volgens CoinGecko met 87% gedaald, en op het moment van schrijven van eigenaar veranderd voor $ 19,28.

Wil jij ook een passief inkomen verdienen met jouw cryptocurrency?

Ga dan nu aan de slag

Bekijk nu snel al jouw mogelijkheden voor het investeren in crypto op onze favoriete Nederlandse exchange Bitvavo