Search
Close this search box.

Hoe de handel in Bitcoin begon – de eerste bitcoin-exchange

Een groot deel van de handel in cryptomunten gaat tegenwoordig via de crypto-exchange of cryptobeurs. Het initiatief van de nieuw te vormen cryptobeurs Bakkt gaat in 2019 ongetwijfeld de markt veranderen. Dit leek ons een mooi moment om eens terug te kijken. Hoe verliep de handel in Bitcoin in het begin en wat was de eerste Bitcoin-exchange. Vandaag een terugblik.

Handel in Bitcoin zonder crypto-exchange

Toen de Bitcoin in 2008 op de markt kwam waren er nog geen cryptobeurzen. De enige manier waarop je in die dagen aan Bitcoins kon komen was via #IRC chatgroepen, Reddit en veilingsites zoals e-bay. Op 15 januari 2010 verscheen op Bitcointalk.org een bericht van gebruiker ‘dwdollar’. Hierin wordt, voor zover bekend, voor het eerst publiekelijk gesproken over de mogelijkheid om een handelsplatform voor Bitcoins op te zetten.

De eerste Bitcoin-exchange: homepage bitcoinmarket.com
De eerste Bitcoin-exchange: homepage bitcoinmarket.com

De eerste crypto-exchange: bitcoinmarket.com

In de thread met ‘dwdollar’ vraagt hij advies over allerlei praktische obstakels waar hij tegenaan loopt bij het opzetten van de beurs. Ook zien we discussies over een objectieve waardering van de Bitcoin. In een andere thread wordt die discussie voortgezet. We lezen dat de Bitcoin in die dagen al sterk fluctueerde. Zo zien we dat de koers schommelde van $ 0,05 per stuk naar 330 voor 1 $. Ook zien we het succes van een e-bay verkoop. Uiteindelijk gaat op 17 maart 2010 de eerste crypto-exchange onder de naam bitcoinmarket.com van start. We de thread over de waardering leest ziet dat er ook al snel discussies komen over betaling, eerlijkheid, lange verwerkingsduur en andere problemen.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Bitcoinmarket.com ten onder aan pioniersdrang

Het duurde niet lang voordat de eerste cryptobeurs problemen begon te ondervinden. Zo gebruikte men PayPal als betaalmiddel. Deze service had echter in haar voorwaarden staan dat deze expliciet niet gebruikt mocht worden voor Bitcoin-transacties. Dit loste men op door als escrow-agent op te treden. Zo kon de koper geld storten op de PayPal-rekening van de beurs. Als de verkoper dan de Bitcoins verzonden had, stortte de beurs e.e.a. door. Zo’n transactie kon dagen in beslag nemen. Hun faq-pagina geeft een bijzonder inkijkje in de eerste dagen van de Bitcoinbeurs. Van de eerste site is op het web-archive project niets bewaard gebleven. Wel zien we op hun in 2011 vernieuwde homepage hoe de beurs er toen uitzag. Wie de linker rij berichten leest, ziet dat er nogal wat problemen waren.

Deze problemen zouden Bitcoinmarket.com uiteindelijk de das om doen. Na 7 juni 2011 verschenen er voor zover we zien geen berichten meer op de site. In april 2013 is de site geheel verdwenen en vinden we op deze domeinnaam een medisch gerelateerde site. Deze zou klaarblijkelijk ook geen succes worden. In december 2018 staat de domeinnaam namelijk te koop.

De Bitcoin-exchange ging nooit meer weg

Hoewel de naam Bitcoinmarket.com niet veel mensen meer iets zegt is de site een echte game-changer geweest. Door de beurs te openen werd de handel in Bitcoins een stuk transparanter. Ook de aanvullende diensten, zoals escrow-services zorgden toen voor meer betrouwbaarheid. De crypto exchange is dan ook nooit meer verdwenen. In juli 2011 opende de beroemde beurs Mt. Gox haar deuren. Deze beurs verwerkte op haar hoogtepunt 70% van alle transacties wereldwijd, totdat ook deze in 2014 na een enorme hack ten onder ging. Tegenwoordig is de markt een stuk volwassener en zijn er diverse mogelijkheden om in cryptovaluta te handelen.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.