Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Energiezuinigere NFT’s dankzij Proof of Stake

De manier waarop NFT’s gemaakt worden is momenteel nog niet energiezuinig. Het minen controleren, verifiëren en minten van de non-fungible tokens verbruikt veel stroom. Dit komt, net als bij veel cryptomunten, door de grote hoeveelheid computers die nodig zijn voor het rekenwerk van de blockchain. Hier komt binnenkort verandering in.

Energieverbruik van NFT’s

Net als Bitcoin, Ethereum, Cardano en Ripple maken NFT’s deel uit van de blockchain. De blockchain bestaat uit een wereldwijd netwerk van computers die het rekenwerk uitvoeren dat nodig is voor minen controleren, verifiëren en minten. Wil je jouw apparaat hiervoor inzetten? Dankzij energie vergelijken, vooral in tijden dat de energieprijzen lager zijn dan nu, kunnen de kosten zo laag mogelijk worden gehouden. Het huidige NFT-protocol is gebaseerd op het ‘proof of work’-concept. Dit wil zeggen dat alle transacties en veranderingen berekend moeten worden. NFT’s zijn gebaseerd op ERC-721, de Ethereum blockchain. Het verbruik van deze blockchain ligt een stuk lager dan dat van de Bitcoin blockchain (ERC-20). Desondanks verbruikt deze blockchain volgens berekeningen van Price Waterhouse Coopers 30,4 Twh verbruikt. Dit staat gelijk aan het verbruik van Nederland, exclusief de Randstad.

Gas Fees

Er wordt veel geklaagd over de hoge ‘Gas fees‘ die betaald moet worden voor iedere transactie op de Ethereum Blockchain, waarop de meeste NFT’s draaien. Gas fees zijn de onkosten voor iedere transactie. Wanneer je ETH in je wallet zet, moet je hier vaak al transactiekosten of conversiekosten voor betalen. Bij het bieden op een NFT is er doorgaans ook nog een conversie nodig van ETH naar Wrapped Ether, WETH. Kosten van ongeveer 10 procent is hierbij normaal. Op het moment dat de prijs van Ethereum stijgt, wat momenteel het geval is, stijgt ook de prijs van NFT-transacties. Dit tarief wordt soms zo hoog dat het niet meer de moeite waard is om iets aan te kopen of te verkopen. Kunstenaars en de kopers zijn hier dus de dupe van. Ethereum 2.0 biedt een oplossing. De verwachting is wel dat dit vernieuwde protocol nog lang op zich laat wachten.

Vernieuwd protocol

Dit stroomverbruik beperkt de potentiële groei van NFT’s. Ethereum werkt hard aan een oplossing en is al geruime tijd bezig met het zuinigere ERC-1155 protocol. Wanneer dit geïmplementeerd wordt kunnen transacties sneller en zuiniger worden gemaakt. Momenteel is het al mogelijk om Ethereum te staken door ETH om te zetten naar ETH 2.0 en zetten de developers zich in voor wat ‘The Merge’ wordt genoemd. Begin volgend jaar zal Ethereum naar verwachting volledig overgaan op een proof-of-stake (PoS) -protocol, wat betekent dat validators in plaats van miners de verantwoordelijkheden van transactievalidatie en blokproductie overnemen. Die upgrade naar PoS heeft de bijnaam ‘The Merge’. Specifiek voor NFT’s houdt dit in dat je zowel Fungible, Non-Fungible en Semi-Fungible tokens kunt maken in één enkele tokenstandaard.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.