Search
Close this search box.

Ethereum Classic (ETC) verliest minimaal $ 1 miljoen en hoe reageren Nederlandse exchanges?

Vannacht werd bekend dat cryptobeurs Coinbase onregelmatigheden had ontdekt bij de verificatie van transacties op de Blockchain van Ethereum Classic (ETC). Hierop heeft zij ingegrepen en contact gezocht met het team van ontwikkelaars. Zij bleken geen pasklaar antwoord te hebben. Hierop heeft Coinbase besloot Coinbase en later ook Kraken, de handel te staken. Wij geven een eerste analyse van wat er aan de hand is en vroegen een reactie aan de Nederlandse cryptobeurzen.

Ethereum Classic (ETC), wat is er gebeurd?

Ethereum Classic is een van de cryptomunten die gemined wordt. De goedkeuring vindt plaats via het Proof of Work protocol (POW). Zoals we eerder uitlegden is de Blockchain te manipuleren en deze verificatiemethode (POW) gevoelig voor 51%-aanvallen. Op 5 januari ontdekte cryptobeurs Coinbase een aantal onregelmatigheden in de Blockchain van Ethereum Classic. Het bleek mogelijk om dezelfde munt twee keer uit te geven. Dit is hoogst waarschijnlijk gebeurd door middel van een 51% aanval.

Uit onderzoek is gebleken dat één mining pool meerdere malen meer dan 51% van het netwerk in handen heeft gehad. Dit heeft men gedaan door telkens de capaciteit te verhogen van de normale 300 GH/s naar 3.263 GH/s. Daarmee had het korte tijd 63% van de verificatiecapaciteit in handen. Na een korte periode liet men de capaciteit weer terug vallen naar normaal om ze daarna weer op te voeren. Zo heeft men in korte tijd ruim 100 blokken kunnen manipuleren. Vanmorgen leek de schade zo’n $ 500.000,-, maar inmiddels heeft cryptobeurs Coinbase zo’n 12 nieuwe aanvallen gedetecteerd en is de schade al minimaal $ 1 miljoen.

[letsreviewaffiliate url=”https://bitvavo.com/?a=94478926DE” text=”Zelf beleggen? Kies het Nederlandse Bitvavo” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Hoe reageert Ethereum Classic zelf?

Ethereum Classic heeft afgezien van wat korte Twitter-berichten nog geen reactie gegeven. Zij geven aan dat zij de zaak onderzoeken en dat de tijd het zal leren. Wel vragen zij aan partijen om het aantal confirmaties te verhogen. In haar tweets heeft Ethereum Classic wellicht een tweede discussie los gemaakt. Zij heeft zich namelijk altijd gepresenteerd als een decentrale munt (dus zonder centraal controlerend bestuur). Nu blijkt zij echter op ETC-personeel te bouwen om de zaak uit te zoeken en op te lossen. Dit leidt op Twitter tot een discussie over hoe een decentraliseerde munt personeel kan hebben.

Hoe reageren de cryptobeurzen?

De beurzen reageren verschillend. Coinbase en Kraken hebben transacties stil gelegd maar Coinbase biedt (nog) wel de mogelijkheid om de munt te aan- en verkopen. Andere beurzen verhogen het aantal confirmaties. Uiteraard vroegen wij de Nederlandse cryptobeurzen om commentaar.

LiteBit.eu

Litebit liet weten dat zij al voor de situatie het aantal confirmaties hebben verhoogd naar 50. Hierdoor achten zij het niet waarschijnlijk dat LiteBit-transacties betrokken zijn bij de ‘dubbele’ blokken. Ook geven zij aan dat door deze 50 confirmaties de verwerkingstijd op kan lopen, maar dat handel mogelijk is.

[letsreviewaffiliate url=”https://www.litebit.eu/?referrer=647535″ text=”Zelf beleggen? Kies de Nederlandse Litebit exchange” size=”big” rel=”nofollow” target=”newwindow” accent=”#fcb11e” textalign=”center” border=”off”]

Bitvavo.nl

Bitvavo geeft aan dat zij de handel helemaal gepauzeerd hebben. Zij verwachten ook geen transacties in de ‘double block’ periode.

 

 

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.