Search
Close this search box.

Ethereum waarde

Velen die nieuw zijn in crypto gaan ervan uit dat er op de lange termijn maar één belangrijke cryptoasset zal zijn, en dat het de uitdaging is om als investeerder de “beste” te kiezen.

Daar ben ik het niet mee eens.

Waarom? Omdat verschillende cryptoassets (en de bijbehorende blokkades) gericht zijn op verschillende use cases.

Om een analogie te gebruiken, zowel Microsoft als Salesforce zijn softwarebedrijven, maar ze pakken verschillende markten aan – het ene winnen sluit niet uit dat het andere ook wint. Ook Uber en Instagram zijn beide apps, maar hebben weer verschillende functies en use cases en kunnen dus allebei winnen.

Hetzelfde geldt voor crypto. Hoewel verschillende crypto-passets kunnen vertrouwen op dezelfde kern van blockchain-technologie, richten ze zich op verschillende use-cases, en dus kunnen er meerdere winnaars zijn.

De bitcoin-blokketen – de blokketen en de cryptoasset die mensen meestal als eerste ontdekken – is geoptimaliseerd voor beveiliging en antibeslag, waardoor het perfect geschikt is om als digitaal goud te dienen. Een andere categorie van blockchains zijn gericht op het zijn van betaalvoertuigen, en dus prioriteit geven aan functies zoals snelheid, privacy of prijsstabiliteit; voorbeelden hiervan zijn XRP, USDC, Zcash, en Monero.

Ethereum was de eerste, en is vandaag de dag de grootste, blockchain geoptimaliseerd voor programmeerbaarheid (of digitale “contracten”). Belangrijk is dat dit misschien wel een van de meest opwindende toepassingen van de blokketentechnologie is.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk ethereum gekocht worden.

Laten we het onderzoeken.

De opkomst van programmeerbaar geld: Een van Crypto’s belangrijkste fundamentele doorbraken…

“Programmeerbaar geld” (of activa) is nieuw technologisch jargon om iets simpels te zeggen: dat cryptoassets handen kunnen wisselen op een manier die fysieke activa niet kunnen.

Wat betekent dat? De meeste mensen zien een cryptoasset-transactie als een eenvoudige cascade-achtige manier om dingen te betalen; in de trant van “Alice stuurt cryptoasset X naar Bob om hem te betalen”.

Met een programmeerbare geldblokketen zoals Ethereum, wordt het gemakkelijk voor een cryptoasset transactie om een meer complexe vorm aan te nemen; zoiets als, “Alice stuurt cryptoasset X naar Bob, maar pas nadat Carol ook akkoord gaat met deze transactie.”

Dit klinkt voor u misschien als een escrow-transactie, die regelmatig wordt gebruikt door individuen die huisaankopen doen of door bedrijven die M&A-transacties uitvoeren. Het verschil, en de doorbraak, is dat crypto u in staat stelt om dit te doen zonder een escrow-bedrijf, advocaten of een bank … en als gevolg daarvan zonder een van hun honoraria, vertragingen te wachten tot ze open en responsief zijn voor u, of vooroordelen.

De bovenstaande transactie is slechts een voorbeeld. Het zou ook gemakkelijk zijn om een ander niveau van complexiteit toe te voegen, zoals, “Alice stuurt cryptoasset X naar Bob, maar niet eerder dan 5 jaar EN pas nadat Carol ermee instemt”- wat meer lijkt op een trust- of “Alice stuurt cryptoasset X naar Bob als Carol de race wint, EN Bob stuurt cryptoasset Y naar Alice als Carol dat niet doet”- wat meer lijkt op een contract.

De mogelijkheid om transacties uit te voeren die complexer zijn dan een directe betaling is wat het begrip “programmeerbaar geld” definieert. Veel cryptoassets (inclusief bitcoin) kunnen de eenvoudigste vormen van deze transacties aan, maar de Ethereum-blokketen is ontworpen om volledige aanpasbaarheid en complexiteit te ondersteunen.

Met andere woorden, de kernwaarde van Ethereum is vandaag de dag het stellen van de vraag: Wat als we de mogelijkheid van “programmeerbare transacties” zouden kunnen toepassen om vrijwel elk type dienst die door de financiële industrie wordt aangeboden te heroverwegen, van eenvoudige escrow-rekeningen en vertrouwensentiteiten tot zulke complexe ideeën als het aantrekken van kapitaal, lenen op onderpand, het structureren van producten, uitlenen, het verhandelen van marges, en nog veel meer?

Wat als we enorme brokken van het financiële systeem van huurders, historiek en solvabiliteitsrisico’s zouden kunnen vervangen door iets dat gebaseerd is op software, gemakkelijk te controleren is, niet afhankelijk is van menselijk beoordelingsvermogen en veel efficiënter is?

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

Ethereum’s Explosieve Recente Groei; Stabiele Munten, Kredietverleningsinspanningen stijgen in de miljarden.

De cryptogemeenschap heeft een term bedacht om deze categorie te beschrijven: “gedecentraliseerde financiën”, of kortweg “DeFi”.

De eerste reactie die de meeste investeerders hebben als ze horen over “DeFi” is dat het mooi klinkt, maar ook goed is voor science-fiction; real-world toepassingen, zo veronderstellen mensen, moeten vele jaren in de toekomst liggen.

Maar terwijl het niet veel aandacht heeft gekregen in de populaire media, zijn real-world toepassingen van DeFi exploderen in gebruik in de afgelopen maanden. In feite hebben we alleen al in de eerste helft van 2020 twee multibiljoen-dollar use cases zien ontstaan: de ene gericht op stablecoins en de andere verankerd in de uiterst succesvolle lancering van Compound, een decentrale kredietmarkt.

Stabiele munten

Stabiele munten zijn cryptoassets gekoppeld aan een fiatvaluta, meestal de Amerikaanse dollar. Ze worden vandaag de dag vooral gebruikt om fiat valuta’s bruikbaar te maken in de crypto wereld – bijna zoals een ADR buitenlandse aandelen verhandelbaar maakt op Amerikaanse markten – en zijn een van de snelst groeiende hoeken van de crypto marktplaats.

Stabiele munten voldoen aan vele real-world toepassingen. Ze worden gebruikt door crypto-investeerders die geld willen parkeren in niet-vluchtige Amerikaanse dollars zonder geld op te nemen van cryptobeurzen; door individuen die digitale contracten willen opstellen (zoals beschreven in de voorbeelden van Alice, Bob, etc.) die zich vestigen in USD; door individuen in landen met kapitaalcontrole om geld op te slaan buiten het lokale fiatsysteem; en als een draadalternatief zonder kosten en zonder afsnijdtijden of gesloten dagen. Meer recentelijk zijn stabiele munten ontstaan als basis voor veel gedecentraliseerde financiële toepassingen.

Hoe verhoudt zich dit tot Ethereum? Ethereum heeft zich gevestigd als het platform bij uitstek voor de uitgifte van stablecoins, via de programmering van de flexibele digitale contractmogelijkheden van Ethereum zoals hierboven beschreven.

De twee belangrijkste stablecoins, Tether en USDC, hebben het afgelopen jaar een explosieve groei doorgemaakt, waarbij het totaal aan uitstaande activa op het Ethereum-netwerk is gestegen van minder dan 1 miljard dollar 12 maanden geleden naar meer dan 7 miljard dollar nu. Deze groei vertoont geen tekenen van vertraging.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

2. Kredietverlening

Ontwikkelaars hebben geëxperimenteerd met het gebruik van de digitale contracten van Ethereum om een markt te creëren voor het lenen en uitlenen van andere cryptoklassen, programmatisch. Een van de meest succesvolle recente iteraties is Compound. Compound is in wezen een gedecentraliseerde geldmarkt voor cryptoactiva die prominente investeerders als Andreessen Horowitz (a16z) en Bain Capital tot haar geldschieters rekent.

Compound biedt de functionaliteit die u van een bank mag verwachten: Spaarders kunnen cryptoassets storten en rente verdienen, terwijl kredietnemers toegang hebben tot leningen met onderpand op het platform. Zoals besproken zijn er geen vertrouwde derden tussen de gebruiker die leent en de gebruiker die leent; het wordt allemaal verzorgd door het decentrale softwareprogramma en de bijbehorende token.

Eerder dit jaar gelanceerd, heeft Compound vandaag bijna $700 miljoen aan activa vergaard. Concurrerende protocollen hebben ook belangrijke activa vergaard, zoals blijkt uit de onderstaande grafiek. In totaal hebben deze platforms vandaag de dag meer dan $2 miljard in handen.

Hoewel dat niet “het vervangen van het banksysteem” is, is het ook niet onbelangrijk voor gloednieuwe technologie, en de groei is explosief; een jaar geleden bestond deze ruimte in wezen nog niet.

Hoe duurzaam is DeFi en hoeveel kan het groeien?

Een interessant aspect van de manier waarop het gedecentraliseerde financiële ecosysteem zich heeft ontwikkeld, is dat deze programma’s, die allemaal bovenop het Ethereum-netwerk draaien, op verschillende manieren kunnen worden gecombineerd om nieuwe oplossingen te bieden.

Een veel voorkomende analogie is dat bouwen in de decentrale financiële markt als het bouwen van een kasteel uit Lego is, waarbij elk programma (stablecoins, lending, exchanges, etc.) als een generiek Lego blok is, en samen in verschillende combinaties gebruikt kan worden om steeds complexere dingen te doen.

Hoe meer van deze Lego-stukken, hoe meer combinaties van nieuwe producten mogelijk zijn, hoe meer nut zich ontwikkelt en hoe meer Ethereum zich als leider in de ruimte profileert.

Als een ontluikende technologische ontwikkeling gaat decentrale financiering natuurlijk gepaard met een behoorlijke hoeveelheid risico’s, een beperkte staat van dienst, en moeilijkheid van gebruik. Net zoals bitcoin niet gegarandeerd digitaal goud wordt, is Ethereum geenszins gegarandeerd van een grote markt voor digitale financiële contracten.

We denken echter dat veel beleggers gelijk hebben om een brede blootstelling aan deze opportuniteit te hebben, want de opportuniteit is enorm … een goede investering gaat immers niet over het vinden dat er geen risico is, maar over risico’s die een evenredig rendementspotentieel hebben.

In dit geval is het marktplafond van de ether vandaag de dag een fractie (ongeveer 10%) van de boetes die de Amerikaanse banken sinds de wereldwijde financiële crisis van 2008 hebben betaald. Als Ethereum de basislaag wordt voor een nieuw en alternatief systeem van financiële diensten, dan is het voordeel enorm.

Het is ook nodig.

Ondanks alle fintech bedrijven en bankapplicaties die de afgelopen decennia zijn ontstaan, blijft een groot deel van de financiële dienstengemeenschap vooral tech-backward en high-fee. Volgens schattingen wordt 80% van alle financiële transacties nog steeds verwerkt op COBOL, een programmeertaal die in 1959 werd ontwikkeld toen de meeste programmeurs nog ponskaarten gebruikten.

Misschien is wat nodig is voor de volgende innovatiegolf niet een gelikte mobiele app of back-office machine leermodel, maar eerder een omkering van het model op zijn kop. Het wegwerken van de tussenpersoon – zoals de doorbraak van blockchain software het mogelijk maakt – zou kosten kunnen verwijderen, vertragingen als gevolg van kantooruren en legacy systemen kunnen beëindigen, insolventie kunnen voorkomen door de transparantie te vergroten, en iedereen in de wereld in staat kunnen stellen om eender welk contract te creëren op elke gewenste grootte. Dat zijn krachtige functies; het type dat verstorende veranderingen teweeg kan brengen.

En daarom denken we dat Ethereum, en de programmeerbare geldcategorie in het algemeen, de moeite waard is om aandacht aan te besteden. Het is ook de reden waarom het zo goed heeft gepresteerd in 2020, nu het concept aan kracht wint.

Twee betrouwbare exchanges zijn Bitvavo en Binance, hier kan er snel en makkelijk bitcoin gekocht worden.

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.