GameStop (en Bitcoin) in vuur en vlam gezet, door de ‘jet fuel’ van Elon Musk of niet?

In de GameStop-saga hangt het ervan af waar je staat. Hierin haalden georganiseerde detailhandelaren van de ene op de andere dag $ 6 miljard uit Wall Street. Je zou kunnen denken dat iemand de lucifers van Elon Musk moet wegnemen of hem meer moet geven. Hedgefondsmanager David Einhorn, oprichter van Greenlight Capital, beschuldigde de CEO en “Technoking” van Tesla van het gieten van “jet fuel” op de GameStop-short-squeeze op een kritiek moment.

Einhorn plaatste zijn beschuldiging in een brief aan investeerders die donderdag werd gepubliceerd. Hij gaf aan dat Musk en durfkapitalist Chamath Palihapitiya de echte aanstichters waren achter de short-squeeze. Einhorn beweerde dat beiden de pomp hadden geleverd met hun tweets en tv-optredens. Volgens Markets Insider schreef Einhorn dat zij opmerken dat de echte ‘jet fuel’ op de GME-squeeze afkomstig was van Chamath Palihapitiya en Elon Musk.

En dat hun optredens op respectievelijk tv en Twitter de situatie op een kritiek moment verder destabiliseerde, zo schreef Einhorn volgens Markets Insider. Sommigen interpreteerden wat Musk tweette als zijn steun voor het streven, te midden van de georkestreerde short-squeeze op GameStop door redditors op r/Wallstreetbets.

 Musk tweette de zin “Gamestonk !!” vergezeld van een link naar de r/Wallstreetbets sub-reddit op 26 januari, kort nadat de GME-voorraad 91% in één dag was gepompt. Het aandeel van GME steeg met 134% in de loop van de volgende 24 uur van een eenheidsprijs van $ 147 naar $ 347. En zelfs nog meer vuurwerk in de volgende 24 uur en op 28 januari had de waarde van GameStop-aandelen een recordhoogte van $ 483 bereikt.

Dit was een stijging van 18.693% op de waarde van het aandeel slechts negen maanden eerder. Voor de short-squeeze op 27 januari leek Palihapitiya zijn steun uit te spreken. Hij vertelde toen aan interviewers op CNBC dat de GameStop-saga een voorbeeld was van de man op straat die zich terugtrok tegen de man op Wall Street. Gebaseerd op wat Einhorn ziet als tandeloze regulering van de aandelenmarkt zei hij dat “quasi-anarchie” nu heerst.

De situatie, waarin “de wetten niet van toepassing zijn op Elon Musk”, vergeleek Einhorn met de opheffing van de politie. Einhorn gaf aan dat velen die de opheffing van de politie nooit zouden steunen, hebben ondersteund. En in alle opzichten erin zijn geslaagd de toezichthouders bijna volledig ineffectief te maken, zo niet deze op te heffen, aldus Einhorn.

Musk heeft de cryptocurrency-markt onnodig beïnvloed met zijn vocale ondersteuning van Bitcoin (BTC) en Dogecoin (DOGE) via Twitter, werd er eerder gesuggereerd. In februari suggereerden juridische professionals dat de tweets van Musk op dat moment mogelijk als katalysator hebben gediend voor de winst van de munten. Bovendien waarschuwden zij dat dergelijke tweets de aandacht zouden kunnen trekken van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission.

Destijds lachte Musk de suggestie weg en beweerde dat hij elk SEC-onderzoek naar zijn tweets zou verwelkomen en dat hij gewoon van ‘honden en memes’ hield.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.