Gavin Andresen uit kritiek op voorganger Satoshi Nakamoto

Gavin Andresen is niet al te opvallend in de media. Toch heeft hij in de Bitcoin-wereld een bijna legendarische status. Het is bekend dat hij met Satoshi Nakamoto heeft gewerkt en sindsdien is hij één van de kenners van het eerste uur. Ondanks zijn reputatie ligt hij nu onder vuur van critici nadat hij zelf eerder dit weekend kritiek uitte op Satoshi Nakamoto zelf.

[affcoups id=”2229″]

Waar dankt Gavin Andresen zijn status aan?

Gavin Andresen is sinds zijn afstuderen in 1988 al actief in de tech-wereld. Nadat hij onder meer software had geprogrammeerd sloot hij zich in 2010 aan bij Bitcoin. Daar kwam hij (digitaal) in contact met Satoshi Nakamoto. De mysterieuze oprichter(s) van de Bitcoin benoemde(n) hem tot opvolger toen het vertrek werd aangekondigd. Ook was hij de bedenker van de Bitcoin-foundation, die hij in 2012 oprichtte. Zelf verliet hij de Bitcoin-organisatie in 2014, waarna de Nederlander Wladimir J. van der Laan als opvolger gekozen werd. Hierna kwam Andresen verschillende malen in botsing met de mensen achter Bitcoin.

Gavin Andresen eerder in botsing over Bitcoin

Andresen, die niet al te vaak in de media of op conferenties verschijnt, baarde in 2016 opzien door te verklaren dat hij Craig Wright steunde in zijn bewering dat hij Satoshi Nakamoto was. Andresen gaf later aan dat hij hier spijt van had, maar het team achter Bitcoin had na deze opmerking zijn wachtwoorden gereset, zodat hij zich als ontwerper niet meer met de Bitcoin kon bemoeien.

In 2017 nam Andresen definitief afstand van de Bitcoin toen hij zijn steun uitsprak voor Bitcoin Cash (BCH), waaraan toen ook Craig Wright verbonden was. Nadien keerde de rust weer. Deze duurde tot dit weekend, toen hij met een simpele Tweet weer opschudding veroorzaakte.

Bitcoin Cash
Via: wuestenigel.com | Marco Verch, CC

Welke kritiek heeft Gavin Andresen nu op de Bitcoin?

Satoshi Nakamoto werd ooit gevraagd naar de impact van Bitcoin op lange termijn. Hij zei toen dat de munt óf een heel groot transactievolume zou hebben óf dat er geen transactievolume meer zou zijn. De Bitcoin-foundation herhaalde dit weekend deze voorspelling op Twitter. Andresen reageerde daarop.

Hoe reageert de cryptowereld?

De cryptowereld dook direct in de reacties. Zo stelde de ontwikkelaars van Ethereum (ETH) dat als Satoshi Nakamoto nog actief was, hij inmiddels aan een munt als Ethereum zou werken.

Ook de ontwikkelaars van Bitcoin Cash (BCH) reageerden direct. Zij zetten zich af tegen het Lightning Network en propageren, verrassend, hun munt als oplossing. Ook de ontwikkelaars van Bitcoin SV (BSV) laten zich niet onbetuigd. In de overtuiging dat Craig Wright inderdaad Satoshi Nakamoto is stelden zij dat hij in 2010 aan deze munt en niet aan BTC werkte. Uiteraard kent BSV het probleem van transactiegrootte dan ook niet.

Wat zegt Andresen’s kritiek over de Bitcoin-koers?

In zijn korte tweet zegt Andresen eigenlijk twee belangrijke zaken. Enerzijds merkt hij op dat niet het transactievolume maar de prijs leidend zal zijn voor de ontwikkeling van de Bitcoin. Nu is er natuurlijk correlatie tussen de transactiesnelheid en de prijs. De kritiek op de transactiesnelheid van de Bitcoin is al lang te horen en zwelt aan. Daarmee zou het dus, als we de redenering van Andresen volgen, niet Bitcoin (BTC) zijn, maar een andere cryptomunt die de doorbraak van cryptomunten bij de massa zal realiseren. Dit biedt weer openingen voor de Altcoin-markt en speculatieve beleggers.

[affcoups id=”3782″]

Nu is het nog te bezien of Andresen gelijk krijgt. Het valt echter op dat er weinig inhoudelijke kritiek op zijn standpunt komt. Veel bekenden in de cryptowereld vallen hem bij of leveren als comment zelfs ondersteunend bewijs.

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo

🚀 Bullrun alert

Ontvang gratis 10,- CASH in jouw account door nu te registreren.